CES 2023 a trecut, iar noi am început deja anul cu forte noi. Am avut parte de câteva lansări hardware incredibile care au însoțit lansările de la Nvidia, AMD și Intel. Pe de altă parte, datorită avalanșei de produse noi din ultimele luni, s-ar putea să fiți ușor confuzi încercând să țineți evidența celor mai bune componente pe care să vi le cumpărați – mai ales dacă aveți de făcut alegeri extrem de specifice.

Așadar, pentru a vă face viața mai ușoară, am creat un ghid cu toate piesele de care veți avea nevoie pentru a vă bucura de un PC construit în 2023, chiar dacă bugetul disponibil este limitat!

Alegerea procesorului potrivit

Înainte de a trece la treabă, haideți să vedem ce procesoare ar trebui să luăm în considerare pentru un PC build.

Procesoarele Intel din generațiile 12 și 13 non-K oferă o experiență excelentă chiar și atunci când cumpărați unul care costă sub 1500 LEI. Acestea par să ofere un raport foarte bun între preț și performanță, așa că ar fi cele mai potrivite pentru un build cu buget limitat. În lista de mai jos, am optat pentru procesoare puternice (cu până la 14 nuclee) care pot face față chiar și celor mai solicitante sarcini și jocuri modern, pentru a oferi o experiență de utilizare fără întreruperi.

Construcția All-Black: Design sobru și elegant, performanțe uimitoare

Dacă apreciați combinația dintre aspectul discret și performanțele excelente, acest PC complet negru, fără iluminare RGB, ar fi o alegere excelentă.

Haideți să alegem câteva componente care arată foarte bine în acest build și sunt suficient de performante pentru jocuri sau chiar pentru sarcini intense.

Procesor: Intel Core i5 13500 (1349,99 LEI)

A-13a generație de procesoare Intel Core i5 oferă un raport foarte bun între performanță și preț. Procesorul Core i5 13500 are 14 nuclee (6 nuclee P și 8 nuclee E) și 20 de fire de execuție care funcționează la o frecvență de bază de 1,8 GHz (nuclee E) cu Turbo până la 4,80 GHz! Este o alegere ideală atât pentru sarcinile simple, cât și pentru cele care au nevoie de putere ridicată, precum randări și jocuri.

Placa de bază: MAG B760 TOMAHAWK WIFI

Linia Tomahawk de la MSI a devenit sinonimă cu un raport calitate-preț de neegalat, iar placa de bază B760 Tomahawk ATX nu face excepție! Designul său discret, complet negru, o face să fie platforma perfectă pentru un build complet negru. MSI MAG B760 Tomahawk se poate descurca cu ușurință cu impresionantul Core i5 13500, pentru a vă oferi toate performanțele de care aveți nevoie, fie că este vorba de jocuri sau de muncă.

Acesta se mândrește cu un etaj de alimentare îmbunătățit Duet Rail 12+1+1 și 75A DrMOS pentru a asigura alimentarea chiar si pentru cele mai puternice procesoare Intel 13th Gen de pe piață, în cazul în care vă pregătiți pentru un upgrade pe viitor. Placa de bază folosește, de asemenea, un PCB de calitate, asemenea plăcilor de bază pentru servere, cu 6 straturi și trasee de cupru 2oz pentru o stabilitate sporită.

Formatul de tip ATX permite 3 sloturi M.2, astfel că oferă o expansiune mai mare pentru stocarea de mare viteză, pe lângă cele 16 porturi USB pe partea din spate și pe partea frontală I/O pentru a satisface chiar și cele mai exigente nevoi periferice.

Cooler CPU: Răcire pe lichid MAG CORELIQUID P240 AIO

MAG CORELIQUID P240 AIO este alegerea ideală pentru un echipament complet negru, datorită waterblock-ului de culoare Piano Black. Nu numai că acest cooler se potrivește cu estetica acestui build, dar are și performanțe foarte bune – asigurându-se că răcește procesorul, fără ca ventilatoarele sau pompa să producă zgomot excesiv.

