Tahografele digitale sunt dispozitive care au rolul de a înregistra viteza, distanța parcursă, durata de conducere, pauzele și odihna pe care un conducător auto le efectuează. Stocarea datelor se face pe un card de tahograf care va fi prezentat autorităților de control, atunci când este necesar, sau operatorilor de transport.

Ele există deja de ani buni, fiind introduse în UE încă din anul 2006. Atunci, tahografele digitale au înlocuit tahografele analogice. Acestea din urmă utilizau diagrame de hârtie și erau mult mai ușor de manipulat de către conducătorii auto care își doreau încălcarea timpilor de conducere sau aveau alte intenții deloc lăudabile.

Misiunea tahografelor este foarte benefică pentru toți conducătorii auto. Ele ajută la respectarea normelor sociale în ceea ce privește timpii de conducere și de odihnă. În acest fel, sunt prevenite accidentele rutiere care pot fi produse din cauza oboselii care apare în rândul șoferilor după ce au condus o prea lungă perioadă de timp.

Care sunt avantajele pe care le oferă un tahograf digital?

Te-ai întrebat vreodată care sunt avantajele pe care aceste tahografe digitale le oferă, în comparație cu cele analogice?

Există multe beneficii care merită subliniate. Includem aici faptul că folosirea unui tahograf digital previne manipularea precum și fraudele. Siguranța pasagerilor și a mărfurilor transportate, precum și a celorlalți participanți la trafic, este mult îmbunătățită. De asemenea, se păstrează vigilența precum și performanțele șoferilor în trafic.

Un tahograf digital mai poate ajuta, de asemenea, la reducerea costurilor administrative și a timpului care se pierde în cazul verificărilor manuale. În plus, flota de vehicule este mult mai ușor de monitorizat folosind un dispozitiv digital.

Cum poți beneficia de aceste avantaje?

Probabil că te-ai convins deja că existența tahografelor digitale este foarte benefică pentru toată lumea. Cu toate acestea, te poți bucura de toate aceste avantaje numai dacă șoferii și operatorii de transport cunosc și respectă obligațiile impuse în ceea ce privește utilizarea tahografului digital.

Fiecare conducător auto ar trebui să dețină și să utilizeze propriul card de tahograf. Apoi, este esențială introducerea datelor referitoare la activitățile ce nu au fost înregistrate automat. Includem aici date precum locația de început și de sfârșit al zilei de lucru.

Conducătorii auto trebuie să utilizeze în mod corect selectorul de activități cu ajutorul căruia se poate alege activitatea desfășurată precum: conducere, pauză, odihnă sau alte activități.

Ori de câte ori este necesar, conducătorul auto se obligă să prezinte cardul și rapoartele imprimate. Acest lucru se întâmplă în timpul controalelor în trafic.

În cazul în care cardul este pierdut, furat sau suferă deteriorări, este necesară solicitarea unui nou card pentru tahograf, prin depunerea unei cereri de înlocuire.

Datele din memoria tahografului și a cardului vor fi stocate pentru o perioadă de cel puțin un an și vor fi prezentate autorităților, atunci când este nevoie.

Tahograful digital este, așadar, un aparat foarte important pentru siguranța rutieră. Acesta ajută la reducerea riscului de producere a accidentelor ce apar atunci când șoferii conduc obosiți. De asemenea, operatorii de transport pot îmbunătăți calitatea serviciilor dar și competitivitatea pe piață.


Poate te intereseaza si