Acer, unul din cei mai importanți producători de laptopuri la nivel mondial, are în linia sa de produse și o apariție cel puțin interesantă: un laptop conceput cu gândul la viitorul planetei, și creat astfel încât să utilizeze cât mai multe materiale reciclate sau cât mai ușor reciclabile.
Laptopuri eco am mai văzut și pe la alți producători în anii trecuți, însă de obicei erau intenții punctuale, mai mult demonstrative cumva. Acer însă pare hotărât să creeze o linie solidă de laptopuri ecologice, și consider foarte binevenit acest efort, nu în ultimul rând pentru că presupune automat și foarte multă inovație.

Specificații:

  • Laptop: Acer Aspire Vero 2023
  • OS: Microsoft Windows 11 Professional
  • Procesor: Intel Core i5-1335U, gen 13
  • Memorie RAM: 8 GB LPDDR5
  • Placă grafică integrată: Intel Iris Xe
  • Ecran: LED IPS, 15.6″, Full-HD (1920 x 1080)
  • Stocare: 512 GB NVME
  • Porturi: 1 X DC-IN, 2 X USB 3.2 Gen 2 tip-C (Thunderbolt 4, USB-charging, suport pentru încărcarea laptopului cu 20V/65W), 2 X USB 3.2 Gen 2 tip-A, 1 X HDMI, 1 X audio jack, conectivitate Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6, microfon, senzor de amprentă
  • Altele: Baterie: 54 Wh, Kensington lock

Acer Vero se prezintă bine încă de la început, cu un exterior discret și plăcut. Culoarea este optimistă, gri-deschis, cu o textură interesantă cu puncte colorate, toate acestea obținute fără utilizarea procedeelor de vopsire, tot în scopul reducerii amprentei de carbon. Șasiul este surprinzător de solid, și laptopul rezistă fără nici o problemă la orice manevrare normală, cu același nivel de rigiditate ca un laptop ‘tradițional’, o performanță foarte bună a inginerilor de la Acer.

 

Aspectul general este cel al unui laptop modern, de ultimă oră, imagine subliniată de subțirimea sa și de rama îngustă a ecranului. Este un laptop destul de robust, care poate fi aruncat fără probleme în geantă sau rucsac și utilizat în deplasări (unde probabil va atrage priviri surprinse de designul inedit). La capitolul mobilitate punctează cu o bilă albă și alimentatorul de dimensiuni și greutate reduse.

Pe suprafața inferioară găsim difuzoarele, fante de aerisire, și piciorușe aderente de cauciuc, care la pentru această versiune și-au schimbat culoarea din galbenul generației anterioare într-o nuanță albăstruie.

În ce privește aspectul sustenabil, Acer a reușit să reducă suprafața plăcilor cu circuite cu peste 50%, și să mărească procentul de plastic reciclat PCR la 40% la nivelul carcasei, și 50% la cel al adaptorului de alimentare. Reducerea amprentei de carbon s-a îmbunătățit de asemenea, cu un salt de la 21% la 30%. Nici în ce privește recunoașterea eforturilor în inovație Acer nu a stat degeaba, și a bifat pentru linia Vero în 2023 premiile Computex Best Choice Award – Golden Award și Best Choice Award – Sustainable Tech Special Award.

Pus la treabă, procesorul Intel de generația a 13-a s-a descurcat excelent sub un Windows 11 condus fără nici un efort. Cu toate că Acer Vero 2023 este un laptop de uz general, în combinație cu placa grafică integrată Iris Xe poate face față fără probleme și unor sarcini mai dificile sau jocuri, acestea din urmă nu de ultimă generație, evident. Temperaturile și zgomotul ventilatorului au fost foarte reduse în general, iar autonomia a reușit să atingă aproape 10 ore de utilizare normală și vizionare de clipuri video cu wireless-ul pornit.
Acer Vero 2023 este un laptop cu certificarea Intel Evo, suportă integrarea cu telefonul prin tehnologia Intel Unison, și vine echipat cu soft Acer dedicat, Acer PurifiedView și PurifiedVoice pentru apelurile video (care chiar au o calitate bună pentru un webcam), și cu VeroSense, care oferă 4 setări de performanță (Performance, Balanced, Eco, și Eco+).

La capitolul conectivitate avem cam toate porturile necesare unui laptop modern, Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.1, deci poate să acopere fără nici o dificultate momentele când este nevoie să susținem o prezentare în public.

Tastatura este ergonomică și a oferit o experiență foarte bună. Include și un numpad, retroiluminare cu două trepte și împreună cu touchpad-ul poate fi utilizată fără efort pe orice durată.

Imaginea este foarte bună, cu un panel mat LED full-HD de calitate, potrivit pentru orice utilizare obișnuită. Culorile sunt corecte, iar luminozitatea este suficientă pentru orice interior, și ca un bonus neașteptat, ecranul suportă o acoperire sRGB de 100%, deci poate fi utilizat fără probleme și de către creatorii de conținut destinat vizionării pe un ecran.

Sunetul în difuzoarele plasate pe partea inferioară a laptopului e unul de calitate, perfect adecvat pentru orice utilizare la interior, însă într-un mediu exterior mai zgomotos s-ar putea să fie nevoie să conectați o pereche de căști.

 

Puncte pozitive:

Produs inovativ, laptop sustenabil, aspect și echipare moderne, autonomie și performanțe bune.

Puncte negative:

Volumul sunetului în difuzoare poate fi insuficient în unele scenarii de utilizare.

Concluzie:

Acer Vero 2023 este un laptop surprinzător de reușit, care poate fi recomandat fără rezerve oricui, nu doar celor cu preocupări ecologiste. În teste a evoluat foarte bine, atât ca performanțe cât și ca stabilitate, iar echiparea sa modernă și echilibrată îl fac surprinzător de capabil atât pentru utilizarea de uz general cât și pentru sarcini ocazionale mai dificile.


Poate te intereseaza si