Sistemul IPTV este unul destul de nou, acesta permitand televiziunilor sa fie livrate prin intermediul suitei protocoalelor de internet si anume printr-o retea care schimba pachete de date, precum este si cazul Internetului. Televiziunile sunt livrate asadar prin internet, serviciile IPTV fiind clasificate in trei grupe principale. Exista asadar televiziuni live cu sau fara interactivitate a emisiunii TV curente. De asemenea, mai exista si tipul de televiziune difuzata la timp diferit, televiziune caracterizata prin reluarea emisiunilor de televiziune care au fost emise intr-o anumita ora sau zi. Al treilea tip este video la cerere si anume VOD, atunci cand telespectatorii cauta intr-un catalog de videoclipuri.

IPTV se distinge asadar de televiziunea prin internet, acesta fiind caracterizat prin procesul sau de standardizare cum ar fi standardele care sunt impuse de catre Institutul European de Standarde in Telecomunicatii. De asemenea, IPTV se mai distinge si prin scenariile preferentiale de implementare in retelele de telecomunicatii folosite de catre abonat, acestea avand o viteza mai mare de acces prin intermediul unui receiver sau a altui client de comunicatii.

In ceea ce priveste acest – iptv romania, exista mai multe definitii, ele fiind asimilate cu fluxurile video transmise prin intermediul acestor retele IP. IPTV reprezinta servicii mutlimedia, precum este si cazul televiziunii, nivelul necesar de calitate, dar si compatibilitate ale serviciilor de transmisie oferind atat fiabilitate, cat si interactivitate sau securitate. In acest context, putem considera faptul ca nu orice website sau sistem de televiziune online reperezinta un IPTV, ci numai cele care ies in evidenta printr-un anumit standard de calitate. De preferat, cele mai inalte standarde de calitate le au transmisiile digitale prin cablu, terestre sau satelit.

Mai este o definitie data acestui serviciu si anume cea data de catre industria de telecomunicatii in anul 2005. IPTV iese asadar in evidenta datorita faptului ca livreaza calitate, dar si siguranta abonatilor. Acestia se vor bucura de divertisment video, precum si de numeroase alte servicii conexe la fel de importante. Aceste servicii pot include asadar televiziune in direct si anume live tv, dar si televiziune intractiva, precum si continut video la cerere. Toate aceste servicii sunt furnizate asadar printr-o retea caracterizata prin protocolul IP pentru a transporta semnalele audio. In acelasi timp, mai sunt transportate si semnalele de control si cele video, ele fiind convertite in mod digital.

Fata de televiziunile online sau de website-uriel cu filme, IPTV prevede o securitate sporita in ceea ce priveste accesul continutului oferit. Pe langa aceste lucruri, el mai ofera si o performanta, dar si o calitate cat se poate de buna, de aceea experienta de divertisment va fi mereu una superioara. IPTV va fi asadar un advearat mediu de afaceri atat pentru agentii de publicitate, clienti, cat si pentru furnizorii de continut.

IPTV este asadar una dintre tehnologiile pe care un numar din ce in ce mai mare de afaceri il au in vedere. E posibil sa va intrebati asadar cat va costa si cum va functiona aceasta noua televiziune prin internet. Un lucru este cert si anume ca intr-un timp relativ destul de scurt, vom avea programe TV prin intermediul cablului de internet. Va trebui sa va instalati un astfel de serviciu de IPTV, pentru a avea acces la televiziunea prin intermediul cablului de internet. Romtelecom a implementat de anul trecut optiunea de Dolce Interactiv, iar anul acesta a venit si randul celor de la RDS&RCS sa ofere utilizatorilor posibilitatea de a se bucura de televiziunea prin cablul de internet.

In tara noastra piata aceasta de smart iptv romania este abia la inceput, dar la nivel international, aproximativ 40 de milioane de utilizatori se bucura de aceasta piata. Un numar de peste 24% dintre utilizatorii de IPTV se afla in Franta, ei fiind urmati de catre cei din SUA si China, fiecare avand 16%.

IPTV este o optiune pe care ar trebui sa o considerati avantajoasa pentru ca datorita ei, veti putea facea mai multe lucruri. De exemplu, veti putea sa va selectati, inregistrati, dar si sa vizionati emisiunile favorite oricand, iar avantajul principal va fi ca toate acestea vor fi inregistrate in HD. Acest lucru va insemna ca imaginea si sunetul vor fi foarte bune.

Va trebui sa aveti in acest fel un televizor care sa aiba acces la internet, serviciul fiind furnizat direct pe ecranul televizorului si nu prin intermediul unui monitor. Datorita acestui lucru, veti avea acces atat la televiziune, cat si la internet. Veti avea mai multe oferte IPTV spre care sa va orientati si veti vedea ca veti lua o decizie foarte buna daca veti opta pentru acest serviciu. Pana nu demult, singurul furnizor de pe piata de IPTV era INES TV. Aceasta furnizeaza continut inca din anul 2006, iar in ceea ce priveste pachetul de programe, acesta incepe de la 50 de euro. In acest pachet intra doua linii telefonice, dar si un acces sporit la 150 de canale.

Este necesar ca daca va orientati catre serviciile oferite de catre INES TV sa fie nevoie sa platiti si contravaloarea unui set-up box de aproximativ 199 de euro. In acest moment, acest serviciu este destul de limitat in capitala. Incepand cu anul 2010, Romtelecom a deveni al doilea furnizor de televiziune prin intermediul cablului de internet, operatorul avand in oferta sa in momentul de fata sase oferte de IPTV. Cel mai ieftin pachet costa in jur de 6 euro si veti avea acces in acest pachet la un numar de 62 de canale. Daca aveti doua televizoare in casa, va trebui sa platiti pentru al doiela receiver.

La pretul de 7 euro, veti avea acces la 62 de canale, iar in acest moment vor fi disponibile 110 canale TV. Acest serviciu este disponibil pentru 40 de localitati din tara, iar in ceea ce priveste numarul de clienti care s-au orientat catre aceasta optiune, el a depasit suma de 25.000, iar aceasta suma este intr-o continua crestere. RCS&RDS este un operator nou care a intrat pe aceasta piata si ofera si el servicii la fel de bune de IPTV, acest serviciu fiind asadar unul pe placul multor abonati.


Poate te intereseaza si