Dispozitivele au devenit omniprezente în viețile noastre, iar copiii sunt atrași de ecrane de la vârste tot mai fragede. Cel mai recent studiu realizat de Salvați Copiii România arată că tendința este și de creștere progresivă a numărului de ore petrecut de aceștia pe device-uri. 78% dintre copiii chestionați au răspuns că petrec mai mult de 4 ore pe zi pe telefon, permanent conectați la internet. Ce consumă copiii în acest timp? Conținut postat de alți utilizatori (70%), jocuri (70%) și rețele sociale (67%). Doar 46% dintre respondenți spun că folosesc internetul pentru a obține informații educaționale.

Contextul este același în majoritatea familiilor din mediul urban, drept urmare tot mai mulți părinți sunt exasperați de situație și spun că văd efectele nocive ale “statului exagerat pe net” la proprii copii. Soluțiile de control parental clasic sunt însă greu de implementat și nasc, de cele mai multe ori, ceartă între copii și părinți.

Pentru a rezolva problema, românii de la SABS au creat o aplicație pornind de la dorințele copiilor, nevoile părinților și recomandările psihologilor. Tutorina este prima aplicație 100% românească, care își propune să schimbe paradigma controlului parental și să aducă echilibru digital în viața familiilor moderne.

Mecanismul propus de Tutorina este cel al negocierii dintre părinte și copil. În procesul de negociere, copilul este egalul părintelui și este încurajat să “intre în jocpentru a accesa premii și niveluri superioare. Din momentul în care dispozitivele sunt setate și asociate în “modulul copil” și “modulul părinte” se poate trece la negociere. Părintele poate realiza o listă de task-uri și activități pe care copilul să le îndeplinească și îi poate propune acestuia o serie de premii pe care le va putea debloca în funcție de cum performează. Premiile pot fi personalizate în funcție de dorințele și pasiunile copiilor și pot consta în timp suplimentar de ecran, activități offline sau premii materiale.

Sistemul de gamificare Tutorina este gândit pe gustul copiilor, care au la dispoziție în aplicație și jocuri educaționale și quizz-uri diverse. Celelalte funcționalități ale aplicației sunt dedicate siguranței online, părintele putând să filtreze conținutul online și aplicațiile la care are acces copilul. Dispozitivul acestuia poate fi localizat în timp real. Atât părintele, cât și copilul primesc recomandări în aplicație legate de cât și cum să stea pe telefon. Sfaturile sunt construite pentru a aduce sănătate digitală și pentru a garanta echilibru emoțional întregii familii.

Aplicația este disponibilă în Google Play Store https://rb.gy/r3a2k și App Store https://is.gd/tutorina. Primii 1000 de utilizatori înscriși pe www.tutorina.com vor beneficia de un abonament GRATUIT timp de un an.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională și Bugetul de Stat, prin Programul Operațional Competitivitate. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro .


Poate te intereseaza si