Reviewul de astăzi se adresează jucătorilor, pentru care am testat un mousepad și un mouse de gaming de la MSI cu caracteristici foarte bune, după cum urmează:

Specificații mousepad AGILITY GD70:

  • Suprafață fină
  • Dimensiuni: 900 X 400 X 3mm
  • Bază din cauciuc natural
  • Greutate: 640g

Specificații mouse CLUTCH GM41 LIGHTWEIGHT:

  • Senzor: Pixart 3389
  • Timp de răspuns: 1000 Hz/1ms
  • Iluminare RGB
  • Interfață USB 2.0
  • Cablu de 2m cu conector aurit și textură FriXion Free cu frecare redusă
  • DPI maxim: 16000
  • 6 butoane
  • Durabilitate a butoanelor: 60 de milioane de clicuri, contacte Omron 60M
  • Dimensiuni: 130.1 X 67 X 38.3 mm
  • Greutate redusă de 65g

Mousepad-ul are o suprafață foarte mare și a produs din primul moment o impresie de produs de calitate foarte bună. Suprafața superioară este fină și mătăsoasă, decorată cu logo-ul și dragonul MSI, iar cea inferioară este foarte moale și aderentă, cu un aspect foarte solid și cu mirosul inconfundabil de cauciuc natural. Cusătura de pe margine arată extrem de durabilă, și aspectul general este unul de produs foarte solid la care nu s-a făcut economie de material sau manoperă, impresie susținută și de greutatea destul de mare a pad-ului. Țesătura foarte densă a suprafeței de lucru ar trebui să fie de asemeni un motiv pentru o durabilitate ridicată.

În utilizare mousepad-ul a prestat ireproșabil. Partea inferioară oferă un grip de menghină, deci nici o șansă de mișcare accidentală, iar pe cea superioară mouse-ul zboară fără efort. Dimensiunea uriașă, de aproape un metru lungime ne permite să amplasăm orice periferice de gaming deasupra fără să ne punem vreodată problema lipsei de spațiu. Consistența pad-ului oferă o senzație plăcută și la nivel tactil, când atingem suprafața sa cu mâinile sau le sprijinim pe aceasta.

Mouse-ul are o dimensiune medie, potrivită pentru majoritatea utilizatorilor, cu o priză care permite palm grip sau claw grip. Forma este ergonomică, și degetele vor sta relaxate indiferent de priza pe care o preferăm.

Construcția este ireproșabilă, cu materiale de calitate și asamblare perfectă. Senzația de calitate este accentuată și de lipsa jocurilor sau zgomotelor inclusiv la nivelul rotiței. Designul a prioritizat greutatea redusă la nivelul tuturor componentelor pentru comoditate și precizie de gaming maxime, într-o formă clasică și plăcută.

Cablul are o lungime mai mult decât suficientă, cu un conector USB cauciucat cu un model interesant și o formă ergonomică, care îl face foarte comod de manevrat. În mod normal mufa USB nu e o componentă căreia să îi acord atenție, dar aici chiar mi-a plăcut cum au executat cei de la MSI acest detaliu. Textura firului este gândită astfel încât să minimizeze frecările cu suprafața de rulare. Cablul nu este foarte rigid, dar l-aș fi preferat un pic mai moale.
Suprafețele laterale sunt cauciucate, cu o textură diamantată foarte aderentă, similară cu cea a rotiței, și oferă o priză excelentă. Cele trei tălpi de teflon au o suprafață mare și asigură o stabilitate perfectă indiferent de poziția și direcția accelerării mouse-ului.

 

În afară de cele trei butoane clasice de pe partea superioară, mai avem două butoane pe partea stângă a mouse-ului. Toate butoanele se simt foarte plăcut și precis în acționare, și nici mișcarea rotiței nu face excepție. Pe suprafața inferioară a mouse-ului avem butonul de control al DPI-ului, care mai stă de asemeni și la baza shortcut-urilor pentru controlul iluminării RGB. Chiar dacă accesul nu este chiar la îndemâna modificărilor frecvente, putem seta ulterior din software oricare din butoanele mouse-ului pentru controlul DPI.

