Seria ConceptD a laptopurilor Acer se adresează cu precădere creatorilor de conținut. Avem astăzi în review un reprezentant foarte capabil al seriei, respectiv modelul ConceptD 5 înarmat printre altele cu un ecran de excepție, o placă video Nvidia RTX 3070 Ti și două SSD-uri foarte performante. Să vedem în continuare dacă și implementarea efectivă se ridică la nivelul caracteristicilor declarate !

Specificații:

  • Sistem de operare: Microsoft Windows 11 Professional
  • Procesor: Intel Core i7-12700H
  • Memorie RAM: 32 GB
  • Placă grafică integrată: Intel Iris Xe Graphics
  • Placă grafică dedicată: NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti Laptop, 8 GB GDDR6
  • Ecran: 16″ IPS LED 3072 x 1920, validat Pantone, raport de aspect 16:10, raport screen-to-body 87%, gamut DCI-P3 de 100%, Delta E <2
  • Stocare: SSD 2 X 1024 GB, NVMe 1.3
  • Conectivitate: Killer Wi-Fi 6E AX1675s 160MHz, Killer E3100G 2.5 Gigabit Ethernet Controller, Bluetooth 5.2
  • Porturi: 1 X SD 7.0 Card Reader, 2 X USB Tip-A, 2 X USB Tip-C cu Thunderbolt™ 4, 1 X HDMI 2.1, RJ 45, audio jack 3.5″, alimentare
  • Baterie: 99.7Wh
  • Altele: Kensington lock

Laptopul sosește într-o cutie de carton de dimensiuni mari, inscripționată cu logo-ul seriei. În interior vom găsi un alimentator de 230 W și o altă cutie în care vom găsi laptopul propriu-zis, bine protejat. Toate ambalajele sunt ecologice, din materiale reciclate sau complet reciclabile, cu o protecție foarte bună împotriva șocurilor. Cablul masiv de alimentare prezintă două filtre anti-interferențe și se conectează la laptop prin lateral, cu un jack tip barrel.

Aspectul laptopului este discret, elegant, cu linii sobre și o finisare negru-mat. Este destul de subțire pentru echiparea sa internă, cu o grosime de 19.9 mm și greutate moderată, în ciuda celei mai mari baterii din întreaga serie ConceptD, de 100 Wh.
Tactil, ConceptD 5 se simte ca un bloc compact de metal, extrem de rigid datorită șasiului de magneziu, și cu o construcție foarte solidă inclusiv la nivelul ecranului și balamalelor. Tastatura prezintă deasupra ramei late o grilă de aerisire cu perforații rotunde și fine ce ne trimit cu gândul la clasicul design Braun.

Ecranul este una din piesele de rezistență ale echipării, cu o rezoluție de 3072 X 1920 de pixeli. Subțire, elegant, se poate rabata cu o singură mână până aproape de 180 de grade. Și rama ecranului este foarte subțire, reușind să producă un raport screen-to-body de 87%. Luminozitatea maximă mi s-a părut o idee mai redusă față de alte laptopuri Acer, afectată probabil și de rezoluția extremă, însă rămâne satisfăcătoare inclusiv la exterior. Panelul folosit are caracteristici de culoare foarte bune, cu acoperire 100% DCI-P3, validare Pantone și un Delta E < 2. În partea superioară a ramei ecranului vom mai găsi o cameră cu performanțe medii, la nivelul majorității laptopurilor.

Tastatura are un layout care favorizează creatorii de conținut, cu taste media foarte accesibile și cu trei taste dedicate pentru capturi de pe ecran, ciclare între aplicații și color picker. Avem două trepte de iluminare într-o culoare portocalie foarte plăcută, estetică dar și discretă, potrivită pentru lucrul în orice condiții de iluminare.
Tastele au un mecanism de tip foarfecă, o cursă de 1.55 mm, și oferă o senzație de apăsare foarte bună, rapidă și precisă. Layout-ul este aerisit și destul de ergonomic.

Touchpad-ul de dimensiuni mari este acoperit cu Corning Gorilla Glass și oferă atât o senzație tactilă foarte plăcută, cât și performanțe excelente, cu un control ireproșabil, din nou foarte util pentru creație.

Sunetul este foarte bun atât calitativ cât și sub aspectul spațialității, ConceptD 5 oferind utilizatorului standardul DTS:X Ultra. Poziționarea difuzoarelor în partea inferioară a laptopului reduce însă nivelul maxim posibil de volum. Au fost situații în cazul înregistrărilor audio mai proaste când aș fi dorit să pot da sunetul mai tare, însă acest mic neajuns este complet remediabil prin ieșirea de căști.

