MSI ne propune în review-ul de astăzi o soluție accesibilă pentru relaxare sub forma unui kit de gaming cu iluminare RGB, compus dintr-o tastatură și un mouse dedicate. Fără să lungim prea mult vorba, să trecem la treabă și să vedem dacă tastatura și mouse-ul se ridică la înălțimea specificațiilor declarate.

Specificații tastatură:

  • Denumire: VIGOR GK30 GAMING KEYBOARD
  • Interfață USB 2.0
  • Iluminare RGB cu 6 zone
  • Sistem de operare suportat: Windows 10 / 8.1 / 8 / 7
  • Contacte tip plunger, similare cu cele mecanice, pentru o tastare precisă
  • Număr de taste citite simultan: 6-keys rollover, 20-keys anti-ghosting
  • Durata de viață a switch-urilor: peste 12 milioane de apăsări
  • Design anti-lichid, în anumite limite
  • Bază proiectată pentru stabilitate crescută
  • Cablu de 1.8m cu conector aurit
  • Dimensiuni: 438 X 157 X 38mm
  • Greutate: 1042 g

Specificații mouse:

  • Denumire: CLUTCH GM11 GAMING MOUSE
  • Senzor: optic, PMW-3325 Optical Sensor
  • Rezoluții DPI: 400 / 800 / 1600 / 3200 / 5000
  • Interfața USB 2.0
  • Număr de butoane: 6
  • Polling rate: 1000Hz , 125/250/500/1000(Default)Hz
  • Tipul switch-urilor: OMRON Switch cu durată de viață de peste 10 milioane de click-uri
  • Iluminare LED: RGB
  • Sistem de operare: Windows 10 / 8.1 / 8 / 7
  • Cablu: 1,8m cu conector aurit
  • Dimensiuni: 118 x 62 x 37 (mm)
  • Masă: 89 g (fără cablu)

Ambalajul este simplu dar suficient de funcțional. Atât tastatura cât și mouse-ul vin protejate în folii de plastic în interiorul cutiei de transport, unde vom mai găsi și două pliante cu instrucțiuni. Construcția este una foarte bună pentru ambele componente ale kitului de gaming, cu un plastic de calitate și o execuție de fabricație perfectă. Nu există nicăieri jocuri, defecte de asamblare sau fabricație, și nici scârțâieli nu apar, indiferent cum am abuza mouse-ul sau tastatura.

Tastatura are un aspect modern atât la nivelul designului general cât și la cel individual folosit pentru taste și fontul lor. Greutatea este destul de consistentă, ceea ce ar trebui să fie un semn de calitate și robustețe. Cei de la MSI au ales o variantă constructivă de tip floating-keys care ajută nu doar la o curățare ușoară a tastelor și spațiului dintre ele, ci și la o iluminare RGB mai eficientă. Specificațiile tastaturii includ de asemenea rezistența la lichide.

Cablul USB are o lungime arhisuficientă, de 1,8 metri, cu o mufă USB cu aspect plăcut și cu ștanța MSI. Stabilitatea pe birou este foarte bună, și nu a pus nici un fel de probleme inclusiv în sesiunile mai aprige de jocuri.

Tastele sunt aerisite și cu o amplasare ergonomică, inclusiv combinațiile de control ale iluminării RGB, care pot fi accesate cu o singură mână. Apăsarea necesită un efort mediu, iar senzația este undeva între cea oferită de o tastatură cu membrană și una mecanică. Punctul de contact este bine delimitat și tastarea nu pune probleme de precizie sau confort indiferent de durata utilizării.

Și în jocuri tastatura s-a comportat perfect, oferind o experiență de joc foarte bună. Soliditatea constructivă promite să asigure o utilizare îndelungată fără deteriorarea performanțelor, cu o impresie generală de produs care poate rezista chiar și la abuzurile inevitabile din timpul unei sesiuni intense.
La capitolul rollover, tastatura se situează la nivelul pieței. Precum majoritatea tastaturilor din această zonă de preț, vom avea parte de combinații de peste 11-12 taste care pot fi citite simultan, însă există și combinații atipice care vor face ca doar câteva taste să poată fi interpretate corect în același timp. În practică însă, indiferent de joc, nu am întâlnit nici o situație în care să fie citită incorect o combinație de taste.

Mouse-ul GM11 are un design simplu, simetric, potrivit pentru utilizarea cu oricare dintre mâini, cu rezerva că butoanele laterale sunt prezente doar pe partea stângă, favorizând astfel dreptacii. Cu o dimensiune medie și profil similar ca înălțime, aș spune că ar trebui să se potrivească fără probleme mâinilor majorității jucătorilor. În ce privește prizele posbile, pentru o palmă de dimensiune medie se poate utiliza cam orice priză, in funcție de preferințe.
Cablul de conectare este identic cu cel al tastaturii, deci cu aceeași lungime arhisuficientă de 1.8 m, dar și cu același material folosit, adică un pic cam rigid pentru un mouse. Din acest motiv ar putea fi utilă o fixare suplimentară a cablului pe birou printr-o metodă oarecare, într-un punct care să asigure suficientă libertate de mișcare.

Fără a fi un vârf de gamă, senzorul optic PMW-3325 oferă totuși o performanță cât se poate de decentă indiferent de scenariul de utilizare, cu un control excelent al cursorului atât în jocuri cât și în munca de birou sau editare. Switch-urile butoanelor principale sunt OMRON, declanșarea rapidă și precisă, iar rotița de scroll cu un model în relief gen anvelopă de ATV oferă un contact foarte bun și o derulare excelentă, precisă și fără jocuri. Tălpile mouse-ului oferă o glisare foarte bună și controlabilă, indiferent de suprafața folosită. Puse la treabă, atât butoanele cât și senzorul optic au oferit o experiență foarte eficientă, indiferent de jocul sau gamepad-ul folosit.

Iluminarea RGB este foarte bună pentru ambele componente, și bifează tot ce este de așteptat de la LED-urile de gaming RGB: lumină intensă, trepte de luminozitate, culori vii, treceri foarte line între culori și uniformitate a iluminării la nivelul tastaturii. Aceasta din urmă vine cu 6 zone configurabile de culoare, 7 culori diferite, 7 moduri de iluminare dinamice sau statice, 4 trepte de luminozitate, deci avem parte de o flexibilitate mai mult decât suficientă pentru toate gusturile.  Software-ul de configurare Dragon Center poate fi descărcat de pe site-ul MSI și poate oferi o configurare mai facilă, oferind în plus și profile de utilizare suplimentare, însă nu este indispensabil, ambele componente putând fi utilizate cu o funcționalitate completă și în absența instalării softului.

Puncte negative

Aș fi preferat o compoziție mai moale a cablurilor USB, mai ales pentru mouse.

Puncte pozitive

Materiale de calitate, aspect elegant, LED-uri RGB strălucitoare cu gradient foarte fin și cu multiple posibilități de configurare.

Concluzie

Două produse solide, la un preț accesibil și avantajos al pachetului. Atât tastatura cât și mouse-ul arată excelent indiferent de mediul în care sunt amplasate, și pot fi recomandate fără probleme atât pentru activități uzuale de lucru sau gaming cât și ca o modalitate foarte plăcută de colorare a ambientului.


Poate te intereseaza si