viitoare laptopuri vor fi de 8K

Anul viitor, laptopurile ar putea avea ecrane cu rezoluţie de 8k!

În ultimii 10 ani, laptorile au fost echipate cu ecrane LCD, cu rezoluţie de 1366 x 768 de pixeli, iar acest lucru s-ar putea schimba curând! Chiar foarte curând!

Video Electronics Standars Association (VESA) a aprobat un nou standard de display care se numeşte Embedded DisplayPort (eDP) 1.4a. Când va implementat, acesta va permite ca laptopurile, telefoanele, tabletele şi desktop-urile “all in one” să aibă ecrane cu rezoluţie 8K.

laptop 8k

Momentan, pe piaţă se găsesc dispozitivele cu ecrane de 4k, care au o rezoluţie de 3840 × 2160 pixeli. Laptopurile obişnuite, cu display de 13.3 inch, au o rezoluţie de mult mai mică. 8k înseamnă 7680 × 4320 pixeli, adică de 10 ori mai mulţi pixeli decât monitoarele laptopurilor actuale.

Standardul eDP 1.4a include Display Stream Compression (DSC), Multi-SST Operation (MSO) şi Adaptive Sync. Suportul pentru Adaptive Sync este opţional, dar cu siguranţă cei care sunt pasionaţi de jocuri pe calculator o să şi-l comande.

La ora actuală cea mai bună calitate a imaginii se poate găsi pe noua generaţie de iMac-uri lansată de Apple, dar aici vorbim de ecrane 5k, care nici nu se compară cu cele de 8K.


Poate te intereseaza si