MAG CORELIQUID P240 nu numai că suportă socket-ul LGA1700, dar oferă, de asemenea, suport extins și pentru alte socket-uri Intel și AMD. Tubulatura AIO este rezistentă la evaporare datorită celor tuburilor trei straturi și a exteriorului cu plasă întărită.

Radiatorul de 240 mm al MAG CORELIQUID P240 este mai mult decât capabil să disipe căldura generată de Core i5 13500, fără a fi nevoie ca ventilatoarele să se tureze prea mult – asigurând un nivel aproape silențios în condiții ideale.

 

Construcție RGB elegantă: Iluminare potrivită cu personalitatea dvs.

În timp ce unii gameri și profesioniști preferă un aspect discret, altora le place un pic de culoare. Un build RGB elegant combină piese care vă ajută să vă puneți în valoare personalitatea cu o iluminare superbă. Deci, trecem la hardware, da?

Procesor: Intel Core i5 13500 (1349,99 LEI)

Deoarece ne aflăm încă în aceeași gamă de prețuri precum buildul anterior, procesorul Intel Core i5 13500 cu 14 nuclee continuă să fie alegerea perfectă. Cele 6 nuclee P (12 fire de execuție) și 8 nuclee E oferă un echilibru remarcabil între performanța pentru jocuri și sarcinile de lucru profesionale.

Placa de bază: MAG B760M MORTAR WIFI

MAG B760M MORTAR WIFI este o placă de bază M-ATX care se va potrivi perfect în acest build elegant cu iluminare RGB. Estetica sa alb-argintie și neagră o face să iasă în evidență, în timp ce se integrează perfect într-un build cu RGB.

Vorbind de combinații de iluminare, pentru un build RGB aveți nevoie de o modalitate fiabilă de a controla iluminarea și efectele sistemului. Tocmai de aceea, veți găsi 3 mufe RGB (2x mufe ARGB și 1x RGB) pe placă care vă permit să adăugați și să modificați iluminare așa cum doriți.

MSI B760M MORTAR WIFI dispune, de asemenea, de un sistem de alimentare robust 12+1+1 Duet Rail Power System cu 75A DrMOS, conectori dubli cu 8 pini și un PCB cu 6 straturi server-grade, cu trasee de cupru de 2oz pentru o stabilitate și performanță remarcabile. Un radiator extins cu plăcuțe termice de 7W/mK facilitează o disipare excelentă a căldurii de la etajul de alimentare – permițând instalarea uni procesor mai puternic pe viitor.

Deși MAG B760M MORTAR WIFI este o placă de bază mai compactă decât omologii săi ATX, aceasta dispune totuși de 2 sloturi M.2 de mare viteză (până la viteze PCIe Gen 4.0) și 8 porturi USB pe partea din spate I/O. De asemenea, integrează o mufă LAN 2,5 Gigabit și Wi-Fi 6E, astfel încât sunteți pregătit pentru viteze de rețea de ultimă generație.

Cooler CPU: MAG CORELIQUID C240 AIO

În timp ce noi am optat pentru un waterblock Piano Black discret în versiunea all-black, versiunea RGB Build necesită mai mult fler. Tocmai de aceea am ales cooler-ul MAG CORELIQUID C240 AIO cu iluminare ARGB și ventilatoare ARGB!

Având în vedere că încă folosim Intel Core i5 13500, radiatorul de 240 mm va obține cele mai bune performanțe de la procesor, fără prea mult zgomot.

La fel ca și fratele său mai subtil de mai sus, CORELIQUID C240 se mândrește cu un suport extins de socket-uri și este gata de utilizare pentru o gamă largă de procesoare Intel și AMD. De asemenea, utilizează trei straturi de tuburi și un exterior cu plasă întărită pentru a minimiza evaporarea.

