După cum știm, ritmurile vietii moderne nu încurajează timpul liber. Necesitatea deplasărilor frecvente, nenumăratele probleme pe care le întâmpinăm pe parcursul unei zile de lucru, toate acestea ne consumă permanent resursele și ne fac de multe ori să neglijăm exact acea parte a vieții pentru care trăim de fapt, cea de acasă, din mediul personal. Ajungem acasă obosiți iarna, găsim pereții reci, pisica flămândă, acvariul în beznă. Vara o luăm de la capăt, de data aceasta luptându-ne cu cealaltă extremitate a temperaturilor.

Ce putem face ? Evident, să punem tehnologia la lucru pentru a ne recăpăta timpul și ambientul personal. Adică exact ce știe să facă subiectul review-ului de astăzi, modelul SP15 de multipriză inteligentă de la Tenda !

O priză inteligentă înseamnă, pe scurt, că putem să conectăm sau să deconectăm de la distanță orice consumator atașat, prin intermediul telefonului, și în plus putem automatiza tot procesul. Patru moduri de utilizare ne vin în minte încă din start:

Economie: Putem deconecta consumatorii care stau în stand-by în timpul nopții sau cât suntem plecați la servici. După cum știm, consumul în stare de veghe nu este neglijabil, mai ales când se adună mai multe aparate.

Automatizarea acțiunilor frecvente: Putem delega prizei acțiunile de rutină din casă, cum ar fi pornirea zilnică la ore fixe a unui hrănitor electric pentru animale,  a unui calorifer electric, iluminarea acvariului, și așa mai departe.

Automatizarea acțiunilor puțin frecvente: Putem să pornim din când în când dispozitive aflate departe de locația noastră. De exemplu un dezumidificator pornit automat în cabana de la munte câteva ore pe zi în anumite zile ale săptămânii ca să prevină mucegaiul, sau câteva lumini pornite din când în când ca să prevină furtul.

Flexibilitate: Putem porni punctual de la distanță dispozitivele de care avem nevoie, de exemplu atunci când nu avem o oră fixă la care ajungem la birou, dar dorim să pornim o aerotermă cu 20 de minute înainte să ajungem. Sau avem un NAS de pe care vrem să accesăm niște fotografii în vacanță, dar nu dorim să îl lăsăm pornit non-stop.

Specificațiile multiprizei sunt următoarele:

  • model: Prelungitor electric Wi-Fi inteligent SP15 EU
  • putere maximă: 3680W
  • protecție la descărcările electrice apărute în timpul furtunilor sau fluctuații ale rețelei
  • 3 prize configurabile separat plus două alimentări USB configurabile simultan
  • permite controlul prin comandă vocală împreună cu Google Assistant sau Alexa
  • configurabilă de la distanță prin aplicația Tenda Beli (Beautiful Life)
  • domeniul de funcționare între 0-40 grade Celsius si 10-90% umiditate fără condens
  • tensiuni suportate: 220-250V la 50/60Hz, curent maxim 16A
  • protocol wireless 802.11b/g/n
  • curent maxim total pe porturile USB: 2.4A la 5V
  • protecție copii

Prima impresie este cea de aspect elegant, potrivit cu un interior modern. Priza este construită și asamblată impecabil, dintr-un plastic de calitate. Structura foarte rigidă nu prezintă nicăieri zone flexibile. Cordonul de alimentare are 1.5m, iar ștanța de pe el ne spune că s-au folosit în interior 3 conductori cu secțiunea de 1.5mm2. Aspectul cordonului sugerează de asemeni o calitate foarte bună. Protecțiile pentru copii funcționează perfect, fără a incomoda în vreun fel introducerea ștecherelor în prize. Pe partea inferioară există patru mici suporți de cauciuc, pentru a elimina alunecarea.

Configurarea a decurs cât se poate de simplu. Odată alimentată, multipriza își creează propria rețea wireless, la care ne putem conecta cu orice smartphone pentru prima instalare.
Introducem parametrii rețelei noastre existente wireless, și priza se va conecta la aceasta.
Descărcăm aplicația Tenda Beli, ne facem un cont care va fi confirmat la o adresa de e-mail existentă, și putem deja să automatizăm consumatorii conectați la priză. Aplicația necesită accesul la internet pentru funcțiile inteligente, altfel spus nu vom putea folosi pentru controlul prizelor o rețea neconectată.
Putem folosi multipriza și în lipsa aplicației, dar evident, doar ca pe un prelungitor clasic, fără a beneficia de atributele inteligente.

Aplicația permite un control total de la distanță asupra prizelor, pentru fiecare din cele 3 prize de 230V. Cele două porturi USB pot fi și ele controlate, dar simultan. Putem alege intervaluri de funcționare în oricare zi a săptămânii, cu sau fără repetare, sau putem seta funcția de temporizare, de exemplu pentru a încărca un telefon prin USB doar 2 ore. Fiecare priză poate fi redenumită în aplicație pentru a ne aduce aminte ce dispozitive am conectat.

O capabilitate interesantă și utilă a aplicației este posibilitatea activării aleatoare a prizelor, pentru a simula prezența cuiva în casă atunci când lăsăm casa goală o perioadă mai lungă de timp. Un eventual hoț va putea fi astfel păcălit de luminile care se aprind sau se sting în casă, sau de un aparat de radio.

Puncte pozitive

Aspect elegant, simplitatea configurării și utilizării, protecția la supratensiuni, porturi USB.

Puncte negative

Configurarea prizelor necesită neapărat acces la internet, deci nu vom putea să folosim automatizările într-o locație unde semnalul internet a căzut sau nu există din start.

Concluzie

Un produs foarte util și ușor de folosit, care permite automatizări ale consumatorilor clasici, lipsiți în mod normal de funcții inteligente, și reutilizarea acestora în contextul unei case inteligente. Beneficiile aduse în ce privește timpul liber, confortul sau economia de energie sunt cât se poate de substanțiale.


Poate te intereseaza si