Server Dedicat
Credit: wikimedia.org

Dezvoltarea unui proiect sau a unei afaceri poate duce in timp si la o solutie de gazduire web superioara. Schimbarea platformei de gazduire poate insemna in unele situatii unul sau mai multe servere dedicate. Avantajul unui server dedicat este in principal legat de faptul ca resursele alocate websitului nu sunt impartite cu alte website-uri.

Alegerea configuratiei unui server dedicat necesita o analiza prealabila luand in considerare cativa factori esentiali:

1. Impactul downtime-ului asupra afacerii

Unul din factorii pe care trebuie sa-i aveti in vedere in momentul in care alegeti un server dedicat este legat de modul in care veti gestiona un eventual downtime.  In functie de specificul activitatii dvs., luati in considerare posibilitatea scalarii serviciilor pe mai multe servere dedicate intr-o arhitectura de tip cluster care sa ramana online in situatia in care unul dintre servere este nefunctional.

2. Scalabilitatea websitului

Scalabilitatea are o importanta majora in alegerea unui server dedicat. Cat de bine se scaleaza aplicatia dvs ? Permite adaugarea mai multor servere astfel incat sa cresteti numarul de utilizatori ?

Asigurarea bunei functionari a unui baze de date care ruleaza pe servere multiple poate fi o provocare din moment ce aveti nevoie de o sincronizare pentru toate serverele de baze de date. Poate fi mai usor sa migrati baza de date pe un server care are o capacitate mai mare de procesare sau RAM.

3. Care este necesarul de performante pentru serverul dvs. ?

De ce performante aveti nevoie ? Cati utilizatori va asteptati sa utilizeze websitul dvs. si de cate potentiale servere aveti nevoie ? Mai multe alegeri hardware vor influenta performantele serverului:

Procesor / CPU

In general, puteti alege numarul de procesoare si core-uri (in anumite limite, in functie de platforma hardware). Alegerea trebuie sa tina cont de websitul pe care il instalati pe server, respectiv daca  websitul va fi avantajat de un numar de core-uri mai mic dar cu o frecventa a core-urilor mai mare sau de un procesor cu multe core-uri dar cu frecventa core-urilor mai mica.

In mod ideal, recomandarile privind necesarul de resurse trebuie sa fie propuse de la cel care a creat websitul . Tineti cont si de numarul de vizitatori care ajung pe website, respectiv de varfurile de trafic.

Memorie / RAM

In general, cu cat un website are mai multa memorie la dispozitie cu atat mai bine. Daca nu sunteti sigur de necesarul de memorie sau sunteti limitat de buget, asigurati-va ca serverul achizitionat permite adaugarea ulterioara a unor module suplimentare de RAM.

Storage-ul

Estimarea spatiului de stocare necesar pentru cel putin urmatoarele 6 luni poate fi dificila deoarece o alegere gresita acum poate sa va afecteze afacerea mai tarziu. In general, upgrade-ul storage-ului nu este usor de realizat si necesita oprirea serverului, la care se adauga si riscurile de corupere a datelor.

Unitatile SSD au inlocuit discurile mecanice datorita performantelor net superioare, iar utilizarea unei matrice RAID (1 sau 10) este obligatorie pentru protectia impotriva defectiunilor SSD-urilor.

4. Predictibilitatea latimii de banda

Analizati traficul de date inclus in abonament si latimea de banda alocata serverului dvs. Majoritatea furnizorilor de servere dedicate includ o conectivitate de 1 Gbps cu o anumita limita de trafic de date lunar; daca websitul dvs. are un trafic mare, puteti opta pentru o conectivitate garantata si fara limita de trafic.

5. Calitatea infrastructurii

Locatia serverului este foarte importanta din mai multe motive. In general, se recomanda alegerea unei locatii cat mai apropiate de vizitatorii websitului dvs. pentru a reduce latenta. Locatia serverului este importanta si pentru SEO.

Calitatea infrastructurii centrului de date este si ea foarte relevanta. Uptime-ul garantat precum si tehnologiile utilizate in centrul de date pot face diferenta intre succes si esec (asigurati-va ca centrul de date ales este TIER 3 sau TIER 4)

6. Administrarea serverului

Administrarea unui server nu este o sarcina usoara si implica responsabilitati in ceea ce priveste serverul si functionarea websitului. Inainte de a opta pentru administrarea in regie proprie sau pentru un serviciu externalizat, luati in considerare daca:

  • puteti depana probleme de performanta si functionare in regim de urgenta
  • sunteti disponibil pentru operatiuni de mentenanta 24x7x365
  • puteti monitoriza serverul si websitul 24x7x365
  • aveti experienta in securizarea serverelor si websiturilor

8. Experienta furnizorului de web hosting

Asigurati-va ca furnizorul de web hosting se implica activ si va poate oferi asistenta de care aveti nevoie. Asistenta poate porni de la alegerea serverului dedicat optim pana la rezolvarea unor probleme de natura tehnica in situatii de criza. Existenta unei echipe de specialisti care va poate ajuta in orice situatii este obligatorie daca doriti o prezenta online fara probleme.

HostX.ro va poate oferi servere dedicate cu orice configuratii hardware din stocurile proprii sau la comanda.

Poate te intereseaza si