Avem astăzi în teste un router capabil, cu suport pentru rețele mesh, oferit de producătorul chinez IP-COM. Routerul este destinat in principal firmelor, iar specificațiile sale sunt cel puțin interesante, după cum urmează:

  • mod router sau access point (AP)
  • suport True Mesh
  • 3000Mbps 11AC Wave 2 WiFi
  • funcționează în bandă triplă, 2.4G+5.2G+5.8G, 1733Mbps independent backhaul, Wireless rate 400+867+1733Mbps
  • Antene integrate orizontale omnidirecționale: 8*4dBi
  • 4*Gigabit Ethernet Port,(1*PoE WAN/LAN , 2*WAN/LAN , 1*LAN)Max 3*WAN
  • suportă streaming video high-definition pentru 200 de clienți wireless simultan în modul de AP Tri-Band
  • suport pentru maximum 12 noduri mesh (5 recomandate), performanța ideală pentru fiecare nod se obține cu o acoperire de până la 80m2
  • optimizare RF integrată și politici QoS asistate de inteligență artificială pentru identificarea și prioritizarea aplicațiilor-cheie
  • control inteligent al lățimii de bandă, roaming rapid, protocol 802.11K/V/R, comutare și transfer roaming în 50 milisecunde
  • suportă PoE
  • 8 canale independente cu front-end modules de la Skyworks, în 3 benzi de frecvență
  • condensatori industrial-grade pentru stabilitate și durată mare de viață
  • 2 rânduri de radiatoare pe suprafețele superioară și inferioară ale plăcii de bază plus multiple secțiuni acoperite cu silica gel termoconductiv pentru disiparea rapidă a căldurii
  • suport NAS pentru cloud privat enterprise, USB 3.0
  • suport pentru supravegherea activității angajaților conectați, cu rapoarte și grafice în timp real
  • instalare rapidă în 2 minute
  • montare pe perete
  • suportă port mirroring, port forwarding, UPNP, DDNS, VPN, IPSec/PPTP/L2TP, guest network, static routing, diverse opțiuni de securitate și filtrare a traficului
  • management local, remote sau din cloud

În cutie pe lângă unitatea propriu-zisă și sursa de alimentare mai găsim un cablu Ethernet, un injector PoE, un suport de plastic pentru montat unitatea în perete, holzșuruburile și conectorii necesari montării, și pliantul cu instrucțiuni. Acestea din urmă sunt destul de minimaliste, și le-aș fi preferat un pic mai elaborate. Unitatea este fabricată dintr-un plastic de calitate, iar asamblarea ireproșabilă. Sursa de alimentare furnizează 48V la 0.8A.

Estetica este plăcută, amănunt important pentru un router care este intenționat să fie conectat mesh, și deci potențial vizibil în diferite medii de utilizare, cum ar fi conferințele. Aspectul este unul serios, și reușește să se plaseze la intersecția ideală în care nu iese exagerat în evidență fără a avea însă o formă prea banală.

În momentul scrierii articolului, producătorul îl declară compatibil în rețele mesh formate ori cu unități similare EW15D, ori cu fratele mai mic EW12. Este posibil în viitor să li se adauge și alte unități compatibile.

Punerea în funcțiune este simplă și nu ridică nici un fel de probleme. Cu setările din fabrică, routerul își va crea propria rețea wireless open, la care ne putem conecta cu orice laptop sau smartphone pentru a completa configurarea. Alternativ, putem conecta routerul prin cablul UTP la un laptop sau desktop în același scop. Interfața de configurare mi s-a părut logică și ergonomică, inclusiv pentru aspectele avansate ale configurării.

În teste, routerul a acoperit fără probleme o suprafață de aproximativ 1500m2. Testarea a presupus rularea simultană de filme FullHD de pe Youtube de pe trei telefoane și un laptop simultan, în paralel cu supravegherea semnalului emis de router în cele mai îndepărtate zone, și cu teste de viteză și latență. Am creat câteva rețele diferite, în 2.4G și 5.2G. Antenele interne cu high-gain și-au făcut treaba cu brio, reușind să penetreze fără nici un efort inclusiv în conul de umbră din locație în care un router standard RDS era complet blocat, chiar dacă EW15D era amplasat într-o poziție mai defavorabilă. Acesta din urmă a fost conectat prin PoE la aproximativ 15m distanță față de routerul principal, prin intermediul injectorului inclus. Am ales intenționat un cablu UTP Cat 5 foarte ieftin, pentru că nu îmi era clar ce înseamnă în specificațiile declarate “non-standard” PoE, și am vrut să verific dacă implementarea PoE aleasă de producător nu produce surprize. Nu a fost cazul, routerul funcționând ireproșabil pe tot parcursul testelor. Și funcția de file sharing prin Samba a funcționat fără probleme de pe un stick USB conectat la router, indiferent dacă fișierele au fost citite sau scrise de pe smartphones sau laptopuri cu Windows sau Linux.

Puncte negative

Documentația extrem de sumară. Este suficientă pentru aspectele esențiale ale punerii în funcțiune, dar au existat și momente când nu mi-au fost clare unele aspecte, și a trebuit să recurg la tradiționalul trial-and-error ca să determin modul de funcționare, cum ar fi de exemplu când am căutat ce sisteme de fișiere sunt suportate de funcționalitatea NAS. În afară de fișa de specificații și echivalentul PDF al hârtiei cu instrucțiuni sumare, nu am reușit să găsesc un manual de utilizare propriu-zis pe site-ul producătorului.

Puncte pozitive

Specificații bune software și hardware, numeroase opțiuni avansate de control al traficului necesare funcționării într-o firmă.

Concluzie

Un router pe care îl consider foarte potrivit pentru firme mici și medii, clădiri de birouri, restaurante, hoteluri și alte locații cu suprafețe mari de acoperit, inclusiv pentru scenarii ocazionale unde o rețea mesh prezintă avantaje incontestabile de rapiditate a punerii în lucru, cum ar fi organizarea unor conferințe. Însă îl pot vedea util și într-o locuință de dimensiuni mari, eventual pe mai multe niveluri, mai ales dacă există un număr mare de utilizatori ai internetului simultan, și mai ales pentru trafic de volum mare și latență mică, precum streamingul susținut sau gamingul. Și în această situație, suportul PoE este un mare avantaj, prin faptul că elimină necesitatea unei alimentări de 230V în imediata vecinătate a routerului.


Poate te intereseaza si