Trebuie să recunosc că am o slăbiciune atât pentru laptopurile cu un design ieșit din comun, cât și pentru cele “rugged”. Am apreciat tot timpul la echipamentele electronice de inspirație militară sau din industria grea faptul că nu trebuie să le porți de grijă prea mult și că poți să lucrezi pur și simplu pe ele în orice condiții fără să dedici timp special protecției “uneltelor”.

Iată de ce am avut o surpriză foarte plăcută când am primit spre review un Acer Enduro Urban N3, care bifează ambele categorii. După cum putem intui din denumire, este un laptop semi-rugged pentru utilizatorul obișnuit, “urban”. Este o opțiune foarte bună pentru cei care vor un laptop cu caracteristici mai bune de protecție dar nu au nevoie de specificații militare complete (care au un impact major și asupra greutății dar și a portofelului) sau cărora pur și simplu le place aspectul. Totuși vom vedea că specificațiile și execuția lui Enduro Urban N3 nu sunt de neglijat, și că merită luat în considerare fără probleme de către cei cu un stil de viață mai activ.

Specificații:

Procesor: 11th Gen Intel(R) Core(TM) i7-1165G7 @ 2.80GHz
Sistem de operare: Microsoft Windows 10 Professional (x64)
Memorie: 16 GBytes DDR4 SDRAM
Stocare: 1TB SSD NVMe
Display: 14″ Comfy View IPS FUll HD (1920X1080)
Placa video integrată: Intel Iris Xe Graphics Tiger Lake-UP3 – GT2 Integrated Graphics
Placă video dedicată: NVIDIA GeForce MX330 GP108M, 2048 MBytes DDR5 SDRAM
Conectivitate: Intel Wi-Fi 6 AX201 160MHz, Intel wireless Bluetooth 5.0
Porturi: HDMI, 3 X USB-A 3.2 Gen 1, 1 X USB-C 3.2 Gen 2
Baterie: Designed Capacity: 52976 mWh
Full Charged Capacity: 54562 mWh
Altele: protecție antimicrobiană opțională la unele modele, protecție IP53, suportă unele specificații ale standardului militar MIL-STD 810H

Odată extras laptopul din cutie, prima impresie este foarte bună. Aspectul laptopului este foarte reușit. Culoarea și designul mă duc cu gândul la un Land Rover din anii ’60. Clasic, dar discret și elegant. Materialul din care e făcut mi-a plăcut iarăși foarte mult, cu o suprafață grunjoasă foarte agreabilă tactil. Șasiul e foarte rigid, nu flexează pe nicăieri, iar textura oferă o priză foarte bună când manevrăm laptopul, aspect util pentru cine folosește frecvent laptopul în mișcare sau trebuie să îl țină desfăcut în mers.
Cu toate că masa declarată e în jur de 1.85 kg, am perceput laptopul ca fiind mult mai ușor în manevrare, altfel spus nu i-am simțit deloc greutatea. Vizual nu e un laptop foarte subțire, dar nu m-a deranjat absolut deloc, ba chiar mi-a plăcut acest contrast cu marea majoritate a laptopurilor moderne.

Pe baza laptopului avem niște fante declarate waterproof pentru ventilator și boxe, și niște piciorușe de cauciuc destul de înalte. Laptopul prezintă și niște găuri de drenare a lichidelor scăpate accidental pe suprafața sa.

Colțurile carcasei și ecranului prezintă niște protecții din cauciuc, din nou fără a face notă discordantă cu restul aspectului. Toate porturile laptopului au capace de protecție, și dincolo de funcționalitatea evidentă apare și un efect estetic neașteptat, respectiv o linie generală foarte curată a laptopului, neîntreruptă de orificiile porturilor.

Alimentatorul laptopului este de 65W, și suportă o plajă de tensiuni între 100-240V.

Ecranul iese și el din tipare. Rama destul de lată comparativ cu laptopurile clasice este tradiționala în lumea laptopurilor “durificate” din motive de protecție, și ajută și la ținerea laptopului în mână când îl deplasăm cu ecranul ridicat.
Balamalele ecranului sunt în deplină concordanță cu intenția de design, intenționat masive și robuste, dar foarte potrivite estetic. Nici o șansă să deschidem ecranul cu o mână, dar acest lucru e foarte normal la acest tip de laptop, unde soliditatea balamalelor primează în fața altor criterii. Ecranul se poate rabata complet, la 180 de grade.

Calitatea imaginii este foarte bună, iar luminozitatea peste medie este suficientă chiar și pentru utilizarea în exterior la ora prânzului. Ce m-a mirat însă a fost faptul că deși inițial am crezut că avem de a face cu un ecran glossy clasic, reflexiile au fost minime, inclusiv în utilizarea în exterior. Ulterior am văzut că Acer denumește acest tip de ecran “ComfyView”, și cu toate că nu găsim pe net multe detalii despre ce presupune această tehnologie, înțeleg că are scopul de a reduce reflexiile, și iată că este foarte eficientă în cazul lui Enduro Urban N3.

