Avem astăzi în teste o propunere interesantă de la Acer, sub forma unui laptop destinat în principal muncii de birou, atât în format remote sau hibrid, dar și în deplasare.

Specificații:

  • Model: Acer TravelMate P214-54
  • Sistem de operare: Microsoft Windows 11 Professional
  • Procesor: 12th Gen Intel(R) Core(TM) i5-1235U
  • Memorie: 8 GB RAM
  • Stocare: 256 GB SSD PCIe NVMe
  • Ecran: 14″ IPS FullHD
  • Placă video: integrată, Intel Iris Xe, 1024 MB
  • Conectivitate: Intel Wi-Fi 6 AX201 160MHz, Gigabit Ethernet, Bluetooth 5
  • Porturi: 1 X HDMI, 1 X RJ 45, 1 X USB 3 tip-C, 3 X USB 3 tip-A
  • Baterie: 50 Wh
  • Altele: Kensington lock

 

Prima impresie este cea a unui laptop cu un aspect foarte sobru, reținut, perfect adecvat scopului declarat. Suprafața prezintă o textură plăcută, rugoasă, de culoare neagră, și este clar că nu se va murdări ușor, indiferent de condițiile de utilizare. În pofida culorii închise, datorită texturii și proporțiilor utilizate, aspectul general reușește să fie unul prietenos.
Șasiul este suficient de rigid, și cu toate că dacă insistăm cu tot dinadinsul va flexa foarte ușor, în utilizarea normală va fi perfect stabil și nu vor fi nici un fel de probleme.
Cu toate că nu avem de a face cu un laptop ultrasubțire, manipularea laptopului m-a dus cu gândul mai mult la o tabletă. La această senzație contribuie și greutatea care se simte destul de redusă, dar și textura în caroiaj aplicată pe spatele ecranului și rama lată în jurul tastaturii care împreună permit o priză excelentă atunci când apucăm laptopul cu o singură mână.
Cum ne-a obișnuit Acer în ultima vreme, nu numai ambalajul este complet reciclabil, dar și plasticul utilizat la fabricarea laptopului este de natură să minimizeze impactul negativ asupra planetei la finalul ciclului de viață al unității. Încărcătorul este mic și ușor, de 45W, prioritizând greutatea redusă potrivită cu deplasările frecvente.

Ecranul se deschide foarte plăcut cu o singură mână, calitatea sa este bună, iar luminozitatea a fost potrivită oricăror scenarii de utilizare. Cu toate că baza laptopului nu se ridică prin deschiderea ecranului, răcirea inclusă în laptop a fost mai mult decât suficientă și nu a necesitat această soluție constructivă. Camera prezentă în partea superioară a display-ului a oferit o calitate adecvată utilizării de birou.

Touchpad-ul are una din cele mai satisfăcătoare suprafețe pe care le-am testat, oferind o alunecare foarte precisă și plăcută a degetelor.
Tastatura e foarte bună la nivel mecanic, foarte plăcută și precisă în utilizare, chiar dacă unitatea de test nu avea prezentă opțiunea de iluminare. Consider însă că layout-ul ales putea fi îmbunătățit, și am simțit lipsa unor taste de Home/End/Page Up/Page Down dedicate, acestea suprapunându-se în schimb cu săgețile. La fel, ținând cont că vorbim de un laptop dedicat utilizării profesionale, aș fi preferat ca în setările implicite primul rând de taste să aibă ca funcție principală cea de F1-F12, fără a fi nevoie să apăs suplimentar tasta Fn.

Sunetul a fost la un nivel decent în ce privește calitatea și volumul sonor, atât la căști cât și în difuzoarele încorporate.

În utilizarea efectivă, procesorul de generația a 12-a a condus fără nici o dificultate sau ezitare toate simulările muncii de birou. Am apreciat conectivitatea wireless excelentă, cu un nivel de semnal și viteze de trafic foarte bune.

Rezultatele benchmark-urilor:

  • Unigine HEaven Benchmark 4.0 = 1285
  • PerformanceTest 10.2 :
    PassMark Rating 3016.6
    CPU Mark = 13843.9
    2D Graphics Mark = 312.8
    3D Graphics Mark = 2134.4
    Memory Mark = 2410.8
    Disk Mark = 12478.6

Am inclus și un joc în teste, pentru eventualitatea în care se dorește deconectarea după o zi de muncă. În GTA 5, la o rezoluție de 1368 X 766, pe setări de calitate medii, am obținut un framerate perfect jucabil, de 30-50 FPS, toate acestea în condițiile unor temperaturi extrem de stabile ce nu au depășit 70 de grade.

Autonomia unității de test a fost undeva spre 7 ore de rulat task-uri corespunzătoare unei munci de birou, cu conectivitatea wireless pornită, la luminozitate peste medie a ecranului.

Puncte negative:

Aș fi preferat un layout al tastaturii optimizat pentru programele de editare a textului, în care se utilizează frecvent tastele specifice de navigare Home/End/Pg Up/Pg Down.

Puncte pozitive:

Performanță și stabilitate excelentă, răcire foarte bună, portabilitate foarte bună.

Concluzie

Acer Travelmate P214-54 a oferit o experiență foarte bună în utilizare. Cu toate că procesorul are un consum foarte mic și temperaturi foarte scăzute, performanța oferită de generația a 12-a de la Intel prezintă un salt semnificativ față de generațiile anterioare. Este un laptop care punctează foarte bine atât la portabilitate, dar și la ergonomie, unde tastatura și touchpad-ul de calitate asigură un confort de durată în utilizare, calități absolut necesare atunci când urmează să lucrăm zi de zi pe un computer mobil.


Poate te intereseaza si