Avem astăzi în review un ultraportabil din gama Swift a producătorului taiwanez Acer, de data aceasta într-o variantă de 14″ cu procesor central AMD Ryzen 7 5700U și placă video Nvidia GTX 1650. Să vedem în continuare dacă echiparea foarte bună va da rezultatele scontate și în practică !

Specificații

Procesor: AMD Ryzen 7 5700U
Sistem de operare: Microsoft Windows 10 Professional (x64)
Memorie RAM: 16 GBytes
Stocare: 1024 GB + 512 GB NVMe Sandisk
Ecran: 14″, IPS, mat, 1920 x 1080
Placă video: NVIDIA GeForce GTX 1650, 4096 MBytes of GDDR6 SDRAM [Hynix]
Conectivitate: Wi-Fi 6
Porturi: 2 x USB 3.2 Type A, 1 x USB 3.2 Type C, HDMI, 3.5mm audio jack pentru căști și microfon
Baterie: 58751 mWh

Laptopul vine ambalat într-un ambalaj ecologic din carton, dar potrivit pentru gabaritul redus al unității. În cutie mai găsim un încărcător de 90W, cu un cablu de alimentare suficient de lung. Ca de obicei, tensiunile suportate la priză sunt în plaja 100-240V, deci nu vom avea probleme indiferent de locația în care îl folosim.

O să declar din start că mi-a plăcut foarte mult aspectul laptopului. Carcasa complet metalică, culoarea înspre un gri-petrol și forma carcasei mă trimit foarte puternic cu gândul la designul anilor ’50 și stilul autobuzelor Greyhound desenate de legendarul Raymond Loewy. Mi-a plăcut și priza de aer plasată ostentativ și asimetric în partea superioară a carcasei, cu dimensiuni generoase ce sugerează o răcire pe măsură, și vom vedea în cele ce urmează că rolul său nu e doar estetic.

Laptopul nu este cel mai ușor ultraportabil, dar asta nu e deranjant, ci din contră, întregește imaginea de produs solid. Greutatea rămâne redusă totuși, și manevrarea sau portabilitatea nu vor pune nici un fel de problemă.
În aceste condiții m-a surprins să constat o ușoară flexare a carcasei în colțul din dreapta, lângă touchpad. Nu e un capăt de țară, dar aș fi preferat să beneficiem de o rigiditate maximă. Cu excepția acestui aspect, execuția și asamblarea sunt ireproșabile.

Ecranul este un IPS mat de calitate bună și rezoluție FullHD. După cum e caracteristic gamei Swift, când îl deschidem, baza laptopului va fi ușor ridicată pentru a facilita fluxul de aer necesar răcirii. Difuzia surselor parazite de lumină din ambient este foarte bună, și acestea nu vor deveni deranjante indiferent de locația în care ne aflăm. Luminozitatea este suficientă și pentru lucrul în exterior, inclusiv la ora prânzului. Camera web este cea obișnuită de pe majoritatea laptopurilor, cu o calitate suficientă pentru apeluri uzuale.

Sunetul este cel standard pentru majoritatea laptopurilor, corect dar nu foarte puternic ca volum și joase pe difuzoarele încorporate, în schimb perfect pe ieșirea de căști. Laptopul suportă formatul DTS, care se folosește de principiile psihoacusticii pentru un sunet mai plăcut și precis poziționat în spațiu.

Touchpad-ul este precis și poate suplini perfect lipsa unui mouse extern în browsing, editare de text și alte sarcini cotidiene. Pe unitatea de test însă, ansamblul touchpad-ului a prezentat un joc în carcasă pe care nu l-am mai întâlnit la alte laptopuri Acer. Din nou, nu e ceva grav, dar aș fi preferat să nu existe.

Tastatura are cea mai scurtă cursă pe care am probat-o la vreun laptop Acer, însă mi-a plăcut acest aspect. Tastele sunt foarte elastice, și datorită cursei scurte răspunsul este instantaneu, ceea ce proiectează o senzație subiectivă de dispozitiv foarte rapid.
Iluminarea este într-o singură treaptă, rezonabilă ca intensitate în ambele sensuri, respectiv suficient de puternică într-un ambient de luminozitate medie, dar nederanjantă în beznă. Luminozitatea tastaturii este destul de neuniformă, mai mică vizibil spre extremitățile laterale. Este posibil totuși ca ambele aspecte negative, respectiv jocul touchpad-ului și luminozitatea neuniformă a tastaturii să fie cauzate de faptul că laptopul din review este o unitate de test.

