Bateria viitorului este din aluminium

În prezent, bateriile telefoanelor pe bază de litium sunt cele mai folosite în lume deoarece sunt campioane la densitatea de energie. Datorită acestui fapt, majoritatea telefoanelor şi alte dispozitive electrice au baterie litium.

Cercetătorii au descoperit însă o alternativă mai bună la bateria din litium. Este vorba despre bateria din aluminiu care este mai ieftină, mai uşoară, densă şi fiecare atom are potenţialul de a elibera până la 3 electroni în timpul ciclului de încărcare/descărcare. Asta în timp ce litiumul nu reuşeşte să elibereze decât unul.

Oamenii de ştiinţă au reuşit să găsească o modalitate de creşte performanţa aluminiului, care iniţial rezista doar câteva cicluri.

Ei au reuşit să îi crească rezistenţa până la 7.000 de cicluri. Bateria din aluminiu este în principiu foarte simplă şi nu implică niciun risc.

Anodul este format din foiţe de aluminiu, iar catodul din spumă de grafen. Se pare că această baterie din aluminiu este mult mai sigură decât cea din litium şi cercetătorii vor continua să facă teste şi pe viitor să o dezvolte şi pentru alte sisteme.

Bateria din aluminiu nu stă foarte bine la capitolul densitatea de energie, dar există aplicaţii pentru baterii care fac ca acest aspect să nu conteze.


Poate te intereseaza si