Cover Review Huawei P9

Huawei P9 a fost smartphone-ul cu care am comunicat timp de 2 săptămâni. Am utilizat intens telefonul mai mult față de iPhone-ul din dotare și mă declar fericit de timpul petrecut cu acesta. Este un smartphone complet, cu o autonomie ridicată dar și cu design plăcut.

Huawei a reușit de la modelul P8 lite, să îmi atragă atenția într-un mod foarte bun și de atunci am citit mult despre viitorul P9, pentru că Huawei a intrat în liga celor mari. La fel cum înainte de lansările de iPhone sau Samsung Galaxy S, Huawei a reușit prin seriozitate, produs competitiv să devină o alternativă pentru piața de smartphoneuri.

Este extrem de important să știm că în momentul de față Huawei ocupă locul 3 în topul mondial producătorilor de smartphone-uri cu peste 100 de milioane de smartphone-uri vândute în 2015.

Huawei P9, este flagship-ul companiei, S7-ele sau 6s-ul chinezilor, iar timp de două săptămâni a fost utilizat de mine prin intermendiul Orange Smartphone Testers 10 

M-am bucurat să descopăr un telefon extrem de bine făcut, cu materiale de calitate dar cel mai important un software care mi-a permis să fac o trecere temporară de la iPhone la Android, fără să am mari bătăi de cap. Design-ul sistemului de operare pentru meniu dar și funcții semănă foarte mult cu cel de la iPhone, iar lucru a contat mult pentru că de multe ori ai multe probleme când treci de la iOS la Android.

Sunt foarte multe de spus despre telefon însă prefer să trec prin fiecare iar apoi ție îți rămâne să studiezi categoria dorită.

Specificații Huawei P9 EVA-L19

  • Display IPS-NEO LCD de 5,2 inch cu o rezuluție de 1080 x 1920 și ~423 ppi densitatea pixelilor.
  • Procesor – HiSilicon Kirin 955 – Octa core – Quad-core 2.5 GHz Cortex-A72 și Quad-core 1.8 GHz Cortex-A53
  • GPU – Mali-T880MP4
  • 3 GB Memorie RAM
  • 32 GB spațiu de stocare
  • Cameră foto/video duală de 12 MP, f/2.2, 27 mm, lentile Leica, cu posibilitate de înregistrare video FULL HD, la 60 de cadre pe secundă
  • Camera selfie de 8 MP, f/2.4 și rezoluție FULL HD
  • Sistem de operare Android 6.0, cu interfață Huawei Emotion UI 4.1.
  • Senzor de amprentă ultra-rapid
  • Baterie nedetașabilă de 3000 mAh

Design

Huawei P9 design

Design simplu, bine echilibrat ca poziționare a butoanelor sau a alinierii șuruburilor, difuzorului, mufei de alimentare/date sau a jack-ului pentru handsfree.

Pe partea frontală găsim display-ul de 5.2, niciun buton fizic, butoanele sunt doar capacitive, disponbile în partea de jos a ecranului. Sus este plasată în stânga camera selfie, casca utilizată pentru apeluri dar și ledul pentru notificări acoperit de masca de la cască.

În partea din stânga a carcasei din aluminium se găsește slotul combo atât pentru cartela sim și cardul de memorie Micro-sd. Pe partea din dreapta, se găsesc butoanele de volum alături puțin mai jos de butonul de pornire/oprire, blocare/deblocare.

În partea de sus a carcasei găsim unul din cele două microfoane. Dacă utilizați telefonul și aveți părul mai mare iar telefonul va atinge părul, vă recomandăm să nu mișcați telefonul în timpul apelurilor pentru că acesta va capta un sunet nu foarte plăcut partenerului/partenerei de la capătul celălat.

Imediat după finalul display-ului pe carcasa telefonului se găsesc jack-ul de 3.5 mm, portul USB Type C pentru alimentare sau date + difuzorul, toate aliniate foarte bine.

Îmi place extrem de mult faptul că nu are un ecran imens de 5.5 inch, cum este trendul în această perioadă. Cei 5.2 inch se dovedesc suficienți pentru o vizualizare pe un display destul de mare.

