A sosit vara, anotimpul concediilor și momentul când scăpăm în cele din urmă de acasă. Cum nu trăim într-o lume perfectă însă, nu scăpăm automat și de griji. Fie că lăsăm în urmă părinți în vârstă cu probleme și care trebuie supravegheați, fie că vrem pur și simplu să supraveghem locuința sau animalul de companie, iată doar câteva scenarii pentru care Tenda ne propune o soluție. Subiectul review-ului de astăzi este așadar o cameră de supraveghere pan/tilt de 4MP, respectiv modelul Tenda CP7.

Specificații:

  • cameră tip pan/tilt
  • unghiuri acoperite: 360 de grade pe orizontală, 155 de grade pe verticală
  • suportă închiderea fizică a obiectivului
  • stocare pe card microSD până la 128 GB, clasa 10 sau mai sus
  • alimentare pe 9V și 1A
  • suportă conectarea prin mufă RJ45, port Ethernet 10/100M cu auto-negociere
  • obiectiv cu distanță focală de 4mm și diafragmă f2.2
  • buton de reset și indicator de stare LED bicolor
  • dimensiuni 103X88X88mm
  • rezoluție video 2560 X 1440
  • standard video de compresie H.265
  • zgomot de imagine redus
  • suport DWDR pentru o plajă extinsă de luminozități
  • suport ROI
  • standard wireless IEEE 802.11b/g/n @2.4GHz la 150 Mbps
  • securitate 64/128-bit WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK
  • alarmă inteligentă cu detectare S-motion și forme umane
  • alarmă sonoră și luminoasă cu până la 3 mesaje personalizate
  • audio full duplex
  • funcție de patrulare
  • distanță efectivă de filmare în infraroșu până la 12 metri
  • temperatura de operare între -10 grade și 50 de grade Celsius

Camera are un aspect plăcut, o formă prietenoasă și suficient de discretă ca să nu iasă prea mult în evidență. Un prim aspect pozitiv este firul de alimentare care are nu mai puțin de 3 metri lungime. Prima impresie este cea a unui produs de calitate, atât la nivelul materialelor folosite cât și al asamblării și finisării. În cutie mai găsim instrucțiunile de utilizare, sumare dar suficiente, și accesoriile de fixare pe tavan.

Conectarea nu pune probleme, și presupune descărcarea aplicației Tenda TDSEE pe telefon, crearea unui cont, conectarea la rețeaua noastră wireless și apoi scanarea codului QR de pe spatele camerei. Odată alimentată, camera își face o auto-calibrare a servomotoarelor prin parcurgerea cursei maxime posibile atât la rotire cât și la înclinare. Cu această ocazie observăm ca unghiul maxim acoperit este unul foarte mare, fiind aproape imposibil să ne ascundem chiar și cu camera așezată pe masă, nu în tavan, și că servomotoarele nu fac foarte mult zgomot. Partea superioară a camerei se poate roti cu 360 de grade în jurul axei verticale, și obiectivul se poate roti suplimentar un unghi de 155 de grade în jurul axei orizontale.

Pentru a introduce un card microSD în cameră trebuie să rotim cu mâna obiectivul camerei în sus. Această acțiune face accesibile slotul microSD și butonul de reset, care în mod normal sunt invizibile, plasate într-o zonă care în mod normal nu apare deloc la lumină.

Utilizarea este cât se poate de simplă, aplicația TDSEE fiind foarte intuitivă, chiar dacă CP7 dispune de o mulțime de acțiuni și setări posibile. Avem astfel opțiunea de a da acces și altor persoane la fluxul video al camerei, sau salvarea acestuia în cloud dacă plătim abonamentul corespunzător.

Camera suportă setarea alarmelor sub forma notificărilor pe telefon și a sunetelor și flashurilor puternice emise de difuzorul camerei fie sub formă de sirenă fie de sunet sau mesaj personalizat. Putem configura dacă alarma se va declanșa la orice mișcare sau doar atunci când algoritmii camerei vor detecta un subiect uman pe senzor. De asemeni putem configura sensibilitatea alarmei și putem defini un interval în care alarma să fie activă. Putem configura camera astfel încât obiectivul să se fixeze pe un subiect uman și să îl urmărească în timpul mișcării. Dacă dorim să economisim spațiul pe card putem să activăm setarea care va determina înregistrarea doar în momentele când este activă o alarmă.

Printre capabilitățile interesante ale camerei se numără cea de comunicare audio duplex, respectiv funcția de intercom, prin care putem comunica de la distanță cu cineva aflat în locația camerei. Opțiunea de patrulare este altă funcție utilă, și aici vom putea fie să comandăm camerei să baleieze permanent la 360 de grade, fie putem salva orientarea camerei curentă a camerei în mai multe puncte succesive. O dată activată opțiunea de patrulare personalizată, camera va merge pe rând exact la coordonatele pe care le aveau servomotoarele în momentul salvării. Putem astfel defini un perimetru critic pe care să îl urmărească unitatea de supraveghere, în funcție de caracteristicile locației.
Tot la capitolul funcții interesante pentru persoanele preocupate în mod deosebit de intimitate merită menționată opțiunea de închis obiectivul camerei. Aceasta va determina rotirea obiectivului complet în jos, unde nu va mai putea fizic să vadă nimic, garantând astfel că oprirea nu este doar la nivel declarativ.

În timpul testării camera s-a comportat ireproșabil. Calitatea imaginii este excelentă atât în modul full-color cât și la lumină slabă în modul infraroșu. Aplicația permite verificarea facilă a oricărui moment înregistrat pe cardul de memorie. Alarmele au funcționat chiar bine, atât notificările cât și sirenele în difuzorul camerei, și toate opțiunile descrise mai sus au funcționat fără motive de nemulțumire.

Puncte negative

Sfera din plastic negru lucios pe care este plasat obiectivul reține destul de ușor amprentele și murdăria. Camera suportă doar rețelele wireless cu frecvența de 2.4 GHz.

Puncte pozitive

Imagine foarte bună, aspect plăcut, configurare ușoară, o mulțime de setări utile.

Concluzie

Tenda CP7 este o cameră de supraveghere care în urma testării a oferit o experiență foarte bună și a confirmat toate specificațiile declarate. În consecință o voi recomanda fără ezitare celor care au nevoie de supravegherea unei incinte interioare.


Poate te intereseaza si