Wi-Fi internet poza

Wi-Fi internet poza30 septembrie marchează 20 de ani de la lansarea standardului wireless IEEE 802.11b. Acesta a fost primul standard 802.11 lansat sub denumirea de „Wi-Fi” și a fost un succes comercial, fiind adoptat de mulți furnizori mari de hardware.

Odată cu introducerea Wi-Fi în urmă cu 20 de ani, viața utilizatorilor de Internet s-a schimbat considerabil. Noua tehnologie a oferit o libertate fără precedent, costuri mai mici și posibilități noi atât pentru utilizatorii individuali, cât și pentru companii.

Wi-Fi: scurtă istorie

În 1999, șase companii din domeniul tehnologiei, inclusiv Aironet, achiziționată ulterior de Cisco, au format Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA). Acest moment este considerat drept începutul rețelelor wireless cunoscute astăzi sub denumirea de Wi-Fi.

Toate produsele care poartă logo-ul Wi-Fi „yin-yang” sunt certificate de Wireless Ethernet Compatibility Alliance, care în 2002 a devenit Wi-Fi Alliance. Marcajul Wi-Fi garantează compatibilitatea între diferite dispozitive Wi-Fi, inclusiv compatibilitatea cu vechile generații.

La rândul lor, producătorii din domeniul networking au făcut eforturi pentru a îmbunătăți compatibilitatea și performanța Wi-Fi. Lansat în 2002, Cisco Compatible eXtensions este un program gratuit de licențiere care a permis produselor Wi-Fi oferite de alți furnizori să funcționeze în rețelele wireless Cisco, oferind în același timp un nivel sporit de securitate.

O serie de inovații suplimentare de-a lungul anilor au permis și mai multe îmbunătățiri – cum ar fi gestionarea și reducerea interferențelor și creșterea stabilității transmisiei. Cisco CleanAir, lansat în 2010, permite detectarea interferențelor radio, vizualizarea acestora sub forma unor diagrame și hărți, identificarea sursei problemei și redirecționarea activă a utilizatorilor către alte canale cu mai puține distorsiuni.

Wi-Fi a determinat creșterea utilizării IT în general, ceea ce a condus la necesitatea oferirii de rețele mai complexe, care suportă o mai mare varietate de terminale.

Cisco este un pionier în acest domeniu, folosind AI, machine learning și machine reasoning, prin intermediul unor produse precum Cisco DNA Assurance, pentru a elimina remedierea manuală a defecțiunilor și a reduce timpul petrecut pentru rezolvarea problemelor de service.

Wi-Fi 6: O nouă eră a conectivității wireless

Astăzi, utilizatorii au la dispoziție cel mai nou standard, Wi-Fi 6, un pas uriaș înainte în ceea ce privește viteza, eficiența energetică, fiabilitatea și capacitatea oferite.

Wi-Fi 6 este mult mai rapid decât generația anterioară și oferă o capacitate de până la de patru ori mai mare. Latența este mult îmbunătățită și solicită mai puțin bateriile dispozitivelor conectate.

Ce impact va avea Wi-Fi 6 asupra afacerilor în următorii ani?

Digitalizarea, mobilitatea și Internet of Things (IoT) necesită o conectivitate tot mai mare. În 3 ani, 28 de miliarde de dispozitive vor fi conectate la Internet, iar multe dintre ele (roboți, linii de producție, dispozitive medicale) vor comunica prin intermediul unei rețele wireless. În acest context, este ușor de înțeles de ce avem nevoie de un standard wireless reproiectat, care să răspundă mai bine provocărilor prezente și viitoare.

20 de ani – 20 de repere semnificative

Pentru a sărbători 20 de ani de la înființarea Wi-Fi, Cisco prezintă 20 de date semnificative legate de evoluția tehnologiei Wi-Fi și impactul acesteia:

