Avem astăzi în review un laptop de gaming cu o echipare foarte bună, de ultimă oră și un nume optimist, respectiv MSI Bravo 15. Fără prea multă vorbă, sa-l punem pe masa de teste și să vedem de ce e în stare.

Specificații:

  • Procesor: AMD Ryzen 7 7735HS
  • Placă grafică: NVIDIA RTX 4060 Laptop
  • Ecran: 15.6″, rezoluție Full-HD, IPS, 144 Hz
  • Stocare: M.2 SSD NVMe 1TB
  • Memorie RAM: 16GB
  • Conectivitate: 1 X USB Type C 3.2 Gen 1, 2 X USB A 3.2 Gen 1, 1 X USB 2.0, HDMI 2.1, Ethernet LAN Gigabit, audio jack.

Prima impresie: MSI Bravo 15 nu stă mult pe gânduri până să-și facă declarate intențiile de laptop de gaming agresiv. Imediat ce îl scoatem din ambalaj suntem întâmpinați de logo-ul MSI cu o pasăre a tunetului stilizată imprimată pe spatele ecranului. Ținând cont că pasărea tunetului este o creatură mitologică cu puteri imense care aduce tunete cu fiecare bătaie din aripi și aruncă fulgere, direcția sugerată jucătorilor pasionați este clară. Sau în cuvintele MSI, “Imaginează-ți puternica pasăre a tunetului survolând câmpul de luptă și fixându-și prada cu priviri agere”.

Designul unității este consecvent în această direcție, de la liniile dinamice imprimate pe capac și prizele agresive de aer și până la aspectul modern adus de poziționarea și forma balamalelor ecranului sau retroiluminarea și fontul futurist ales pentru tastatură. Laptopul este solid construit, cu materiale de calitate și o rigiditate bună.

Ecranul este un IPS LED mat full-HD de 15.6″ cu rama subțire caracteristică laptopurilor moderne. În partea superioară vom găsi camera web, cu o calitate decentă a imaginii. Know-how-ul MSI dedicat optimizării masive în direcția gaming-ului s-a făcut simțit în practică, ajutat și de frecvența de 144 Hz a panoului ales. Experiența oferită a fost foarte bună atât în lucrul de zi cu zi cât și (mai ales) în jocuri.

 

Mi-au plăcut întotdeauna tastaturile cu care își echipează MSI laptopurile, și vom vedea că nici Bravo 15 nu face excepție. Tastatura aerisită, cu taste mari cu o cursă amplă și punct de declanșare foarte precis a fost pe măsura așteptărilor și a oferit o experiență foarte plăcută în utilizare. După cum spuneam mai devreme, fontul ales este unul futurist, venit parcă din interfața unei nave spațiale, și avem parte de o retroiluminare de calitate. Rezultatul ajută la imersia imediată în atmosfera de gaming, încă de la ridicarea ecranului. MSI a găsit spațiul necesar pentru a include și un pad numeric foarte util în diverse scenarii de lucru.

Nici touchpadul nu face notă discordantă, cu o suprafață generoasă, control foarte precis și o suprafață fină. Multitouch-ul a funcționat de asemeni excelent pe toată durata utilizării.

La capitolul audio, sunetul este cel obișnuit pentru laptopurile moderne, corect dar doar satisfăcător ca volum în difuzoarele încorporate, însă excelent sub toate aspectele atunci când ne conectăm cu o pereche de căști de calitate la jack-ul audio.

Conectivitatea este completă și de ultimă oră, aspect important atât pentru gameri, dar și pentru cei care au de gând să folosească laptopul MSI Bravo 15 și la lucruri mai serioase. Avem porturi pentru toate scenariile, un HDMI 2.1 care suportă ecrane externe cu o rezoluție până la 8K, și un Wi-Fi 6 foarte rapid, util în toate scenariile, de la gaming până la productivitate.

Sub aspectul performanței, MSI Bravo 15 a evoluat foarte bine. Procesorul Ryzen 7 7735HS împreună cu placa video Nvidia 4060 produc un tandem rapid, susținut și de o răcire atât foarte eficientă, dar și silențioasă, inclusiv în modul de performanță maximă. Răcirea beneficiază de soluțiile proprietare MSI, cu multiple conducte de răcire atât pentru CPU cât și pentru GPU. În practică, Bravo 15 a zburat prin orice taskuri cotidiene și s-a descurcat foarte bine și în aplicațiile grele, fără să se împiedice în nici un moment.

Software-ul exclusiv MSI Center face o pereche excelentă cu Bravo 15, și vom găsi aici o sumedenie de opțiuni utile de customizare și optimizare atât a sistemului cât și a experienței de gaming.

Puncte negative: Aș fi preferat un volum mai mare pentru sunetul difuzoarelor încorporate

Puncte pozitive: pachet echilibrat și performant, aspect modern

Concluzie:  MSI Bravo 15 a oferit o experiență de gaming foarte bună în condiții de stabilitate maximă. Echiparea și aspectul modern combinate cu un raport foarte bun performanță-preț îl recomandă ca un candidat puternic tuturor celor în căutarea unui laptop performant de gaming dar care poate substitui și un desktop și susține fără probleme și latura de productivitate în lucrul “serios” cu aplicații consumatoare de resurse.


Poate te intereseaza si