Layout-ul tastaturii este cel standard pentru ultraportabilele Acer, cu tastele funcționale mapate pe controlul parametrilor hardware gen luminozitate a ecranului sau control al volumului. Nu avem taste dedicate pentru Home și End, în schimb avem câteva taste mai puțin utile, cum ar fi cea pentru Sleep sau cea pentru Pause/Break. Și poziționarea tastelor putea fi îmbunătățită. Layout-ul ales de Acer plasează butonul de Power în calea tastei des folosite Delete. Butoanele des folosite pentru controlul volumului sonor și luminozității sunt plasate pe undeva înspre mijlocul rândului, și nu permit o acționare reflexă bazată pe memoria musculară. Aceasta ar fi fost posibilă dacă tastele respective ar fi fost plasate spre extremitățile rândului.
Un lucru care îmi place însă la tastaturile ultraportabilelor Acer este shortcut-ul pentru comutarea profilelor de performanță. Acesta este disponibil oricând, indiferent de aplicația sau jocul în care ne aflăm, și permite controlul instantaneu al raportului performanță/răcire.

Performanța efectivă a laptopului o consider extrem de bună pentru un ultraportabil. Laptopul bootează foarte rapid, în foarte puține secunde. Ce mi s-a părut ieșit din comun, mai ales pentru această categorie ultracompactă, a fost eficiența răcirii. Pe parcursul testării, laptopul a intrat foarte rar în thermal throttling, inclusiv în jocuri. Carcasa metalică se încălzește sesizabil, dar reușește să disipe excelent căldura produsă de CPU și GPU, mai rapid decât se acumulează aceasta.

Rezultatele în benchmark-uri au fost următoarele:

Cinebench R23: Multi Core = 10080, Single Core = 1263
Geekbench 5: Single-Core Score = 1154, Multi-Core Score = 6888, CUDA Score = 37479, OpenCL Score = 36233, Vulkan Score = 30284
Unigine Heaven: 1577
PerformanceTest 10.2: PassMark Rating = 4200, CPU Mark = 18291.8, 2D Graphics Mark = 441.4, 3D Graphics Mark = 6846.7, Memory Mark = 2395.5, Disk Mark = 13530.1

Am încercat de curiozitate și niște jocuri, și am obținut rezultate foarte bune pentru un ultraportabil. La rezoluție nativă, în GTA 5 cu setări peste medie am obținut 60-95 fps, iar în Red Dead Redemption 2 am obținut în jur de 40 fps. Datorită răcirii excelente, temperaturile CPU și GPU cresc foarte lent, și suplimentar putem comuta oricând din tastatură pe modul de autonomie. În acest mod puterea procesorului va fi redusă cu aproximativ 5W, suficient ca temperaturile să scadă rapid la valori foarte reci, după care putem comuta înapoi pe modul de performanță. Chiar și în modul de autonomie penalizarea de performanță a fost mică, de aproximativ 10 fps în GTA 5, și aproape nulă în RDR 2.

Bateria a rezistat și ea foarte bine, și a oferit lejer peste 7 ore de rulat non-stop filme pe Youtube la rezoluție FullHD, în paralel cu activități de browsing, editare text și verificat fotografii. Încărcarea bateriei a durat în jur de o oră și jumătate. Ca de obicei, merită menționat că bateria laptopului avea o oarecare uzură, acesta fiind o unitate de test.

Puncte negative

Carcasa putea fi mai rigidă, iluminarea neuniformă a tastaturii, jocul touchpad-ului, layout-ul tastaturii.

Puncte pozitive

Răcire excepțională pentru un ultraportabil cu placă video dedicată, ecran de calitate, carcasă metalică, aspect elegant, autonomie foarte bună

Concluzie

Un ultraportabil de 14″ aproape perfect. Nici măcar aspectele negative enumerate mai sus nu m-au deranjat foarte tare, în schimb punctează foarte bine la ce contează cu adevărat, respectiv este capabil să funcționeze excelent pe postul de cal de povară pentru persoanele mobile care au totuși de efectuat o muncă susținută.


Poate te intereseaza si