Youtube a anunţat că a renunţat la Adobe Flash Player în favoarea standardului HTML5.

Youtube a implementat prima oară player-ul HTML5 în urmă cu 4 ani, dar abia acum a reuşit să rezolve toate problemele şi standardul HTML5 are acum suport pentru Adaptive Bitrate (ABR).

Youtube va folosi HTML5 de acum înainte pentru Chrome, Internet Explorer 11 şi Safari 8. În cazul browser-ului Mozilla Firefox încă se testează versiuni.

Youtube renunta la adobe flash player pentru html 5

Iată care sunt tehnologiile care au făcut ca acest lucru să fie posibil:

1. Extensii MediaSource

Adaptive Bitrate (ABR) setează calitatea clipurilor redate în funcţie de viteza conexiunii la internet. ABR a redus la nivel global cu 50% buffering-ul şi cu 80% în cazul reţelelor foarte aglomerate. Extensiile MediaSource permit, deasemenea, live streaming-uri în console de jocuri precum Xbox sau PS4, dar şi pe dispozitive, cum ar fi Chromecast sau browsere web.

2. Codecul video VP9

HTML5 îţi oferă avantajul deschiderii cu codul video VP9, asta înseamnă clipuri cu rezoluţii video mai mari şi de calitate şi reducerea cu 35% a lăţimii de bandă de internet consumată. Fişierele mai mici permit oamenilor să acceseze conţinut 4K şi HD la 60 fps, iar deschiderea lor este cu 15-80% mai rapidă. Youtube a distribuit deja miliarde de clipuri video utilizând codecul VP9 şi va continua să o facă şi în viitor.

3. Extensii de criptare media și de criptare comună

În trecut, alegerea platformei de livrare (Flash, Silverlight, etc.) și tehnologia de protecție a continutului (Access, PlayReady) erau strâns legate, deoarece protecţia conţinutului era integrată în platforma de livrare şi chiar în formatul fişierului. Extensiile de criptate media separă protecţia conţinutului de platforma de livrare, permițând furnizorilor de conţinut, precum Youtube, să utilizeze un singur player video HTML5 pentru o gamă largă de platforme. Combinate cu criptarea comună, se pot susține tehnologii multiple de protecție a conținutului pe diferite platforme, ceea ce face ca YouTube să fie mai rapid şi mai lin.

4. WebRTC

Youtube oferă posibilitatea tuturor să share-uiască video-uri, fie că vorbim de clipuri preînregistrate sau transmisii live. WebRTC permite Youtube-ului să folosească aceeaşi tehnologie care permite  plugin-ul gratuit pentru Google Hangouts pentru a oferi instrumente de difuzare direct din browser.

5. Ecran Complet

Folosind noul fullscreen API în HTML5, Youtube poate să ofere o experienţă captivantă de vizualizare pe tot ecranul (perfect pentu clipurile 4K). Toate astea datorită standardului UI HTML.

6. Încorporarea iframe

Având în vedere progresele pe care le-au făcut cu HTML5, cei de la Youtube sugerează ca utilizatorii să share-uiască sau să posteze clipuri folosind iframe-ul API, care utilizează în mod inteligent orice tehnologie.

Youtube a anunţat că de aceste îmbunătăţiri tehnologice au beneficiat şi alţi furnizori de conţinut, cum ar fi Netflix și Vimeo, precum și companii precum Microsoft și Apple, care au adoptat platforma standard deschisă. HTML5 a permis, de asemenea, apariţia unei noi clase de dispozitive, cum ar fi Chromebook și Chromecast.

Cei care vor să susţină HTML5 pot să o facă folosind iframe-ul APi atunci când embed-uiesc un clip de pe Youtube pe net.


Poate te intereseaza si