sustenabilitate
Risipa alimentară și poluarea reprezintă o problemă majoră de mediu în timpul sărbătorilor. Decembrie este de departe luna din an cu cea mai ridicată amprentă de carbon, iar febra cadourilor este una din cauzele principale. A doua, bineînteles, este masa de Crăciun. 
Odată cu creșterea puterii de cumpărare a generației Z, preocupată de problemele de mediu și pentru care componenta de sustenabilitate a afacerilor face diferența în alegerea brandurilor pentru care dezvoltă afinitate, tot mai multe afaceri își bazează modelul de business pe componenta sustenabilității.
Cum reducem poluarea și risipa alimentară? Aflăm chiar de la creatorii unor astfel de business-uri.
Nivelul de risipă este invers proporțional cu nivelul de planificare al meniului săptămânal, însă este direct proporțional cu frecvența de cumpărare impulsivă, la umbra căruciorului, spune Florian Mateiță, fondator Obor21.ro, cooperativă țărănească cu livrare, care funcționează pe principiul meatbooking – rezervare înainte de sacrificare.
În schimbul unui mic efort de anticipare a ceea ce poftești, vei primi acasă, în cel mult 72 de ore de la sacrificare, carne de la țară în bucăți mici, vidate, cu trasabilitate certă și în deplină siguranță sanitar veterinară. Pentru a face posibil acest lucru, utilizăm tehnologia digitală și infrastructura existentă: abator certificat EU pentru procesare și ambalare, transport și coletărie frigorifică autorizat, rezervare online, plata cu cardul, a explicat Florian Mateiță principiul de funcționare al businessului Obor21.ro, lansat în 2020.

Vlad Cămărășoiu (21 de ani) și Luca Oriță (20 de ani), foști colegi de liceu care în prezent studiază administrarea afacerilor în Olanda, respectiv computer science în Marea Britanie, au profitat de schimbările aduse de pandemie în comportamentul de consum al românilor și au lansat EasyBitez.ro. O destinație pentru românii pasionați de gătit, dar ocupați și cu o disponibilitate redusă pentru a-și face cumpărăturile la supermarket, site-ul oferă posibilitatea comenzii ingredientelor pe baza unei rețete livrate împreună cu acestea.

EasyBitez are două arii de sustenabilitate. Prima și cea mai importantă este eliminarea risipei alimentare. Mesele fiind deja stabilite, iar alimentele cântărite exact pentru numărul de porții solicitate, Easy Bitez reușește să rezolve problema risipei alimentare. România aruncă anual 1.3 milioane de tone de mâncare, 36% fiind reprezentată de mâncarea gătită. A două arie de sustenabilitate este pe partea de ambalare, acestea fiind în mare parte ecologice, a explicat Vlad Cămărășoiu, unul dintre cei doi reprezentanți ai generației Z, fondatori ai EasyBitez.ro.

EasyBitez.ro optimizează atât timpul de preparare și evită risipa alimentară, totul fiind pregătit exact pentru numărul de persoane indicat de client.
Ce altceva puteți face?
– reciclați ambalajele, decorațiunile și soluțiile de împachetare
– pentru cadouri, alegeți variante care nu necesită hârtie în exces și să folosiți elemente naturale
– folosiți un brad construit sau unul în ghiveci, pe care îl plantați ulterior.
– încercați să achiziționați cât mai multe cadouri dintr-un singur loc și combinându-le într-o singură sesiune de cumpărături, online sau offline.
Bradul construit, soluția estetică și sustenabilă
Floria.ro propune o variantă prietenoasă cu mediul pentru brazi de Crăciun, aceea a brazilor construiți. Pentru aceștia se folosesc crenguțe, fiind o variantă ușor de transportat, versatile și ideală și pentru a fi făcuți cadou.

Ideea comercializării brazilor construiți a venit că un numitor comun al mai multor aspecte de care ținem cont în momentul în care alegem produsele pentru portofoliul nostru: impactul asupra mediului, ușurință în utilizare, imaginea/estetică. Nu am vrut să oferim clienților noștri doar ușurință în a comandă produsul, ci ne-am gândit și la curierii noștri, care trebuie să livreze acești brazi (brazii construiți sunt mult mai ușori), la experiență de acasă a clienților noștri (un brad construit este mult mai ușor de manevrat și integrat în decor; în plus, este o varianta bună și pentru cei care au animale de companie) și la rezistență produsului în condițiile de temperatura și umiditate din casă. Simetria brazilor construiți permite decorarea în diverse stiluri și, cel mai important, un brad construit ne permite să avem un brad natural fără să tăiem un copac sau fără să avem stresul îngrijirii bradului în ghiveci, a mai precizat Marina Popescu.

 


Poate te intereseaza si