Grosimea de 7mm alături de display-ul de 5.2 inch, fac telefonul să fie acceptabil la feeling-ul oferit atunci când îl utilizezi. Dacă nu îți place să folosești telefonul cu o singură mână, cu siguranță o să ai ceva bătăi de cap pentru că nu este foarte mic și grosimea mică se adaugă și ea la acest feeling.

Consider indiscutabil să utilizezi telefonul îmbrăcat cu o husă de cauciuc sau alt material pentru un grip foarte bun. Din fericire nu am avut sansa ca în cazul lui Samsung Galaxy S6, în care m-am trezit dese ori pe jos cu telefonul și chiar m-am speriat pentru că acesta făcea și un zgomot din senin la cădre și era cam neplăcut.

Huawei P9 câștigă duelul greutății, smartphone are o greutate mai mică față de competiție, 144 de grame în timp ce Samsung S7 are 152 de grame și HTC 10, 161 gr.

Display

Huawei P9 despre display

Indiferent dacă a fost utilizat în soare sau la întuneric, display-ul lui Huawei P9, a avut rezultate foarte bune. A fost o plăcere să nu ai probleme în utilizare atunci când soarele este mai intens, aspect pe care îl găsim încă la unele smartphone-uri din 2016 sau 2015.

Posibilitatea de schimbarea a rezoluției din FULL HD în HD Ready a fost de folos pentru că a contribuit la o mărire a autonomie a bateriei de 3000 mAh.

Densitatea de 424 de pixeli per inch este bună și ea însă mai mică față de Samsung S7 – 577 ppi sau HTC 10 – 565 ppi. Acest lucru nu a contat extrem de mult pentru că nu sunt diferențe extrem de mari vizibile ușor cu ochiul liber. Evident aceste diferențe la display reduc și costul smartphone-ului.

Display-ul are unghiuri largi de vizualizare și o bună saturare a culorilor.

Hardware

Huawei ca și Samsung au un mare avantaj față de alți producători. Compania chineză își face singură procesoarele, iar acest lucru contează foarte mult pentru rezultatele finale pe care le oferă utilizatorului. HiSilicon Kirin 955 s-a descurcat foarte bine în cazul sarcinilor la care a fost pus să lucreze intens și a livrat performanțe decente.

Chiar dacă în perioada aceasta a început o adevarată luptă în care fiecare producător pune o cantitate tot mai mare pentru memoria de RAM, în cazul companiei din China, lucrurile nu stau chiar asa.  Chinezii au realizat o chimie foarte bună între hardware și software prin optimizarea sistemului de operare. Cei 3GB memorie RAM, s-au dovedit suficienți și nu am observat momente în care memoria RAM să fie plină.

Performanțe

Nu sunt genul de utilizator care se joacă pe telefon însă ne-am bucurat să descoperim performanțe foarte bune în testele sintetice rulate cu ajutorul aplicațiilor Antutu Benchmark, Geekbench 3, Quadrant Standard sau PCMark.

Procesorul nu se incălzește foarte tare chiar dacă a fost pus la task-uri solicitate, iar în acest fel, ai la dispoziție toate performanțele sale.

Conectivitate

Huawei P9 USB Type C conectivitate

  • WLAN – Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, WiFi Direct, hotspot
  • Bluetooth – v4.2, A2DP, LE
  • GPS – A-GPS, GLONASS/ BDS
  • NFC – Nu
  • USB – Type-C 1.0 reversibil

Sunt unele momente în care încărcarea devine mai grea de realizat datorită noului Usb Type-C, disponibil și în cazul lui P9, dar autonomia sporită de care a dat dovadă telefonul, te scapă pe timpul zilei de această probleme.

Camera foto & Video

Camera Huawei P9

Anul acesta, Huawei a reușit să atragă atenția publicului datorită colaborări cu celebra companie producătoare de lentile LEICA. Productorul de smartphone-uri din China colaborează cu firma producătoare de lentile pentru cele două camere care nu ies în afara carcasei (chiar dacă are doar 7mm grosime) precum cele de la S7 sau iPhoone 6S, dar cu prețul lipsei stabilizării optice.

Camera principală de 12 MP, realizază poze cât mai reale fără procesări excesive. Pentru cei care doresc îmbunătățiri la calitatea fotografiilor există modul Beauty însă vă recomand să îl utilizați cu moderație pentru că diferențele față de realitate sunt destul de mari.

