Libris Generatia Y

Libris, librărie de referință pe piața din România, aniversează luna aceasta 32 de ani de la înființare. De-a lungul celor peste 3 decenii, 1.3 milioane de cititori din 170 de țări au cumpărat peste 22 milioane de cărți. În depozitul de 5000 de mp al Libris, situat în Brașov, sunt găzduite permanent 1 milion de volume, care ajung la cititori de toate vârstele.

Fondată în 1991 de Ana și Virgil Oniță, Libris este una dintre primele companii post-decembriste dedicate cărții și culturii. Libris a pornit din librăria Șt. O. Iosif situată în Brașov, a cărei misiune de a oferi iubitorilor de carte cele mai interesante, actuale și dorite volume este continuată în online începând cu 2009, prin Libris.ro, librăria online fondată de Laura Țeposu.

Analiza preferințelor de lectură, pe generații, de la Libris 

La împlinirea a 32 de ani de existență, cu 3 generații de librari implicate activ în operațiunile zilnice, Libris a făcut o analiză în profunzime a preferințelor literare ale fiecărei generații de cititori. În prezent, pe Libris.ro sunt comandate anual peste 2.6 milioane de volume, livrate către mii de cititori. Cei mai mulți dintre aceștia se află în București, Cluj, Timișoara, Brașov. Dintre aceștia, circa 14% au vârste sub 25 de ani, reprezentând generația Z, 45% sunt Millennials (Gen Y), cu vârste între 25-44 de ani, 33% sunt cititori din generația X, cu vârste între 45 si 65 de ani, iar 8% sunt Baby Boomers și Silent Generation, cu peste 65 de ani.

Generația Alpha, a celor mai mici cititori, este reprezentată indirect, prin achizițiile de carte pentru copii, care au fost analizate separat.

“De-a lungul celor 32 de ani de implicare în Libris, echipa noastră a remarcat preferințele majore ale generațiilor de cititori, validate astăzi de analiza noastră calitativă la nivelul volumului de vânzări pe ultimii 3 ani. Evident că vorbim despre o analiză a datelor, deci concluziile relevă trenduri generale, care nu exclud interesele particulare de lectură pe care le poate avea publicul” –spune Laura Țeposu, CEO Libris.

Astfel, analiza Libris pe cele mai vândute 1000 de titluri pe site, corelată cu vârstele cititorilor, indică faptul că toate generațiile își găsesc inspirație în titluri de beletristică. Din vasta categorie de Beletristică, generația Z citește preponderent Fantasy, Generația Y este interesată de literatura contemporană, Generația X are cea mai largă gamă de preferințe literare în materie de beletristică, deoarece aceștia apreciază atât romanele clasice contemporane, cât și cele science fiction, Generația Baby-Boomers este interesată de romane polițiste și thrillere, iar Silent Generation apreciază foarte mult literatura clasică.

Ce citește generația Z? Tinerii de astăzi sunt pasionați de Fantasy și vor noutățile imediat

Generația Z este pasionată mai degrabă de lecturi Fantasy, atât în limba română, cât și în limba engleză. Aceștia se bucură de poveștile cu eroi tineri, aventuri fantastice și elemente supranaturale deoarece aceștia preferă să experimenteze diverse realități care stimulează creativitatea în profunzime.

Generația Z se remarcă drept o generație multiculturală, în care preferințele literare se întrepătrund, deoarece sunt genul de cititori interesați atât de titluri din categoriile self-help (sunt atenți la bunăstarea interioară), true crime, romance, romane grafice și young adult, cât și de serii Manga. Sunt mereu atrași de nou și conectați cu trenduri literare emergente și titluri care devin virale pe rețelele de socializare.

De asemenea, cititorii din generația Z sunt și cei mai nerăbdători să descopere noutățile, adesea alegând achiziția cărților în limba engleză, chiar înainte de a fi disponibile traducerile. Interesul lor către volumele cu ecranizare, în special din Fantasy și Young Adult, este pronunțat, acestea devenind aproape întotdeauna bestsellere.

Odată cu dinamica cererii, categoria Carte în Engleză a crescut exponențial pe Libris în ultimii ani, iar în prezent pe site sunt listate aproape 1 milion de titluri în limba engleză.

Titluri alese de generația Z în ultimii 3 ani:

Shadow and Bone. Shadow and Bone #1- Leigh Bardugo

Heartstopper Vol.4- Alice Oseman

Totul începe cu noi – Colleen Hoover

Sunt alta- Svetlana Cârstean

Focul viu- Stephen King

Sandman. Set 3 volume- Neil Gaiman

 


Poate te intereseaza si