Pe vremea când jucam GTA San Andreas am reușit să deteriorez definitiv o tastatură de laptop din cauză că una din mecanicile jocului lega direct performanța personajului de frecvența cu care era apăsată continuu o succesiune de câte două taste. Între timp tehnologia a evoluat, și ne oferă noi unelte pentru a rezolva cele mai diverse probleme. Astfel, dacă aș fi avut la momentul respectiv un mouse precum cel pe care îl vom prezenta în continuare, cu siguranță și sărmanul laptop ar fi avut o viață mai lungă și mai demnă !

Krypton 550 se plasează în zona de mijoc a liniei de mouse-uri de gaming Krypton a producatorului Genesis. Specificațiile sale sunt mai mult decât decente, după cum urmează:

  • senzor optic PMW 3325
  • DPI reglabil în diverse moduri prin butonul dedicat
  • switch-uri Huano
  • iluminare RGB în 16 milioane de nuanțe
  • memorie încorporată
  • 7 butoane programabile
  • greutate redusă, 70g
  • fir împletit
  • design confortabil

Extragem mouse-ul din cutie, și prima impresie este că e fabricat cu simțul răspunderii. FIrul împletit este extrem de moale și flexibil, astfel încât nu interferează absolut deloc cu mișcarea mouse-ului. Pe fir, lângă mufa USB, se află un filtru de prevenție a interferențelor electromagnetice, element binevenit, ținând cont de rezoluția și frecvența de eșantionare de care este capabil. Tot pe fir mai găsim o curelușă dintr-un silicon foarte moale, folosită pentru a fixa buclele prin care reglăm lungimea utilă a firului.

Dimensiunea mouse-ului e medie spre mare. La aproximativ 12 X 7 X 4 cm, este potrivită pentru palm grip sau relaxed claw grip, dacă ai o mână de mărime medie. Este un mouse pentru mâna dreaptă, și formele sale organice ne arată că s-a căutat obținerea unei poziții cât mai odihnitoare a mâinii. Plasticul folosit nu este unul premium, dar este potrivit pentru zona în care se plasează mouse-ul, și are avantajul că este foarte ușor. Sub aspectul matrițării ansamblul este ireproșabil, iar butoanele nu au nici un fel de jocuri în afara celor funcționale.
Exteriorul este decorat pe laterale cu motive hexagonale în relief, care oferă aderență suplimentară. Aceleași structuri fagure, perforate de această dată, le regasim în partea superiorioară a mouse-ului, oferind un joc interesant de forme, mai ales în combinație cu iluminarea RGB. Pe baza mouse-ului se află un comutator care poate opri complet iluminarea RGB, și două tălpi de glisare.

Culorile RGB sunt foarte plăcute, cu treceri fine între nuanțe. Există două zone de iluminare, configurabile separat, una înconjurând baza mouse-ului, cealaltă luminând logo-ul și rotița de scroll. Lumina logo-ului ne indică și modul DPI în care ne aflăm.
Dată fiind zonele ample iluminate RGB, devine clară necesitatea folosirii unei alimentări pe fir de către producător, mai ales în contextul în care s-a căutat reducerea greutății prin eliminarea acumulatorului.

Senzorul optic folosit este unul deja consacrat, folosit inclusiv de marii producători în mouse-urile de gaming. Rezoluția maximă declarată de Genesis este de 8000 de DPI. Viteza maximă suportată este de 100 de inches pe secundă, iar accelerația maximă este 20g. Switch-urile Huano sunt de asemeni un nume binecunoscut în industria de gaming, iar cele de pe Krypton 550 sunt estimate să dureze 20 de milioane de clicuri, și declanșează la o apăsare de 80 de grame. Frecvența maximă de eșantionare a mouse-ului (polling rate) este de 1000 de Hz, cu trepte intermediare la 125, 250 si 500 Hz. Distanța de lucru (lift-off) nu am găsit-o declarată, dar din testul clasic cu DVD-uri a reieșit că este mai mare de grosimea unui DVD, și mai mică decît grosimea a două DVD-uri, deci undeva între 1.2 și 2.4mm.