Camera prezentă pe rama ecranului are o calitate destul de bună, cu o imagine peste medie.

Tastatura a continuat și ea lista impresiilor pozitive. Cu toate că au cursa foarte scurtă, tastele se apasă plăcut și sunt foarte precise. În lateral avem și un rând foarte util de taste dedicate pentru home, end, page up și page down. Avem o singură treaptă de iluminare a tastaturii, dar cu luminozitate perfectă pentru orice condiții de ambient. Touchpad-ul are butoane fizice delimitate clasic și funcționează excelent. Degetele alunecă foarte plăcut pe suprafața touchpad-ului, iar butoanele sale mi s-au părut unele din cele mai bune testate într-un laptop. În utilizare touchpad-ul a fost foarte sensibil și precis, inclusiv în multitouch.

Calitatea sunetului a fost foarte bună, volumul satisfăcător în difuzoare și excelent pe căști. Spațialitatea sunetului a fost de asemeni foarte bună.

Conectivitatea a fost din nou la superlativ, cu standardul WiFi 6 cu suport pentru lățimi de bandă de 160MHz asigurând o experiență extrem de rapidă în ce privește navigarea și transferul de date wireless.

În ce privește performanța, laptopul nu a dezamăgit nici la acest capitol. Bootarea a fost foarte rapidă, și a condus toate aplicațiile uzuale cu care l-am solicitat cu lipsa de efort la care ne-am aștepta de la un i7 de generația a unsprezecea. Întrucât nu am avut nimic de reproșat până aici și motivat de prezența plăcii video dedicate, am testat laptopul și în câteva jocuri, cu toate că evident scopul său nu este să înlocuiască un laptop de gaming. Performanța jocurilor a fost satisfăcătoare și putem să ne deconectăm fără probleme în acest fel la finalul unei zile de muncă. Ventilația totală totuși nu este gândită pentru gaming intensiv. Astfel, dacă punem și GPU-ul la treabă temperatura CPU crește foarte rapid inițial, intră în thermal throttling, apoi este nevoit să își limiteze puterea consumată cam la jumătate din cea maximă, situație în care temperaturile se stabilizează pe termen nelimitat. Chiar și în aceste condiții, jucabilitatea nu a suferit foarte mult. Am constat că în timpul jocurilor a pus și placa video integrată umărul la treabă, și fiind vorba de un Iris Xe, efectul se simte. Ventilația plăcii video dedicate în schimb a fost foarte bună și nu a prezentat temperaturi ridicate (și implicit thermal throttling) indiferent de scenariu, deci performanța jocurilor care depind mai mult de GPU și nu de CPU nu va suferi prea mult chiar dacă acesta din urmă își va reduce un pic turația.

Rezultatele benchmark-urilor:

  • Geekbench 5: 1452 Single-Core Score, 4323 Multi-Core Score, 10991 CUDA Score, 11608
    OpenCL Score, 10719 Vulkan Score
  • Cinebench R23: MultiCore 5373, SingleCore 1409
  • PerformanceTest 10.2: CPU Mark: 11518.2, 2D Graphics Mark: 337, 3D Graphics Mark: 2937.3, Memory Mark: 2561.9, Disk Mark: 16439.9
  • Unigine Heaven 4.0: 695
  • Grand Theft Auto  5: 35-45 FPS cu setări grafice foarte aproape de maxim

Autonomia a fost ușor peste 5 ore, cu luminozitate peste medie, profil de putere “balanced”, cu filme rulate non-stop pe Youtube la rezoluție FullHD în paralel cu activități de browsing și editare de text.

Puncte negative

Autonomia putea fi mai mare (cu toate că vorbind de un i7 este oarecum de înțeles consumul), și ținând cont că volumul interior al laptopului este mai mare ca la un ultraportabil, aș fi preferat o ventilație mai eficientă care să poată răci CPU-ul fără scăderea performanțelor și în combinație cu un efort susținut al GPU-ului.

Puncte pozitive

Aspect inedit, durabilitate ridicată, performanțe foarte bune.

Concluzie

Acer Enduro Urban N3 mi-a plăcut foarte mult. Aspectul său ușor retro mi s-a părut ca o gură de aer proaspăt într-o perioadă în care designul laptopurilor tinde să se uniformizeze din ce în ce mai mult. Am apreciat și că designul este totuși suficient de reținut astfel încât să nu fim confundați cu un sergent în misiune sau un șef de șantier când îl punem pe masă. Nu i-am găsit nici un fel de slăbiciuni serioase, în schimb găsesc foarte utilă durabilitatea sporită chiar și în termeni de utilizare normală a unui laptop. Una peste alta, am avut o experiență foarte agreabilă cu Enduro Urban N3, astfel încât îl recomand fără ezitare.


Poate te intereseaza si