Iluminarea RGB se rezumă la logo-ul cu dragonul MSI, însă ledurile sunt foarte puternice, în culori vii, au luminozitatea reglabilă în mai multe trepte, și oferă o cvasi-infinitate de nuanțe. Avem mai multe modele de iluminare statice, dinamice sau putem seta o culoare personalizată. Putem de asemeni sincroniza iluminarea RGB a mouse-ului cu cea a celorlalte componente capabile de iluminare, prin intermediul software-ului MSI Center.

Pus la treabă, mouse-ul s-a comportat excelent, în toate rezoluțiile suportate. Controlul cursorului e foarte precis indiferent de accelerațiile impuse, și în combinație cu un pad de calitate mouse-ul se mișcă parcă singur, fără nici un efort.
Butoanele nu sunt nici prea moi nici prea rigide, acționarea lor este plăcută, iar punctul de declanșare foarte bine controlat.
Pentru configurarea personalizată a butoanelor trebuie descărcat de pe site-ul MSI software-ul MSI Center. La prima lansare, înainte de orice altceva, softul a efectuat un update de firmware al mouse-ului, apoi am putut trece la configurarea propriu-zisă.
MSI Center oferă trei profiluri de configurări pe care le poate memora și între care putem comuta. Putem seta ratele de eșantionare în trepte de 125, 250, 500 sau 1000 de hertzi, sau putem alege rezoluția dorită, în valori ce pot urca până la 16000 DPI.
Tot din MSI Center putem alege tipul de iluminare, culoarea personalizată, sau sincronizarea luminoasă cu o listă predeterminată de jocuri.

Butoanele pot fi configurate cu funcțiile standard ale unui mouse, cu funcții multimedia, de reglare a rezoluției sau cu funcții macro. Acestea din urmă sunt extrem de utile și extind foarte mult funcționalitatea mouse-ului chiar și pentru utilizarea în afara jocurilor. Datorită faptului că MSI a inclus o memorie destul de încăpătoare în hardware-ul mouse-ului, acesta poate înregistra într-un macro până la 200 de stări apăsat/ridicat ale tastelor sau clicurilor de mouse. Altfel spus, putem memora până la 100 de apăsări de taste sau clicuri de mouse, mai mult decât suficient pentru a invoca diverse comenzi. În cadrul unui profil avem la dispoziție nu mai puțin de 20 de sloturi de macro între care putem comuta prin intermediul MSI Center.

Odată configurate, setările se salvează în memoria mouse-ului și îl vom putea muta și folosi fără probleme și pe calculatoare fără MSI Center instalat.

Tot din MSI Center putem activa angle snapping sau putem modifica distanța de lift-off. Pe poziția minimă, în urma testului clasic ce ia ca reper grosimea DVD-urilor, senzorul mouse-ului este capabil să citească informație de la o distanță situată undeva între 1.2 și nu mai mult de 2.4mm, deci o valoare foarte bună.

Puncte negative:

Aș fi preferat un cablu de alimentare o idee mai flexibil pentru mouse, și eventual o poziție mai accesibilă pentru butonul dedicat schimbării DPI, chiar dacă funcția acestuia poate fi preluată de butoanele standard.

Puncte pozitive:

Calitatea execuției și materialelor folosite la ambele produse. Senzație plăcută în utilizare, aspect și performanțe foarte bune.

Concluzie:

O combinație foarte utilă pentru un jucător în căutarea îmbunătățirii performanțelor personale. Ambele componente au oferit o experiență foarte plăcută și eficientă în timpul testării, iar specificațiile switch-urilor folosite ar trebui să asigure și o durată de viață excelentă.


Poate te intereseaza si