Avem astăzi în review un laptop interesant produs de MSI, respectiv modelul  Modern 14 C12M, care urmărește să dovedească faptul că producătorul taiwanez excelează nu doar în sectorul de gaming, ci și la categoria de business-productivitate din zona prețurilor accesibile.

Specificații

  • Procesor: Intel Core i5-1235U
  • Stocare: 512 GB M.2 SSD, NVMe PCIe Gen3
  • Placă video: integrată, Iris Xe
  • Memorie RAM: 8 GB
  • Porturi: 1x Type-C cu suport pentru încărcare, 1x Type-A USB3.2 Gen2,  2x Type-A USB2.0, 1x HDMI cu suport pentru rezoluție 4k la 30Hz, 1x Micro SD Card Reader, 1x Mic-in/Headphone-out Combo Jack
  • Conectivitate: 802.11 ax Wi-Fi 6 + Bluetooth v5.2
  • Baterie: 39.3 Whr
  • Greutate: 1.4 kg
  • Sistem de operare: Microsoft Windows 11 Home

Ambalajul e unul simplu, standard pentru majoritatea laptopurilor din ziua de azi, din carton reciclat sau reciclabil.
Scos din cutia sa însă, laptopul face o impresie foarte bună de la prima vedere. Este subțire, cu un design minimalist și forme simple, futuriste și elegante în același timp. Manevrabilitatea este excelentă, cu un laptop care stă foarte bine în mână indiferent de scenariul de utilizare. Nimic de reproșat nici la rigiditate, perfect satisfăcătoare pentru un ultraportabil.

Alimentatorul are 65W și este destul de mic raportat la gabaritul surselor din aceeași clasă, aspect foarte util pentru portabilitate.

ADN-ul de laptop dedicat productivității apare încă de la ridicarea ecranului. Acesta se poate deschide cu o singură mână până la 180 de grade, calitate utilă într-un birou când vrem să prezentăm rapid o idee sau un proiect celor din jur. Cei de la MSI au inclus o tastă pentru funcția Flip-n-Share care rotește instantaneu imaginea pentru a fi “citibilă” de către interlocutorul căruia îi prezentăm ecranul. Pentru o răcire cât mai eficientă, ecranul în poziție de lucru ridică un pic și baza laptopului, lăsând cale liberă fluxului de aer prin fantele de pe suprafața inferioară.

În interiorul ramei subțiri vom găsi un panel IPS mat FHD de 14″, cu luminozitate suficientă pentru a fi folosit fără probleme în orice condiții de ambient ale biroului mobil. Calitatea imaginii este foarte bună, cu vizibilitate din orice unghi, reflexii minime și culori plăcute. Camera web așezată în poziția standard în partea de sus a ecranului oferă o calitate peste medie a imaginii.

Ca un detaliu interesant, pentru acest model de laptop, MSI a inclus o serie de wallpaper-uri artistice optimiste, rezultat al colaborării cu artista franceză Lorraine Sorlet. Producătorul taiwanez intenționează probabil să sublinieze astfel potențialul laptopului atât ca instrument pentru productivitate cât și pentru relaxare.

Difuzoarele au volumul modest caracteristic soluției constructive cu plasarea lor pe fața inferioară a carcasei, adoptată de majoritătea laptopurilor de pe piață. Sunetul este unul de calitate însă, cu spațialitate foarte bună, corect și bine controlat. Prin conectarea căștilor se rezolvă complet și problema volumului.

M-am împăcat tot timpul foarte bine cu tastaturile MSI, spațioase și cu un layout bine gândit. Nici cea a lui Modern 14 nu face excepție. Tastele sunt mari, cu 3 trepte de luminozitate, aerisite, cu un layout ergonomic fără scăpări deranjante. Cursa tastelor are 1.5 mm, deci foarte comodă în utilizarea pe durate mari necesară productivității, cu un punct de acționare foarte precis delimitat. Și touchpad-ul cu dimensiuni generoase s-a comportat excelent, cu un control foarte bun și o suprafață plăcută de glisare, din nou foarte potrivită utilizării de durată chiar și atunci când ne desfășurăm munca în deplasare și nu avem un mouse la îndemână.

