Fără îndoială, una din cele mai comentate caracteristici ale unui smartphone este bateria. Deoarece, în general ea ține cam o zi de utilizare, este și normal să apară mai multe mituri.

Iată cele mai comune 6 mituri despre baterii:

  1. Lăsarea telefonului peste noapte la încărcat, dăunează bateriei

La origini, acest mit este real, primele generații de baterii lithium ion se supraîncălzeau dacă erau lăsate prea mult timp la încărcat. Acest fapt ducea la reducerea performanței bateriei, ba chiar uneori mai și exploda. Totuși, aceste probleme nu mai sunt de actualitate la noile device-uri. Ba chiar utilizând trickle charge, este mai sănătos pentru baterie să fie lăsată în priză când e la 100% decât o descărcare completă.

  1. Bateria ar trebui descărcată complet înainte de încărcare

Și acest mit are la bază un fapt real, totuși și acesta este complet greșit. Bateriile vechi pe bază de nickel – cadmiu “uitau” în timp care era capacitatea reală a bateriei, așa că era recomandat ca înainte de încărcare, bateria să fie complet descărcată. Adică, dacă bateria era încărcată când mai avea 60% baterie, în timp aceasta considera că 100% din baterie înseamnă în fapt doar 60% din capacitatea reală. Bateriile moderne lithium ion nu au probleme de genul, acestea putând calcula cu acuratețe un ciclu de încărcare.

  1. Folosește întotdeauna încărcatorul original

În mare, aceasta e o mișcare de marketing a producătorilor. De ce să nu scoată un profit mai mare, livrând încărcătoare la prețuri de două – trei ori mai mari decât al unui producător obișnuit de accesorii?! Este posibil totuși să întâmpinați probleme la încărcătoarele cu USB Type-C, dar acestea sunt cazuri izolate. Încercați totuși să nu cumpărați încărcătoare ce arată, costă și se simt de parcă ar fi fost făcute pe vapor, în drum spre Europa.

  1. Nu folosi telefonul în timpul încărcării

Indiferent de zvonurile auzite, dacă utilizați telefonul în timpul încărcării, acesta nu va exploda, nu vă va electrocuta și în mod sigur nu va lua foc.

  1. Salvează din baterie închizând aplicațiile sau utilizând app killer

Sincer, e o mare dezinformare. Aceasta a pornit din 2009, când, în mod real, Android-ul nu era extraordinar și acest tip de aplicație era oarecum necesar. Între timp, cei de la Google s-au mai deșteptat, Android-ul actual știe să “managerieze” aplicațiile instalate. Ba chiar aplicațiile de tip app killer îți vor ocupa din resursele pe care ei afirmă că le protejează.  Vă dau și un exemplu: cele mai multe aplicații pot fi închise din setări, forțat, dar în cele mai multe cazuri pur si simplu se vor restarta și vor continua să ruleze în backgroud. Tu tocmai ai pierdut timp și ai consumat resurse inutil. Dacă mai adăugăm și faptul că ai ținut display-ul deschis (care este cel mai mare consumator al bateriei), ai mai pierdut ceva energie. Dacă vreți să faceți economie, instalați doar aplicațiile pe care le utilizați și nu mai puneți zeci de aplicații, care sunt deschise o data la lună.

  1. Dezactivarea serviciilor gen Bluetooth și Locație, îmbunătățește drastic bateria

Cândva, acesta a fost un sfat bun. Wi-Fi-ul și Bluetooth-ul consumau bateria într-un ritm amețitor. Practic, puteai vedea în timp real cum scade. Deși acestea consumă destul de mult și astăzi, în nici un caz nu consumă atât de semnificativ din baterie pe cât ai crede. Evident, dacă acestea sunt dezactivate, vei mai câștiga probabil jumătate de oră, în cel mai fericit caz o oră de utilizare în plus pe zi. Puteți lăsa aceste aplicații deschise. Smartphone-urile din ziua de azi sunt gândite să le facă față.

Cam acestea sunt miturile noastre preferate. Mai aveți și voi altele?


Poate te intereseaza si