Experiența în utilizare este una foarte plăcută, mai ales în jocuri cu framerate mare. Mouse-ul glisează ușor pe orice suprafață, iar cursorul are o mișcare foarte bine controlată la toate rezoluțiile, fără să rateze pași, indiferent dacă lucrăm sau jucăm ceva. Cele trei clicuri principale sunt o idee cam ferme, o caracteristică a switch-urilor Huano, dar au avantajul că elimină posibilitatea declanșărilor accidentale. Rotița de scroll este plăcută tactil si precisă, cu delimitări clare în acțiune.

Software-ul oferit de Genesis este solid și ca execuție și ca funcționalitate. Sub Windows 10 nu am avut nici un fel de probleme de stabilitate sau de comunicare cu mouse-ul. Interfața este intuitivă și oferă acces ușor la toate funcțiile mouse-ului. Putem aloca aici fiecăruia din cele șapte butoane ale mouse-ului o funcție, fie presetată dintr-o paletă bogată de opțiuni, fie un macro personal. În opțiunile din preseturi găsim posibilitatea reglării DPI-ului după dorință, fie ciclic, fie crescând sau scăzând DPI-ul. Putem alege un număr  de cicluri între 1 și 6, alocând fiecărui ciclu orice rezoluție între 200 și 8000 de DPI, în trepte de 100 DPI.
Tot aici putem aloca funcții multimedia sau office butoanelor mouse-ului, sau funcția de Snipe, care reduce instantaneu rezoluția la 200 DPI, și implicit viteza cursorului, pentru un control mult mai bun în timpul ochirii.
Putem defini profile pe care le putem importa sau exporta, și memoria încorporată face posibil ca mouse-ul să își păstreze configurările și pe un calculator pe care nu avem instalat softul dedicat.

Însă cea mai interesantă posibilitate pe care o oferă software-ul mouse-ului este cea de înregistrare a unui macro sub forma de taste apăsate sau clicuri de mouse și coordonate ale cursorului. De exemplu, unul dintre jocurile în care am testat mouse-ul a fost GTA 5. După cum probabil se știe, poliția din GTA nu vede cu ochi buni testarea armelor cu lunetă și recurge la măsuri care duc la decesul prematur și repetat al personajului nostru înainte de finalizarea probelor. Putem introduce un cheat care să ne ajute, însă acesta presupune să deschidem consola, să tastăm un cuvînt și să apăsăm Enter. Toate acestea însă nu fac decît să elimine un singur nivel de infracționalitate, ori cînd ne aflăm pe la nivelul 4 sau 5 sunt șanse mari ca poliția din joc să își facă treaba înainte ca noi să avem timp să introducem cuvîntul magic. Acum însă este momentul în care mouse-ul nostru se află în elementul său, așa că e foarte simplu să creăm imediat un macro dedicat. Înregistrăm pe rând fiecare tastă pe care am fi apăsat-o manual în mod normal, asociem macro-ul rezultat unui buton al mouse-ului, și reușim astfel să scăpăm imediat de statutul de inamic public prin doar câteva apăsări de buton, indiferent la ce nivel de infracționalitate ne aflăm.
În mod similar putem evita acțiunile repetitive indiferent de joc. Ori de câte ori mecanica jocului ne impune să apăsăm aceeași secvență de taste, putem pune mouse-ul la lucru, ținând cont, bineînțeles, că în unele competiții online macro-urile pot fi complet interzise din cauza avantajului clar pe care îl oferă.

Macro-urile nu sunt limitate doar la jocuri. Chiar dacă înregistrarea unui macro de către Krypton 550 suportă un număr limitat de acțiuni, acestea sunt suficiente pentru executarea automată a unui script batch sau de altă natură, definit local. De exemplu, am asociat butoanelor mouse-ului ascunderea și revenirea Taskbar-ului de Windows, pentru un plus de spațiu pe ecran, cu rezultate mai eficiente decât ale funcției native de auto-hide. În mod similar se pot defini nenumărate scripturi utile pe care să le declanșăm cu ajutorul mouse-ului.

În concluzie, Genesis Krypton 550 și-a îndeplinit sarcinile foarte bine sub toate aspectele — estetic, ergonomic și funcțional. Opțiunile de definire a macro-urilor îl pot transforma într-o unealtă foarte utilă atît în jocurile din timpul liber, cât și la birou. Memoria proprie a mouse-ului permite portarea profilelor noastre de acțiuni personalizate și modele RGB chiar și pe calculatoare unde nu avem sau nu putem instala softul propriu al mouse-ului. Pe scurt, un periferic ce a oferit o experiență foarte plăcută !


Poate te intereseaza si