Aplicatiile pe smartphone

 

Evoluția tehnologică a permis în ultimii ani apariția unor dispozitive mobile, de dimensiuni reduse, cu o putere de redare grafică și sunet high-definition, comparabilă cu caracteristicile multor sisteme desktop.

Înțelegând că mobilitatea reprezintă soluția viitorului în materie de aplicații și jocuri mobile, marile companii producătoare de astfel de aplicații au început să realizeze versiuni ale acestora pentru ambele platforme. Fie că este vorba despre sistemele de operare Android, IOS sau Windows Mobile, majoritatea aplicațiilor și jocurilor create sunt ofertante din toate punctele de vedere. Faptul că atât platformele de console și cele mobile au câștigat foarte mult în popularitate a pus oarecum în pericol existența sistemelor desktop. În plus, pentru dispozitivele mobile există un număr din ce în ce mai mare de aplicații, care nu există pentru desktop, tocmai pentru că acestea au fost realizate în sistem exclusiv, fiind adaptate mai ușor acestor terminale. Însă, întrebarea care naște în această situație este următoarea: ce i se potrivește mai bine unui gamer? Aplicațiile pentru desktop sau cele pentru platformele mobile (smartphone și tabletă)?

Progresul tehnologic a însemnat o mănușă aruncată dezvoltatorilor de jocuri și aplicații; pur și simplu noile procesoare grafice au permis acestora să atingă noi niveluri de performanțe în materie de calitate video. Însă acest progres a însemnat și avansarea pe scară reducerilor în materie de procesoare, astfel încât cu cât se micșora dimensiunea acestora, cu atât creștea și nivelul performanței. Astăzi, ultimele telefoane inteligențe și tablete oferă utilizatorului un nivel grafic tridimensional comparabil cu cel al sistemelor desktop de acum 2 ani. În condițiile în care atât desktop-ul, cât și laptop-ul nu mai reprezintă o investiție viabilă, iar companiile de telefonie mobilă oferă diverse pachete foarte atrăgătoare în ceea ce privește telefoanele inteligente (inclusiv internet de mare viteză 4G care este înglobat în abonament), desktop-ul nu prea mai are argumente împotrivă aplicațiilor mobile. Referitor la numărul aplicațiilor și al jocurilor pentru sistemele mobile sau online, acestea sunt cu mult mai numeroase decât cele pentru desktop. Prețul acestora este cu mult mai mic față de cele destinate sistemelor desktop, iar multe dintre acestea sunt disponibile în mod gratuit în magazinele de specialitate online. Punctul în care intervin problemele pentru sistemele mobile este legat de durată de viață a bateriei, care limitează timpul de joc la doar maxim 2-3 ore. Desigur atunci când se utilizează încărcătorul, acest lucru este compensat, însă, dispare elementul definitoriu al sistemului mobil: libertatea totală de mișcare.

În materie de aplicații online, varietatea ridicată a acestora se extinde dincolo de jocuri până la aplicații particularizate, așa cum sunt cele care se pot downloada pentru desktop, de exemplu cele dedicate cazinourilor online. În materie de aplicații pentru cazinouri, PokerStars oferă aplicații optimizate pentru a oferi o imagine extinsă a jocurilor disponibile (pe dispozitivele mobile, acestea au dimensiuni reduse, chiar dacă sunt disponibile la rezoluții bune). În plus, jocurile de cazinou care sunt oferite pentru desktop au o varietate mult mai sporită, fiind disponibile în variante variate. Din punct de vedere vizual, sistemele dekstop oferă o experiență incomparabil mai avantajoasă pentru jucători spre deosebire de cele mobile. În fapt, marele avantaj al sistemului desktop este legat de dimensiune; jocurile sunt redate vizual la un nivel macro, detaliile sunt mult mai accentuate pe aceste sisteme, iar noile monitoare pe bază de cristale lichide sau tridimensionale oferă o încantare cromatică care nu are rival pe platformele mobile.

