Laptopul din review-ul de astăzi este oferit de producătorul taiwanez Micro Star International, mult mai bine cunoscut probabil prin acronimul MSI.
Cu toate că brandul MSI are o reputație excelentă mai ales în zona de gaming, de data aceasta dragonul și-a ascuns colții și a trecut în modul Zen. Modelul Modern 14 B11SB e plasat de către MSI în zona inferioară a liniei sale de productivitate-business, totuși specificațiile sale sunt solide, după cum urmează:

  • CPU: Intel Core i5-1135G7, Tiger Lake
  • OS: Windows 11 Home Edition
  • Ecran: 14.0″ FHD (1920×1080), IPS
  • Grafica: integrată, Intel Iris Xe Graphics, plus o placă dedicată Nvidia GeForce MX450 cu 2048 MB GDDR5 SDRAM
  • Memorie RAM: 16 GB DDR4 SDRAM Micron intr-un singur slot
  • Stocare: 1x M.2 SSD slot (NVMe Micron 512 GB)
  • Webcam: HD, 30fps@720p
  • Tastatură iluminată
  • Conectare: 802.11 ax Wi-Fi 6 + Bluetooth v5.1
  • Audio Jack 1x Mic-in/Headphone-out Combo Jack
  • Porturi: I/O Ports 1x Micro SD
    1x (4K @ 60Hz) HDMI
    1x Type-C USB3.2 Gen2
    2x Type-A USB3.2 Gen1
  • Baterie: interna, 52440mWh
  • Dimensiuni: 319 x 219 x 16.9-18.1 mm
  • Greutate: 1.3 kg
  • Culoare: Beige Mousse

Procedăm la desfacerea cutiei. Ambalajul simplu și eficient conține multiple protecții anti-șoc din spumă. Extragem unitatea, și prima impresie este de finețe și portabilitate. Carcasa de aluminiu e plăcută la atingere, iar culoarea dă o notă de eleganță laptopului.
Conform MSI, această nuanță intenționează să sugereze razele soarelui într-o după-amiază însorită. Designul laptopului este unul minimalist, cu linii curate, motiv pentru care nu vom regăsi la vedere orificiile de aerisire sau cele ale difuzoarelor.

Cu toate că șasiul este de aluminiu, constrângerile date de reducerea greutății își spun cuvântul și carcasa poate flexa ușor când manevrăm laptopul cu o singură mână. Nu sunt excluse nici mici scârțâieli.
În ciuda aspectului relaxat al laptopului, producătorul îl declară ca îndeplinind specificații ale standardului militar MIL-STD-810G. Acestea se referă la rezistența în condiții diverse de șoc, vibrații, altitudini, temperaturi, inclusiv in timpul transportului.

Încărcătorul de 90W acceptă tensiuni între 100 și 240V, deci îl putem folosi fără grijă indiferent de locația în care ne aflăm. Mufa de alimentare e amplasată pe partea stângă și prezintă o mică proeminență inutilă funcțional și estetic, care poate conduce la agățarea accidentala a mufei. Forma de L a mufei ar fi fost binevenită pentru a face mai puțin vizibilă alimentarea, dacă nu ar fi impus o distanță prea mare între fir și corpul laptopului. Lungimea cordonului de alimentare nu pune probleme în utilizare, dar putea fi mai mare, mai ales pe segmentul dintre priză și alimentator.
În practică totuși aceste mici detalii nu deranjează prea mult, mai ales că laptopul se simte în elementul său și când este alimentat doar de la baterie.

Ecranul este un IPS mat 1920 X 1080 de calitate bună. Stratul antireflectorizant își face bine treaba, și laptopul poate fi utilizat perioade îndelungate fără a obosi utilizatorul, indiferent de luminile din mediul ambient. Nivelul de negru e foarte bun chiar și la luminozitate maximă, asigurând o experiență plăcută în vizionarea filmelor. La exterior, și în condițiile unui soare puternic ecranul rămâne vizibil, chiar dacă nu oferă condiții ideale.

Ecranul se poate rabata până la 180 de grade. În poziția deschis va ridica baza laptopului, înclinând ușor tastatura spre utilizator pentru a facilita aerisirea. Balamalele ecranului sunt solide, poate o idee prea ferme în deschidere față de gabaritul redus al unității. Rama ecranului e îngustă, cu orificii în partea superioară corespunzătoare camerei web și microfoanelor. Camera web de 720p oferă o calitate decentă, suficientă pentru destinația sa.

Laptopul pornește repede, câteva secunde fiind suficiente pentru a începe lucrul, chiar și atunci când a fost oprit complet în prealabil. Prin intermediul softului dedicat oferit de MSI, respectiv MSI Center Pro, putem schimba rapid printr-o singură apăsare de tastă profilele de rulare, comutând între modurile de performanță, autonomie, silențiozitate sau optimizare. Fiecare profil reține și setările proprii pentru luminozitatea ecranului și cea a tastaturii. În profilul de performanță zgomotul ventilatorului devine sesizabil, dar nu foarte deranjant, în timp ce în profilele de autonomie sau cel silențios laptopul poate rula fără probleme cu ventilatorul complet oprit, deci fără nici un zgomot.

Tastatura e plăcută în utilizare, aerisită chiar dacă tastele au dimensiuni generoase. Cursa de 1.5mm a tastelor e suficientă și precisă. Luminozitatea tastaturii e controlabilă în patru trepte. Controlul parametrilor hardware de volum, luminozitate, cameră web sau microfon se face din tastele funcționale F1-F12 printr-o singură apăsare, ceea ce aduce un plus de simplitate pentru utilizatorii neprofesioniști. În general aceștia nu folosesc tastele F1-F12, dar dacă e nevoie se poate reveni imediat la maparea standard printr-un shortcut dedicat, existent pe tastatură.