The Right to Overclock Build: Descoperiți overclocking-ul BCLK

Dacă aveți un buget mai restrâns, dar doriți totuși să extrageți fiecare gram de performanță de la hardware-ul vostru, acesta este buildul potrivit! Fără să mai lungim vorba, iată ce piese recomandăm:

Procesor: Intel Core i5 12400 sau 12400F (999 LEI/859 LEI)

Intel Core i5 12400 și 12400F sunt procesoare cu 6 nuclee și 12 fire, care oferă performanțe incredibile la un preț accesibil. Spre deosebire de omologii lor cu prețuri ceva mai piperate, aceste modele nu dispun de nuclee E și au o frecvență de bază de 2,50 GHz și boost până la 4,40 GHz. Mergeți pe varianta Core i5 12400F dacă nu aveți nevoie de un GPU integrat și vreți să economisiți niște bani. În afară de asta, atât Core i5 12400 cât și 12400F sunt identice.

Aceste procesoare au un multiplicator blocat, ceea ce înseamnă, în esență, că Intel blochează aceste procesoare pentru a nu putea fi overclockate. Cu toate acestea, placa noastră de bază B760 aleasă ar putea avea câțiva ași în mânecă!

Placa de bază: MAG B760M MORTAR MAX WIFI

Unul dintre punctele forte a lui MAG B760M MORTAR MAX WIFI este OC Engine. Generatorul său de frecvențe permite overclocking BCLK pe procesoarele Intel blocate și pe chipset-ul B760 blocat, astfel încât să puteți obține maximum de la procesor chiar și atunci când achiziționați unul de buget!

În afară de OC Engine, veți descoperi că MAG B760M MORTAR MAX WIFI este identică cu B760M MORTAR WIFI menționată mai sus. De asemenea, acest model dispune de același PCB cu 6 straturi cu trasee de cupru 2oz, sistem de alimentare Duet Rail Power System 12+1+1 și DrMOS de 75A.

Nu numai că acest etaj de alimentare oferă suficientă energie pe lângă un design termic excelent, dar asigură și posibilitatea de a face upgrade la procesoare mai puternice din gama Intel 13th Gen. fără a fi nevoie de schimbarea plăcii de bază!

Cooler CPU: MAG CORELIQUID C360 AIO Liquid Cooler

Deoarece încercăm să obținem cât mai mult de la hardware-ul ales, răcirea eficientă este esențială. Cooler-ul MSI MAG CORELIQUID C360 AIO se mândrește cu un radiator de 360 mm care poate îmblânzi cu ușurință chiar și cele mai fierbinți procesoare.

Dispune de același waterblock ARGB cu suprafață mare precum modelul CORELIQUID C240 despre care am discutat mai sus – ceea ce îl face ideal pentru cei care doresc să adauge personalitate construcției lor, cu iluminare și efecte superbe. Radiatorul de 360mm vine, de asemenea, echipat cu 3 ventilatoare ARGB pe care le puteți personaliza după bunul plac.

Veți avea nevoie de alte câteva piese

Totuși, nu am terminat încă! Dacă nu ați observat, încă ne lipsesc câteva componente cheie ale unui PC – o placă grafică, o carcasă și o sursă pentru alimentare (PSU). Iată care sunt acestea:

Placă grafică: MSI GeForce RTX 4070 Ti

Placa grafică Nvidia RTX 4070 Ti oferă o performanță incredibilă în jocuri, cu funcții precum DLSS 3.0 și nuclee Ray Tracing de ultimă generație. Linia RTX 4070 Ti de la MSI are o multitudine de opțiuni din care puteți alege – de la modele termice relativ simple, până la cele silențioase de înaltă performanță.

Dacă vă doriți acces la tehnologii noi, cum ar fi DLSS 3.0 și performanțe de ray tracing foarte bune, GeForce RTX 4070 Ti oferă un punct de intrare oarecum rezonabil pentru grafica de ultimă generație.

Sursa de alimentare: MPG A850G PCIE5 80-PLUS GOLD

Compromisul în ceea ce privește livrarea de putere ar putea părea tentant, dar este o idee proastă să faceți economii aici. Atunci când folosiți componente relativ scumpe, este logic să alegeți o sursă de alimentare de calitate pentru a le alimenta. Sursa de alimentare MPG A850G PCIE5 80-PLUS GOLD de la MSI este proiectată pentru a oferi o calitate de top. De fapt, aceasta folosește numai condensatori japonezi de 105°C pentru o durată de viață incredibil de lungă, chiar și sub o sarcină mare. Desigur, nu sunt doar vorbe; MSI susține acest lucru cu o garanție robustă de 10 ani!