Pe site-ul Funny Games poți să joci o gamă variată de jocuri online, realizate în mod special pentru sistemele desktop, iar acest lucru înseamnă dimensionarea grafica a acestora, astfel încât să pună în evidența cât mai bine rezoluțiile de înalt nivel grafic. Spre deosebire de aplicațiile care sunt realizate pentru mobil, acestea au anumite caracteristice care sunt evidențiate mult mai bine în acest mod de reprezentare grafică.

Că să combată avantajul rezoluției la nivel maximal oferită de către desktop, sistemele mobile compensează la nivelul libertății de mișcare pe care o oferă gamerilor. Este bine știut faptul că unui jucător pasionat de jocuri îi este foarte greu să renunțe la jocurile lui favorite. Iar aici intervin sistemele mobile, care preiau la același nivel de gameplay, senzațiile oferite acestora. Singura diferență este la nivel de dimensiune: această este mult mai redusă în cazul dispozitivelor mobile, însă ca nivel de experiență de joc, acestea sunt comparabil egale. Prețurile mult mai mici în ceea ce privește aplicațiile și jocurile, dar și numărul foarte mare al celor gratuite, precum și varietatea sporită reprezintă punctele forțe ale terminalelor mobile.

Spre deosebire de sistemele desktop, aplicațiile realizate pentru dispozitivele mobile trebuie să îndeplinească anumite condiții. Una dintre platformele care oferă astfel de aplicații și jocuri pentru gaming-ul mobil este Softmobil, de unde utilizatorii își pot descărcă aplicații special concepute pentru telefoanele inteligente. Desigur, diferență este la nivel de vizualizare, fiindcă smartphone-urile au o dimensiune specifică din punct de vedere al rezoluției, iar dimensiunea diferă de la o marcă la altă și de la un model la altul.

Producătorii de aplicații și jocuri pentru desktop au optat din ce în ce mai mult pentru sectorul de gaming mobil; companii faimoase precum Ea Sports, Konami sau Ubi Soft au ales să-și extindă diviziile pentru crearea de jocuri și aplicații mobile. Jocurile cu teme sportive au primit tot felul de update-uri, care sunt mai dese decât pentru cele desktop, la fel și MMORPG-urile sau RPG-urile. De asemenea, un sector aparte este și cel al aplicațiilor pentru cazinourile online, care au primit un imbold în acest sens, jucătorii fiind recompensați cu diverse bonusuri în cazul în care joacă direct de pe terminele mobile. Iar companii precum Gameloft au dezvoltat jocuri în mod special pentru dispozitivele mobile, care sunt extraordinare în ceea ce privește nivelul grafic și audio, rivalizând cu cele destinate desktop-ului.

Ce ți se potrivește mai bine: desktop sau mobil?

Depinde foarte mult cât de legată o persoană de elementul mobilitate; atât timp cât un individ este adeptul statului în casă, atunci un dispozitiv desktop îi oferă cea mai bună opțiune. O persoană care preferă libertatea de mișcare, în mod cert o să prefere jocurile și aplicațiile mobile, mai ales că acestea se prezintă în condiții grafice și audio excelente. Un element de care se ține cont pentru gaming-ul mobil este legat de durată de viață a bateriei; această limitează experiență de joc. Dacă înainte sistemele desktop se bucurau de păstrarea șalvarilor pentru diferite rezoluții, mouse, tastatură sau touch-uri, astăzi aceste diferențe au fost recuperate și astfel de salvări care sunt necesare pentru o funcționare perfectă au fost optimizate în conformitate. Jocurile și aplicațiile sunt optimizate pentru sistemele de operare IOS sau Android.

Prin urmare, alegerea unuia dintre aceste opțiuni depende foarte mult de nivelul de mișcare sau staticitate a unei persoane. Desigur, soluția optimă ar fi mixarea celor două: desktop acasă și un terminal puternic (telefon inteligent sau tabletă) pentru perioadele de mișcare, însă raportat exclusiv la trendul manifestat pe piață, anii viitori vor aduce o creștere a procentului jocurilor și aplicațiilor destinate dispozitivelor mobile, așadar, această ar fi opțiunea numărul unu pentru viitor.

Poate te intereseaza si