Avem astăzi în teste range extenderul wireless Tenda A21 AC2100. Tenda este un producător de echipament de rețea fondat în 1999, cu o prezență deja solidă pe piața din România.

A21 AC2100 este un produs nou în portofoliul producătorului. Denumirea sa oficială este cea de Range Extender Wi-Fi dual-band, însă poate funcționa nu doar ca extender, ci și ca access point (AP), sau ca adaptor wireless-to-Ethernet.
Sub aspectul tehnologiei conținute și performanței oferite, specificațiile extenderului sunt interesante:

  • suportă 802.11ac Wave2, cu o viteză de transfer dual-band concurentă de până la 2034 Mbps, cu până la 300 Mbps la 2.4 GHz si 1734 Mbps la 5 GHz
  • tehnologie 4×4 MU-MIMO
  • 4 antene exterioare omnidirecționale cu câștig mare, 3dBi
  • acoperire suportată de 275m2 cu până la 30 de clienți
  • port Ethernet de 10/100/1000 Mbps
  • mod AP
  • indicator LED pentru puterea semnalului recepționat
  • conectare WPS

Datele tehnice, respectiv standardul 802.11ac Wave 2 si tehnologia MU-MIMO, ne indică o performanță foarte bună în conectarea simultană a numeroși utilizatori. Un lucru foarte util în ziua de azi, când în fiecare locuință există minim câteva telefoane conectate permanent la rețea, fără a mai socoti perifericele, becurile inteligente sau diversele automatizări.

Deschidem cutia, și pe lângă extender mai găsim un mic pliant cu instrucțiunile de utilizare și configurare. Deși sumare, acestea sunt complete și scrise într-o română perfectă, un semn bun în ce privește seriozitatea și implicarea unui producător pe piața noastră. Aceeași calitate a exprimării o remarcăm si pe pagina produsului, pe site-ul Tenda România.

Asemeni multor echipamente de rețea moderne, exteriorul pare inspirat de creațiile lui Dieter Rams, legendarul designer de la Braun. Carcasa e matrițată într-o combinație de linii în relief și orificii rotunde ce au și rol de aerisire. Designul unității prezintă și o notă inedită ușor bizară, sub forma unor proeminențe asimetrice pe partea superioară, cu un rezultat ce te duce cu gândul la două fire electrice uitate sub o folie de vidare. Totuși aspectul general este unul plăcut.
Plasticul folosit este de calitate și foarte solid, iar finisarea ireproșabilă. Unitatea este relativ grea, întrucât încorporează și alimentatorul de 12V. În ce privește funcționalitatea, o decizie nu prea inspirată a fost plasarea piciorușelor de alimentare înspre centrul unității, astfel încât atunci când este introdusă într-o multipriză standard, fie ea de perete sau pe un prelungitor, va bloca obligatoriu minim o priză învecinată.

Cele patru antene exterioare se depliază și se pot orienta în poziția cerută de condițiile de utilizare, astfel încât putem monta unitatea ori într-o priză verticală pe un perete, ori într-una orizontală. Producătorul recomandă orientarea a două antene în sus și două în jos dacă se dorește și acoperirea wireless a unui etaj inferior, sau a tuturor antenelor în sus pentru utilizarea pe un singur etaj.

Utilizarea produsului este cât se poate de simplă. Primul pas este să introducem extenderul în priză și să îl conectăm la o rețea existentă, fie wireless, fie prin cablu UTP. Conectarea se poate face în mai multe moduri.

Dacă routerul dispune de un buton WPS, este suficient să apăsăm pe rând butonul routerului și butonul WPS prezent pe extender pentru a completa configurarea. Din acest moment extenderul va retransmite semnalul wireless primit de la router.

Dacă nu există un buton WPS pe router sau nu dorim să îl folosim, cu setările de fabrica extenderul generează propria sa rețea WiFi fără parolă, la care ne putem conecta cu orice telefon mobil, laptop sau PC capabil de comunicare wireless. Odată conectați, avem acces la panoul de configurare a extenderului, unde e suficient să alegem rețeaua existentă pe care dorim să o extindem și sa introducem parola de acces în rețea.

Putem conecta dispozitivul și prin cablu UTP la un router sau switch. În acest caz îl putem configura să funcționeze ca access point, oferind posibilitatea de a beneficia de semnal wireless dual-band. Putem configura un singur SSID pentru ambele benzi de 2.4 si 5GHz, urmand ca fiecare client sa primească semnalul optim, sau două SSID-uri separate, câte unul pentru fiecare bandă.

Odată încheiată configurarea, putem amplasa extenderul. Setările făcute sunt reținute și nu se pierd atunci când îl scoatem din priză. Dispozitivul ne va comunica singur prin culoarea ledului încorporat calitatea semnalului wireless recepționat, respectiv distanța maximă la care poate fi amplasat.

Verificarea rețelei extinse a fost făcută în aer liber. Am amplasat extenderul în fața clădirii în care funcționa routerul, la aproximativ 15m distanță și montat la 1.8m înălțime. În modul de extindere, dispozitivul a preluat semnalul wireless al routerului și l-a retransmis, reușind să acopere fără probleme o suprafață de aproximativ 30m X 50m în tandem cu routerul. Testarea a presupus rularea clipurilor de pe Youtube în cele mai defavorabile zone ale perimetrului și măsurarea semnalului emis de router, respectiv extender.

Cele 4 antene și-au făcut datoria inclusiv în ce privește obstacolele și au oferit un semnal satisfăcător chiar și în zona cea mai defavorabilă față de locația extenderului, în spatele clădirii. Puterea semnalului în conul de umbră a depășit-o lejer pe cea a routerului-sursă, deși acesta avea față de extender un avantaj de 15m și un perete în minus.

Și în interior performanța a fost bună, extenderul reușind să acopere cu succes zonele cu semnal mai slab din clădire. Am testat aici și comportamentul ca adaptor wireless-Ethernet, scenariu în care extenderul a preluat semnalul wireless de la router și l-a retransmis prin cablu UTP spre un PC cu placa wireless deconectată. Măsurătorile de ping, download și upload au fost mult mai bune decât ale plăcii wireless de calitate medie cu care era echipat PC-ul, cu toate ca extenderul era amplasat într-o poziție mai defavorabilă față de aceasta.

Puncte pozitive

Configurarea foarte simplă, rapiditatea punerii în lucru, performanța oferită.

Puncte negative

Unitatea împiedică folosirea prizei învecinate atunci când este introdusă într-o multipriză.

Concluzii

În testele practice extenderul Tenda A21 AC2100 a oferit o experiență cât se poate de satisfăcătoare. Permite conectarea în moduri multiple și poate acoperi diverse scenarii în funcție de necesitățile utilizatorului, cu îmbunătățiri clare față de acoperirea sau puterea semnalului oferite de un router sau placă de rețea wireless standard.


Poate te intereseaza si