Touchpadul multitouch își face foarte bine treaba și ne putem lipsi de mouse fără absolut nici o problemă pentru activități uzuale. Dimensiunea touchpadului se află la intersecția ideală între funcționalitate și evitarea atingerilor accidentale cu podul palmei în timpul tastării, astfel încât și utilizatorii cu atingeri fine pot folosi fără grijă setarea de maximă sensibilitate a touchpadului.

Difuzoarele încorporate de 2 X 2W oferă un sunet corect, însă lipsit de bas și mai ales de volum. Poziționarea lor cu emisia sonoră înspre baza laptopului nu ajută. Cu toate acestea, spațialitatea oferită este foarte bună, în combinație cu softul audio Nahimic oferit de producător difuzoarele fiind capabile de sunet surround.
Sunetul la căști a fost în schimb o surpriză foarte plăcută, controlat, corect și pe joase și pe înalte, și din nou cu o spațialitate de excepție pentru o ieșire 2.0.

Bateria de 52 Wh a rezistat în jur de 5h30 între 100% și 10%, pe setarea de autonomie din MSI Center Pro, cu laptopul rulând clipuri pe Youtube la rezoluție Full HD și luminozitatea ecranului la jumătate. Trebuie menționat aici că uzura raportată a bateriei era în momentul testării de aproximativ 11%. Consumul procesorului nu a depășit 8-9W, iar dacă activăm suplimentar setarea de battery saver din Windows mai putem reduce acest consum cu încă aproximativ 2W fără o penalizare vizibilă a performanței în sarcini ușoare. Cu o baterie nouă și setarea de mai sus activată ne putem aștepta la o autonomie de 6-7 ore. Încărcarea bateriei din unitatea de test de la 10% la 100% a durat în jur de 2h.

In modul de performanță, în prezența unor aplicații intensive procesorului i se alocă în jur de 25-27W, dar odata cu viteza vom avea parte și de temperaturi extreme. Prioritizarea portabilității și silențiozității în designul laptopului face imposibilă disiparea satisfăcătoare a căldurii. Chiar și fără să utilizăm placa grafică dedicată vom avea parte imediat de temperaturi de 90-95 de grade la nivelul procesorului, moment in care core-urile acestuia vor intra pe rand in thermal throttling. Cu toate că dispunem de o carcasă de aluminiu, ventilatorul pur si simplu nu face față indiferent de turație, și disconfortul termic ajunge până la nivelul tastaturii, aceasta începând în cele din urmă să frigă.

Rezultatele benchmark-urilor au fost următoarele:

  • Cinebench R23: Multi Core 5834 / Single Core 1345
  • Unigine Heaven: 975
  • PassMark PerformanceTest 10.2: 2857.2 (CPU Mark 11143.3 / 2D Graphics Mark 271.9 / 3D Graphics Mark 3665.1 / Memory Mark 2648.1 / Disk Mark 13704.1)
  • Geekbench 5: Single-Core Score 1337 / Multi-Core Score 4438

Partea bună e că procesorul central de generația a 11a e suficient de capabil să conducă fără probleme aplicațiile uzuale chiar și atunci când modurile de silențiozitate sau autonomie îi vor limita consumul la jumătate sau o treime. În aceste condiții temperaturile se vor încadra în valori normale.

Performanța în jocuri a fost decentă pentru specificațiile laptopului. În Ride 4 pe setarea grafică High am obținut 40-45 fps, iar în GTA 5 cu setări grafice peste medie am obținut 50-55 fps. Evident că dacă se intenționează rularea îndelungată a jocurilor este recomandată o soluție externă de răcire. În caz contrar există posibilitatea să fie afectate componentele interne, primele vizate fiind bateria și lipiturile de pe placa de bază.

Cu consumul procesorului limitat la jumătate prin profilul de autonomie și aceleași setări grafice, am obținut 30-35 fps în GTA 5 și 25-30 fps în Ride 4, dar de data aceasta într-o plajă termică fără riscuri. Altfel spus, condițiile de jucabilitate au rămas suportabile, mai ales că mai e loc suficient de îmbunătățire a performanței fps prin reducerea rezoluției sau a calității grafice, fără un impact vizual major.

Puncte pozitive

Un laptop elegant, ușor, silențios, cu o durată bună a bateriei și specificații bune.

Puncte negative

Ventilația nesatisfăcătoare cu penalizarea performanței, șasiul putea fi mai rigid, o ușoară lipsă de atenție la mici detalii care puteau fi rezolvate fără costuri suplimentare, difuzoarele lipsite de putere.

Concluzie

Cu toate că limitările aduse de temperaturile mari în sarcinile intensive pot părea dezamăgitoare, nu este cazul, dacă ținem cont de intenția laptopului. Este clar din start, încă de la designul laptopului, că MSI a preferat cu bună știință să ofere eleganța, portabilitatea și simplitatea în utilizare în detrimentul performanței susținute. Nu avem de a face cu un luptător de categorie grea incapabil să ofere rezultate, ci din contra, cu un companion plăcut și relaxat, gata oricând pentru o activitate lejeră, dar care nu se va sfii să pună și umărul la treabă din când în când dacă e nevoie.

Laptopul MSI Modern 14 se poate achiziționa de aici: https://www.emag.ro/search/laptopuri/brand/msi/MODERN+14/c?ref=lst_leftbar_8354_48


Poate te intereseaza si