  1. 1971: Începuturile timpurii ale Wi-Fi: La Universitatea din Hawaii este creat un sistem de rețea numit ALOHAnet, care pune bazele dezvoltării comunicării wireless și ulterior apariției rețelelor Wi-Fi.
  2. 1997: apariția 802.11: Este introdusă prima versiune a standardului 802.11, care permite viteze de până la 2Mbps.
  3. 1999: se înființează WECA: Șase companii de tehnologie, inclusiv Aironet, care a fost achiziționată ulterior de Cisco, formează Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA). În 2002, WECA devine Wi-Fi Alliance.
  4. 1999: 802.11b – primul standard „Wi-Fi”: Anunțarea standardului 802.11b, primul standard care apare sub numele „Wi-Fi”. Lansarea 802.11b – un standard superior în ceea ce privește viteza și posibilitățile de utilizare față de 802.11 – este considerată de mulți ca fiind adevăratul început al revoluției Wi-Fi.
  5. 1999/2000: Apar primele dispozitive comerciale 802.11b: „Wi-Fi” este integrat pe dispozitivele comerciale, inclusiv pe laptopuri populare. Începând de atunci, computerul poate călători împreună cu tine.
  6. 2002: Este lansat programul gratuit de licențiere Cisco Compatible eXtensions, permițând produselor Wi-Fi oferite de alți furnizori să lucreze cu rețele wireless Cisco, menținând în același timp un nivel ridicat de securitate.
  7. 2004: Wi-Fi ajunge în aer: Primul zbor comercial care oferă pasagerilor acces Wi-Fi.
  8. 2005: Wi-Fi devine cel mai nou cuvânt: „Wi-Fi” este adăugat în dicționarul Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary.
  9. 2009: 802.11n revoluționează industria: Apare noul standard 802.11n (Wi-Fi 4). 802.11n crește viteza de transmisie cu ajutorul tehnologiei MIMO. Rata maximă de transfer a crescut de aproape nouă ori (54 Mbps vs. 450 Mbps).
  10. 2010: Un nou val de inovații Cisco: Tehnologia Cisco CleanAir este integrată în seria de Access Point-uri Aironet 3500, permițând identificarea automată a interferențelor și direcționarea utilizatorilor către alte canale, mai puțin aglomerate.
  11. 2011: Hotspot-urile sunt în vogă: Numărul hotspot-urilor Wi-Fi depășește un million la nivel global.
  12. 2012: Wi-Fi acasă: Un sfert din toate gospodăriile din lume sunt conectate la Wi-Fi.
  13. 2013: 802.11ac aduce viteze și mai mari: Este introdus standardul 802.11ac, care atinge viteze de peste 1 Gbps.
  14. 2015: Un studiu IDC constată că Wi-Fi este al doilea cel mai important lucru fără de care oamenii nu vor să trăiască. 18% dintre respondenți l-au clasat chiar pe primul loc. Doar mâncarea s-a plasat mai sus, cu 30%. De exemplu, sexul (10%), televiziunea (8%) și alcoolul (4%) se aflau în urma Wi-Fi, în ordinea preferințelor.
  15. 2018: Wi-Fi ca principal motor economic: Valoarea economică globală a tehnologiei Wi-Fi ajunge la 2 trilioane de dolari.
  16. 2018: 13 miliarde de dispozitive Wi-Fi în întreaga lume. Aproape două dispozitive Wi‑Fi de persoană.
  17. 2019: apare Wi-Fi 6: Este lansat Wi-Fi 6, care atinge viteze de până la 5 Gbps. Tehnologia este construită pe aceeași bază ca rețelele 5G, cele două tehnologii fiind considerate complementare. Wi-Fi 6 solicită mai puțin bateriile dispozitivelor conectate și oferă o experiență de utilizare mai predictibilă. Cisco anunță proiectul Cisco OpenRoaming, menit să faciliteze conectarea perfectă și sigură între rețelele Wi-Fi și LTE și Wi-Fi-ul public.
  18. 2021: Mai multe hotspoturi: Potrivit estimărilor Cisco, numărul de hotspoturi va depăși 500 de milioane la nivel global. O creștere de 500 de ori mai mare decât în urmă cu zece ani.
  19. 2022: Viteza medie continuă să crească: Se estimează că, până în acest an, viteza medie globală de conectare Wi-Fi va fi de 54,2 Mbps, față de 24,4 Mbps în 2017.
  20. 2022: Wi-Fi va fi motorul Internetului de mâine: Până în acest moment, Wi-Fi va deveni sursa principală de acces la Internet. Studiul Cisco VNI estimează că până la 59% din traficul de internet va fi realizat prin Wi-Fi.

Poate te intereseaza si