MerchantPro

Datele MerchantPro, platformă de soluții SaaS pentru eCommerce, pe care funcționează peste 1500 magazine online locale, indică o creștere cu 50% a numărului comenzilor față de perioada pre-pandemie.

Pentru 2021, tendințele merg către maturizarea pieței, optimizarea și diversificarea serviciilor de plată și livrare, precum și către extinderea pe piața internațională pentru mulți retailerii locali care și-au consolidat poziția la nivel național.

Anul pandemiei a accelerat dezvoltarea onlinelui cu mult peste așteptări și previziuni, astfel încât cifrele la nivel de piață au înregistat record după record. La nivelul comenzilor, perioada 25 februarie 2020- 24 februarie 2021 a adus o creștere de 50% în numărul acestora și de 60% ca valoare față de perioada precedentă. Dinamica pozitivă se menține și anul acesta, însă creșterile sunt mai temperate, ca urmare a unui proces de maturizare a pieței și de consolidare a jucătorilor care au făcut rapid trecerea din offline către online.

Adopția online-ului va continua mai ales în rândul retailerilor locali. În același timp, jucătorii internaționali văd România ca o piață tot mai atractivă, deci vom vedea nume noi. Odată cu reluarea muncii la birou și sezonul cald, unul dintre domeniile în care anticipăm o creștere semnificativă este retailul de fashion, unde în 2020 dinamica nu a fost la fel de accelerată ca pe alte verticale, a precizat Arthur Rădulescu, CEO Merchant Pro.

Tendințe în eCommerce 2021: retailerii români devin jucători pe piața internațională, adopție crescută în metode alternative de livrare

Printre tendințele care se remarcă în 2021, la un an de la declanșarea crizei pandemice, se numără diversificarea metodelor de plată și de livrare. Astfel, continuând trendul pozitiv al plăților cu cardul, se preconizează implementarea unor metode inovatoare pe zona de plăți, cum ar fi soluții de open banking, dar și intrarea unor noi jucători internaționali pe piața locală a plăților online. De asemenea, comercianții vor încerca să-și câștige o poziție cât mai avantajoasă în piață și prin oferirea de soluții alternative pentru livrare.

Este un an al consolidării prezenței pe piață, iar diferența o vor face experiența utilizatorului pe site, dar și oferirea de soluții adaptate pentru orice situație în ceea ce privește plata și livrarea. Vom vedea un număr tot mai mare de lockere și puncte fixe de livrare, precum și implementarea unor metode de livrare ultrarapide, în aceeași zi, pentru a face față presiunii puse de digitalizarea accelerată și concurența tot mai mare între retaileri, a mai precizat Arthur Rădulescu.

Online-ul deschide granițele pentru magazinele de pe platforma MerchantPro

Odată cu creșterea la nivel de piață și dinamica încurajatoare, retailerii au dovedit o mai mare receptivitate la schimbare, fiind deschiși să implementeze soluții care să asigure optimizarea proceselor și care să le ofere un avantaj în fața competiției. Mai mult, aceste noi facilități și funcționalități implementate pe fondul dinamicii din online au făcut ca unii retaileri români să devină jucători la nivel internațional.

Se conturează o tendință de estompare a granițelor prin intermediul online-ului. Avem clienți ai Merchant Pro alături de care am demarat deja extinderea pe piețe externe, mai ales către estul Europei. Am dezvoltat o serie amplă de funcționalități axate pe localizare și sincronizare între magazinele dedicate fiecărei piețe în parte, astfel încât accesarea altor piețe să fie facilă din punct de vedere tehnic. Pasul către extindere presupune astfel doar securizarea unor parteneriate pe zona logistică, lucru care devine din ce in ce mai facil, a încheiat Arthur Rădulescu.

Funcționalități strategice dezvoltate de MerchantPro

Pentru 2021, Merchant Pro are în vedere dezvoltarea mai multor funcționalități strategice, care vor permite magazinelor din platformă să se dezvolte rapid. Printre acestea se află o suită de funcționalități de tip “marketplace creator”, prin intermediul căreia comercianții MerchantPro își pot transforma magazinele în marketplace-uri complet echipate, dar și funcționalități din sfera programelor de afliere, care permit crearea și gestionarea propriilor programe de afiliere independente.

De asemenea, MerchantPro continuă dezvoltarea în direcția integrării cu marketplace-uri locale și internaționale, precum și cu alte sisteme suport, pentru a oferi retailerilor opțiuni pentru implementarea unor strategii multi-channel de amploare.

În 2020, platforma Merchant Pro a generat venituri de 625.000 euro, în creștere cu 25% față de 2019. Numărul de magazine online care folosesc platforma MerchantPro a crescut cu 40% anul trecut, portofoliul companiei ajungând în total la peste 1.500 de retaileri online activi. 


Poate te intereseaza si