Sursa de alimentare MPG A850G PCIE5 este pregătită să facă față hardware-ului de ultimă generație cu un conector nativ 12VHPWR pentru plăcile grafice Nvidia RTX 40-series (și orice produse viitoare care utilizează acest conector). De asemenea, este conformă cu ATX 3.0 pentru a se asigura că poate îndeplini standarde precum gestionarea eficientă a unui vârf de putere totală a sistemului de până la 2x (supratensiuni momentane de putere sau sarcini tranzitorii) și a unor vârfuri de putere de 3x pentru GPU, pentru o stabilitate de neegalat.

Datorită unei combinații de conformitate ATX 3.0 și componente de calitate, sursa MPG A850G PCIE5 PSU este pregătită să îndeplinească sau să depășească cerințele produselor hardware pentru PC din viitorul apropiat.

Carcasă pentru PC (Opțiunea 1): MPG GUNGNIR 110R

Alegerea carcasei potrivite pentru PC poate fi un calvar, deoarece este o decizie extrem de subiectivă. S-ar putea să vă placă aspectul uneia, în timp ce alta nu oferă suficient flux de aer. Vom recomanda câteva opțiuni pe care le-ați putea lua în considerare pentru acest build, pentru a vă asigura că se potrivește cu toate celelalte componente hardware pe care le-am ales mai sus.

În primul rând, este carcasa MPG GUNGNIR 110R ATX mid-tower. Dacă sunteți în căutarea unei carcase care nu face compromisuri în ceea ce privește aspectul, oferind în același timp performanțe termice excelente și este compatibilă cu toate piesele pe care le-ați ales, nu căutați mai departe de MPG GUNGNIR 110R!

Dispune de un panou lateral superb din sticlă temperată pentru a scoate în evidență frumusețea construcției interioare. Veți găsi, de asemenea, spațiu mai mult decât suficient pentru a găzdui mai multe radiatoare AIO: 360 mm (față) sau 240 mm (sus) pentru o flexibilitate maximă.

MSI oferă, de asemenea, MPG GUNGNIR 110R într-o variantă albă, dacă doriți să optați pentru o construcție complet albă. Dacă doriți să mergeți în această direcție, v-aș recomanda să schimbați două părți: coolerul CPU și sursa de alimentare. Cooler-ul cu lichid MAG CORELIQUID 240R V2 WHITE AIO și sursa de alimentare MPG A750GF WHITE ar fi perfecte pentru un build all-white.

Carcasă pentru PC (Opțiunea 2): MAG VAMPIRIC 300R

Dacă preferați un design mai simplu, puteți lua în considerare și carcasa pentru PC MAG VAMPIRIC 300R. Este o carcasă mid-tower superbă, cu un panou lateral din sticlă temperată care permite să prezentați interiorul PC-ului la toți prietenii.

Chiar și la dimensiunile sale relativ compacte, MAG VAMPIRIC 300R nu face rabat de la nimic atunci când vine vorba de termice. Veți putea monta radiatoare de până la 360 mm în partea superioară sau în partea din față pentru a obține temperaturi excelente chiar și atunci când executați cele mai grele sarcini de lucru. MAG VAMPIRIC 300R se mândrește, de asemenea, cu spațiul necesar pentru cele mai mari GPU-uri disponibile la începutul anului 2023 și include un suport robust de susținere a GPU-ului pentru a proteja hardware-ul prețios!

Partea de sus a carcasei prezintă opțiuni incredibile de conectivitate pe panoul frontal cu audio, USB de mare viteză de tip C și USB de tip A. Un buton pentru controlul iluminării este inclus, pe lângă butoanele obișnuite de alimentare și de resetare, astfel încât să puteți controla iluminarea build-ului printr-o simplă apăsare.

Mai multe informații:

Placa de bază: https://msi.gm/Motherboard

Răcire cu lichid: https://msi.gm/Liquid-Cooling

Sursa de alimentare: https://msi.gm/Power-Supply

Carcasă PC: https://msi.gm/PC-Case


Poate te intereseaza si