 

Performanța a fost pe deplin satisfăcătoare, atât ca viteze cât și ca stabilitate. Acer ne pune la dispoziție un soft dedicat seriei ConceptD, prin care avem acces atât la parametrii de performanță ai laptopului, cât și la cei dedicați creativității. Aplicația ConceptD Palette ne oferă un panou de monitorizare al utilizarii CPU, GPU și memoriei, setarea rapidă a profilelor de culoare — DCI-P3, Adobe RGB, sRGB, Rec.709, Native (acesta din urmă exclusiv pentru calibrarea manuala a culorilor cu ajutorul unui calibrator). Utilizatorul își poate configura și tab-uri cu profile de imagine dedicate (Standard/Movie/Game/Eye Protection/Office/Sport). Tot aici putem alege felul în care să fie împărțit ecranul în sloturi în care să putem pune câte o aplicație separată, abordare utilă mai ales în procesul de documentație sau de culegere de resurse necesare proiectului în lucru.

Procesorul foarte performant i7 de a douăsprezecea generație a asigurat o evoluție excelentă atât în aplicații mari consumatoare de resurse, cât și în jocuri. Răcirea beneficiază de un sistem cu nu mai puțin de trei ventilatoare cu pale AeroBlade 3D de ultima generație pentru producerea unui flux de aer cât mai eficient. În timpul proiectării s-a prioritizat reducerea zgomotului, cu rezultatul foarte bun al unui nivel maxim de zgomot de doar 40 dBA în utilizarea pe profilul de performanță Balanced. În practică, tot acest efort a fost confirmat de nivelul redus de zgomot produs chiar și în sarcini medii spre intense. În timpul încărcării ușoare (browsing, editare de text, vizionare de filme) ventilatoarele au fost complet tăcute.

M-a surprins foarte plăcut și evoluția în timpul jocurilor. Cu toate că nu este conceput ca un laptop de gaming, Acer ConceptD 5 a reușit să se apropie foarte tare de performanțele acestora. Rezoluția extremă a ecranului a reușit să revitalizeze chiar și jocurile vechi precum GTA 5, iar în jocurile moderne laptopul a oferit rezultate cât se poate de decente. În tot timpul testelor stabilitatea a fost maximă, și nici temperaturile nici zgomotul nu au depășit limita de confort.

Rezultatele benchmark-urilor:

  • PerformanceTest 10.2:
    PassMark Rating = 5938.2
    CPU Mark = 31274.8
    3D Graphics Mark = 17977.6
    2D Graphics Mark = 572
    Memory Mark = 3232.3
    Disk Mark = 42457.2
  • Cinebench R23: CPU Multi Core = 16637, Single Core = 1793
  • Unigine Heaven: 2151 pe setarea Ultra
  • Geekbench 5:
    CPU Benchmark: 1695 Single-Core Score, 12453 Multi-Core Score
    Compute benchmark: 120496 OpenCL Score, 123736 CUDA Score, 19796 Vulkan Score
  • 3D Mark:
    Time Spy Score 10 339, Graphics score 10 023, CPU score 12 595
    Fire Strike Score 22 943, Graphics score 25 864, Physics score 27 453, Combined score 10 960
  • GTA 5: 120-130 FPS la rezoluția nativă și setări grafice aproape maxime
  • Red Dead Redemption 2: 45-50 FPS la rezoluție nativă și preset ‘Balanced Quality’

Autonomia a reușit să atingă în jur de șase ore de sarcini lejere desfășurate în paralel cu rularea de clipuri Youtube, ceea ce este o performanță foarte bună pentru o combinație de i7, RTX 3070 Ti, rezoluție uriașă și două SSD-uri.

Conectivitatea a fost și ea la înălțime, cu un laptop care acoperă toate posibilitățile moderne de conectare indiferent de perifericele folosite, cu Acer adăugând până și un SD card reader extrem de rapid. Placa Wi-Fi Killer 6E a zburat pur și simplu în conectarea la internet, inclusiv în poziționări defavorabile față de router.

Puncte negative:

Nivelul maxim al volumului și luminozității putea fi mai mare.

Puncte pozitive:

Specificații excelente, construcție ireproșabilă, performanță efectivă foarte bună. Panel cu rezoluție imensă și parametri excelenți de culoare. Nici o slăbiciune majoră.

Concluzie:

Acer ConceptD 5 este un laptop atât elegant cât și foarte robust, cu performanțe excelente, gata să fie pus la treabă indiferent de mediul de lucru. În timpul testelor a evoluat impecabil, cu temperaturile unor componente de top ținute foarte bine în frâu de un sistem de răcire extrem de eficient. Chiar și ținând cont de specificațiile declarate, implementarea lor efectivă de către inginerii de la Acer a reușit să îmi depășească lejer așteptările mai ales în ce privește calitatea ecranului și evoluția în jocuri. În aceste condiții pot să îl recomand oricui fără ezitare drept un all-rounder de top, iar creatorilor de conținut cu atât mai mult ca pe o unealtă indispensabilă.


Poate te intereseaza si