Pentru că avem parte de o cameră duală, aceasta are acces la mai multă lumină și astfel realizează poze mai bune cu ajutorul celor două camere, una color și una monochrom. Probabil că te gândești la utilitatea de a avea două camere și una să fie monochrom.

Avantajul utilizării unei camere monocrom împreună cu una color vine datorită rezultatelor foarte bune pe care le are la detalii camera monocrom și pe care singură camera color nu le poate realiza.

Dacă fotografia este una din pasiunile tale, la Huawei P9 ai posibilitatea de a modifica setările pentru capturearea imaginii pentru ca pozele tale să fie fix așa cum îți dorești. Pozele se pot exporta RAW, poți modifica ISO-ul, face focus manual sau a timpului de expunere.

Setari camera Huawei P9

Camera selfie de 8MP poate să fie ideală dacă ai obiceiul să înregistrezi materiale video cu smartphone-ul însă trebuie să ai în vedere faptul că nu poti să urci la calitatea maximă produsul final pe Faceboook.

Pentru poze, doamnele și domnisoarele o să iubească telefonul datorită camerei selfie. Huawei P9 le scapă pe acestea de fondul de ten, atunci când doresc să facă un selfie aproape perfect iar fardatul este un proces pe care nu doresc să îl realizeze.

Autonomia bateriei

Uimire, feeling de siguranță și fericire.

Am preferat să încep cu starile oferite timp de 2 săptămâni în perioada în care am făcut parte din progamul Orange Smartphone Testers 10, cu Huawei P9.

Am utilizat cam toate variantele de utilizare a bateriei, cel mai corect din punctul meu de vedere este modul Smart. Acesta optimizează utilizarea rețelei și a procesorului pentru performante optimie, setare pe care o recomand pentru utilizarea de zi cu zi.

Atunci când ai nevoie de toate performanțele livrate de procesorul HiSilicon Kirin 95, trebuie să comutați pe modul Performance.

Momentele în care ați ajuns la 15-10%, modul UltraPower Saving, devine cel mai bun prieten al vostru pentru că vă permite accesul la SMS și apeluri voce și conservă foarte bine energia.

ROG Power Saving este un mod prin care puteți reduce rezoluția ecranului și astfel să mai salvați ceva procente pentru consumul de energie.

Din experiența cu telefonul pot să vă spun că nu am reușit în nicio zi să rămân fără baterie.

Pe perioada testului, am reușit să obțin minim o zi cu bateria încărcată dar și aproape două în perioada Paștelui.

Cost

Flagship-ul companiei din China, Huawei are un preț recomandat de 2499 de lei, sub competitorii cu sistem de operare Android, Samsung S7, HTC 10 sau LG G5. Cu toate acestea, smartphone-ul merită decizia ta de a îl achiziționa pentru că livrează performanțe suficiente și pentru cei care se joacă dar și pentru cei care au nevoie de o autonomie foarte bună.

Huawei P9 la eMAG

Huawei P9 la QuickMobile

Puncte pozitive

  • Sistem de operare bine optimizat.
  • Baterie cu autonomie extrem de bună.
  • Camera foto/video realizează capturi foarte bune fără culori procesate excesiv.
  • Figer-print extrem de rapid și exact.
  • Design simplu și compact.

Puncte negative

  • Este discutabil dacă este un punct negativ sau nu însă momentan noul port USB Type-C este o bătaie de cap atunci când nu ai cablul cu tine. Dar pentru că este un pas normal în evoluție, pentru moment trebuie să avem răbdare pentru adoptarea acestui port și de alt producători.
  • Camera principală nu poate înregistra în format 4K.
  • Fără mici modificări, icoanele aplicațiilor au o margine ce le înconjoară albă, lucru pe care nu l-am înteles dar am găsit rapid o soluție.

Concluzie

Huawei P9 este primul telefon pe care îl consider un competitor matur pentru iPhone. Sunt utilizator de produse Apple iar trecerea de la un eco sistem la altul nu a reprezentat o problemă și m-am înteles foarte bine cu asta pe perioada celor 2 săptămâni de test prin progamul Orange Smartphone Testers 10.

Galerie foto Huawei P9

REVEDEȚI PREZENTAREA
HUAWEI P9

Poate te intereseaza si