Pus la treabă, laptopul s-a comportat foarte bine. Stabilitatea a fost de invidiat, cu o răcire extrem de eficientă care a menținut temperatura procesorului foarte scăzută, și a reușit acest lucru în condiții de zgomot destul de redus inclusiv când procesorul se afla în sarcină maximă. Generația a 12-a de procesoare Intel cu arhitectura radical schimbată și core-uri asimetrice aduce un salt major de performanță față de generațiile precedente. Varianta i5 cu care a fost echipat laptopul de test a devenit astfel capabilă să ducă fără probleme la bun sfârșit și sarcini grele, pe lângă beneficiul autonomiei care rămâne foarte bună în continuare.
Echipat și cu un SSD rapid, laptopul a deschis imediat toate aplicațiile uzuale de browsing, editare text, tabele și prezentări, cu care a jonglat fără nici un efort.
Modern 14 include și o placă grafică integrată Iris Xe, ale cărei performanțe excelente pentru o placă integrată ajută considerabil procesorul în jocuri sau aplicațiile de grafică. Vom putea să abordăm astfel pentru relaxarea la finalul unei zile de lucru și unele jocuri. L-am testat cu câteva producții AAA de generație mai veche, și cu toate că nu este o mașină destinată jocurilor, laptopul s-a descurcat onorabil menținându-și aceleași temperaturi foarte scăzute de funcționare.
Și performanțele conectării wireless au fost excelente, cu o placă de rețea Wi-Fi 6 foarte stabilă și rapidă, aspect important pentru un laptop destinat lucrului în diverse locații cu semnal wireless de calitate variabilă. Porturile sunt la nivelul anului 2022, și cuprind inclusiv un slot micro-SD, pe lângă porturile USB-A, USB-C și HDMI.

Modern 14 beneficiază și de aplicația MSI Center Pro, care ne va ajuta să monitorizăm și să configurăm foarte simplu parametrii și modurile de funcționare a laptopului într-o manieră optimă pentru oricare scenariu de utilizare.

Autonomia laptopului a fost foarte bună, cu peste 7 ore de browsing, vizionare de filme și editare de prezentări, cu placa wireless conectată permanent la internet. Pentru protejarea bateriei, modul implicit de încărcare pe care îl folosește Modern 14 este să evite atât descărcarea completă cât și încărcarea la maxim a bateriei. Astfel, când se atinge procentul de 80%, încărcarea bateriei se va opri, iar dacă avem nevoie de portabilitate și autonomie maximă va trebui să alegem modul corespunzător de încărcare din MSI Center Pro.

Singurul moment în care unitatea din test s-a mișcat ceva mai încet a fost la timpii de pornire sau restart, cauza fiind nu timpul de pornire efectivă a Windows-ului cât timpul de inițializare în timpul BIOS-ului.

Rezultatele benchmark-urilor

  • Cinebench R23: 8195 în multi-core și 1578 în single-core
  • Unigine Heaven: 802 puncte pe modul grafic High
  • Geekbench 5: 1593 în single-core și 6825 în multi-core

Puncte negative

Timpul de boot nu foarte rapid și absența slotului Kensington.

Puncte pozitive

Echipare foarte echilibrată și performantă, bine aleasă. Răcirea excelentă, autonomie bună, tastatura, ecranul și camera web de calitate, toate sunt aspecte esențiale pentru productivitate și business.

Concluzie

Mi-a plăcut experiența testării lui MSI Modern 14. Modelul 2022 din test s-a dovedit un produs foarte matur al producătorului taiwanez, fără slăbiciuni importante vizibile. Echiparea foarte solidă este armonioasă, (fără contradicții de genul includerii pe un ultraportabil a unei plăci grafice dedicate care nu face decât să consume inutil bateria), cu accentul pus exact acolo unde contează pentru scopul declarat.

În concluzie, o recomandare fără ezitări pentru cei care au nevoie de un laptop suficient de robust, gata să fie aruncat în viteză într-o geantă și pus la drum oricând apare o urgență (Modern 14 are certificarea standardului militar MIL-STD-810G care atestă durabilitatea și fiabilitatea), dar și capabil să stea la orice oră pe o masă într-o locație elegantă.


Poate te intereseaza si