Noul videoproiector M2 de la Viewsonic  a apărut pe piață în urmă cu puțin timp, fiind adresat atât cinefilului călător, cât și omului de afaceri aflat în continuă mișcare. Ca principale caracteristici, produsul are rezoluție Full HD, compatibilitate HDR, opțiuni diverse de conectare, un sunet clar oferit de difuzoarele harman/ kardon, toate aceste beneficii fiind cazate într-un corp compact și portabil.

În cutie, pe lângă videoproiector, primim o telecomandă, dongle-ul separat de Wi-Fi, alimentatorul, un cablu USB C, precum și o geantă de voiaj mică, dar încăpătoare pentru întreg echipamentul.

Conectivitate si ecosistem

Videoproiectorul poate fi conectat prin HDMI sau USB C la orice sursă compatibilă. De asemenea, mulțumită sistemului de operare pe bază de Android, poate rula fișiere de pe un stick USB sau card micro SD, cât și prin intermediul aplicațiilor disponibile. În plus, imaginea telefonului poate fi proiectată prin intermediul Screen Mirroring.  Navigarea se face prin telecomandă sau prin smartphone cu ajutorul unei aplicații dedicate. De menționat este că în funcție de poziționarea proiectorului, acuratețea telecomenzii poate suferi, deoarece portul IR se află în spate. Revenind la sistemul de operare intern, aplicațiile disponibile pentru el sunt momentan reduse ca număr, M2 folosind un App Store 3rd Party numit Aptoide de pe care lipsesc unele servicii de streaming. Cu siguranță acest aspect va fi îmbunătățit în viitorul apropiat. Unele aplicații precum Netflix par a nu fi optimizate pentru navigarea din telecomandă, o soluție fiind conectarea unui mouse prin portul USB. Ar fi fost de preferat un mic trackpad integrat în remote.

M2 nu beneficiază de zoom sau focus manual, însă imaginea este generoasă și la o distanță de 1.5 metri de perete, iar autofocus-ul își face treaba surprinzător de bine, putând să se corecteze și în funcție de unghiul de vizionare pentru o proiecție dreaptă și clară.

Detalii de sub capotă
  • Rezoluție nativă: 1,920×1,080
  • Compatibilitate HDR: Da
  • Compatibilitate 4K: Da
  • 3D-compatible: Da
  • Specificații lumeni: 1,200
  • Zoom: Nu
  • Lens shift: Nu
  • Durată de viață a lămpii (Mod normal): 30,000 ore
  • Input HDMI: 1 (HDMI 2.0)
  • USB port: 1 USB-A (alimentare 2A), 1 USB-C (alimentare și video)
  • Audio input și output: 3.5mm audio output
  • LAN port: Nu (Wi-Fi prin intermediul stickului inclus)

Pe partea tehnică a imaginii, însă, micul M2 nu prea are cu ce să se laude. Testele conduse de CNET relevă că acuratețea culorilor și calitatea imaginii, deși satisfăcătoare pentru un videoproiector portabil, sunt inferioare celor oferite de competitorii din aceeași gamă de preț. Din lipsa echipamentului profesionist, nu am reușit să replic testele susmenționate, dar experiența personală cu M2 a fost similară. Există un dezechilibru ușor vizibil al culorilor proiectate, nuanțele de roșu și albastru părând suprasaturate în comparație cu restul spectrului. Link la review-ul CNet.

Difuzorul intern, deși binevenit, se aude cam încet și nu poate reproduce frecvențe joase, dar pentru o prezentare de business într-o cameră de dimensiuni reduse își va face treaba. Totuși, datorită includerii Bluetooth, orice boxă portabilă din ultimii ani va putea fi conectată pentru confort auditiv sporit.

Alimentatorul din cutie pare fiabil, însă are firul relativ scurt. Un punct forte al M2 este că poate fi folosit în lipsa unei prize cu ajutorul unei baterii portabile cu USB C. Conform producătorului, o baterie de 10000 MaH poate alimenta videoproiectorul pentru un film de două ore.

Concluzii

Cu modelul M2, Viewsonic a reușit să facă un pas în față în piața proiectoarelor portabile. Având în vedere caracteristicile și prețul produsului (circa 3200 RON), publicul țintă pare a fi mai degrabă omul de afaceri aflat pe drumuri, decât consumatorul de rând. Pachetul propus la vânzare conține tot ce e nevoie pentru o prezentare de business de succes oriunde și oricând. Dacă ești în căutarea unui proiector mobil, cu siguranță că Viewsonic M2 este demn de luat în calcul.

Dacă planul de marketing al firmei pentru acest produs va fi similar cu cel pentru M1, ar trebui să ne așteptăm pe viitor la mai multe redesign-uri, precum au apărut M1 + și M1 Mini.


Poate te intereseaza si