Review-ul de astăzi va fi scurt și la obiect, din simplul motiv că subiectul său este o componentă foarte importantă a unei rețele cu suport pentru Power over Ethernet (PoE), însă destinat să fie utilizat în cel mai simplu mod posibil fără să își facă simțită prezența.

Avem deci în teste un injector 10/100Mbps Tenda PoE15F destinat transmisiei simultane de date și alimentare dispozitivelor compatibile PoE, cum ar fi camerele de supraveghere, punctele de access AP wireless, telefoane IP, sau alte componente.

Avantajele protocolului de transmisie de date și putere simultan printr-un simplu cablu Ethernet sunt multiple. Un exemplu foarte la îndemână ar fi o rețea de camere de supraveghere. Fiecare cameră obișnuită, non-PoE, are nevoie pe lângă cablul Ethernet și de o alimentare la 230V. Pentru situația în care avem nevoie de mai multe camere plasate la distanță una de alta, problema alimentării cu 230V poate deveni rapid una dificil de rezolvat. Cablul Ethernet în schimb este ieftin și poate acoperi fără probleme zeci de metri. Dacă am reuși să trimitem prin același cablu pe lângă traficul de date și energia electrică necesară consumatorilor, configurarea rețelei noastre de camere ar deveni brusc mult mai simplă. Exact pentru situații de genul acesta a fost creat standardul PoE, însă mai există și alte avantaje. Și aspectul unei rețele care folosește dispozitive compatibile PoE este mult mai elegant, pentru că unicul cablu Ethernet care le este necesar funcționării este mult mai ușor de mascat decât o alimentare prin 230V pentru fiecare dispozitiv, mai ales pentru rețelele situate în interiorul clădirilor.

Specificații:

  • Standarde de rețea suportate: IEEE802.3, IEEE802.3u
  • Indicator LED: Link/Act , PoE Status
  • Porturi:
    1*10/100 Base-TX Ethernet ports(Data/PoE)
    1*10/100 Base-TX Ethernet ports(Data)
  • Cablu Ethernet recomandat: CAT5/5e UTP sau dintr-o categorie superioară
  • Dimensiuni: 84.5mm*44mm*29.8 mm
  • Niveluri de protecție electrostatică: în aer ±10kV, la contact ±8kV
  • Mod forwarding: Store-and-forward
  • Rata de transmisie: 100Mbps
  • Buget de putere PoE: 15.4W per port
  • Consum: 15W
  • Tensiune de alimentare: 100-240V AC 50/60Hz
  • Tensiune de ieșire: 48V/0.3A DC
  • Temperatură de operare: 0℃~45℃
  • Umiditate de operare: 10%~90% fără condens

Scos din cutie, injectorul PoE se prezintă foarte bine. Solid, lucrat dintr-un plastic de calitate și cu o asamblare foarte bună, are și un gabarit foarte mic și ușor de mascat. Pe una din fețe avem și un indicator LED de stare, iar la extremități avem într-o parte alimentarea pentru 230V, iar în cealaltă cele două mufe RJ45 încadrate robust într-o ramă metalică, pentru transferul datelor către un router sau switch non-PoE, respectiv pentru transmisia efectivă de date plus alimentare către dispozitivul nostru compatibil PoE. În cutie vom mai găsi cablul de alimentare pentru priză și un scurt ghid de utilizare.

Fiind vorba de un dispozitiv plug-and-play, instalarea pur și simplu nu poate fi mai simplă. Nu avem nimic de configurat, și tot ce trebuie să facem este să conectăm injectorul Tenda la o priză, să îl conectăm la switch-ul sau router-ul nostru printr-un cablu Ethernet atașat la portul RJ-45 marcat cu LAN, și să îi atașăm consumatorul final compatibil cu standardul PoE prin alt cablu Ethernet atașat la portul injectorului marcat cu PoE.

Pentru testarea propriu-zisă nu am vrut să-i creez condiții ideale injectorului din review, astfel încât am ales pentru transferul PoE de date și putere un cablu UTP 5e de aproximativ 20m, no-name și extrem de uzat, torsionat și călcat în picioare de nenumărate ori.

L-am atașat la o cameră de supraveghere PoE cu un consum de 12W și… a funcționat perfect. Stabilitate funcționării a fost de asemenea excelentă pe toată perioada în care l-am avut pentru review. Altfel spus, avem un dispozitiv care își face treaba așa exact așa cum trebuie și fără să îl remarci, conform scopului pentru care a fost construit.

Puncte negative:

Nici unul.

Puncte pozitive:

Dimensiune redusă, calitate bună, utilizare extrem de simplă și stabilă

Concluzie:

Injectorul Tenda PoE15F a funcționat perfect în timpul testelor. Instalarea sa este extrem de simplă, pe deplin accesibilă și persoanelor fără preocupări tehnice. Avantajele PoE sunt indiscutabile în anumite situații, astfel încât voi recomanda fără nici o reținere injectorul Tenda PoE15F oricui intenționează să utilizeze camere de supraveghere, puncte de acces AP wireless, telefoane IP sau alte dispozitive compatibile PoE.


Poate te intereseaza si