Dacă sunteți ca mine, unul dintre cele mai importante aspecte luate în considerare la achiziția unui nou device este bateria.

Cea mai des întâlnită întrebare când vine vorba de un nou device este “dar bateria, cât ține bateria?”. Ca să vă ajutăm, am luat cele mai reprezentative smartphone-uri Android lansate anul acesta, pentru a face o comparație. Telefoanele pe care le-am ales au fost: Sony Xperia Z5 Premium, Nexus 6P, Motorola Moto X Force, Samsung Galaxy Note 5, LG V10 și BlackBerry Priv. Sigur, sunt și alte telefoane importante lansate anul acesta și chiar foarte bune, dar le-am ales pe acestea pentru că sunt printre cele mai bine văzute în lumea Android-ului. Zic să trecem la treabă.

Timpul de încărcare

Ca și timp de încărcare, cel mai rapid smartphone din cele șase este Moto X Force. Acesta se încarcă complet în doar 69 minute. Asta este cu atât mai surprinzător cu cât Moto X Force are și cea mai mare baterie – 3760mAh. Următorul în clasament este LG V10 cu 82 minute (3000mAh), urmat de Note 5 în 89 minute (3000mAh), Xperia Z5, Nexus 6P, iar pe ultimul loc s-a clasat BlackBerry Priv care s-a încărcat în nu mai puțin de 159 minute (3450mAh)

Scoruri benchmark

Aici trebuie să spunem că am fost puși în încurcătură. În urma testelor benchmark, AnTuTu îl declară câștigător pe Moto X Force, urmat de Nexus 6P, în timp ce Geekbench îl declară câștigător pe Note 5, urmat de Nexus 6P. Conform AnTuTu, cea mai slabă baterie o are LG V10, în timp ce Geekbench spune că cea mai slabă baterie o are Moto X Force. Suntem oarecum în impas și ar mai trebui și alte teste ca să o scoatem cumva la capăt.

Timp de standby

Pentru a testa potențialul de standby, fiecărui terminal i s-a făcut factory reset, iar apoi i s-au adăugat următoarele:

Conturi Gmail: unul foarte activ (300 emaill-uri/zi) și unul mai puțin activ (50 emaill-uri/zi)
Social Media: Facebook, Instagram, Twitter, Google+, Snapchat și Messenger FB
Alte aplicații: BBC News (cu notificări)

Fiecare dispozitiv a fost încărcat complet și lăsat să se descarce timp de 24 ore, cu Wi-Fi pornit, dar fără SIM. După 24 ore, s-a verificat procentajul de baterie rămas și prin extrapolare s-a aflat cât timp va sta telefonul în standby. Pe primul loc s-a clasat Nexus 6P cu peste 200 ore, urmat de Note 5 cu puțin sub 200 ore. Pe locul 3 s-a clasat BlackBerry Priv cu 171 ore, urmat de Z5 Premium cu 160 ore, LG V10 150 ore, iar pe ultimul loc, Moto X Force cu 133 ore.

Timp de utilizare (doar Wi-Fi)

După încărcarea completă, s-a utilizat un program ce deschide șase pagini prestabilite în continuu, cu 20 secunde între fiecare încărcare completă, pentru a simula o utilizare obișnuită. Acest program a rulat până când bateria a ajuns sub 5%. Clasamentul arată astfel: Lg V10, Note 5, Moto X Force, Xperia Z5, BlackBerry și pe ultimul loc Nexus 6P.

Timp de utilizare (GeekBench)

Acest test a simulat utilizarea obișnuită de zi cu zi. Note 5 a obținut 515 minute de utilizare, urmat de Nexus 6P și Z5 Premium care au obținut aproximativ câte 370 minute.  LG V10 a obținut 330 minute, BlackBerry 310 și Moto X Force 300.

Timp de utilizare (video)

La acest test s-a rulat continuu un clip video de 1080p Full HD, 30 fps cu luminozitate la aproximativ 50%. Wi-Fi a fost oprit și telefoanele nu aveau SIM. Clipul a rulat de la o baterie plină 100% până a scăzut sub 5%. Clasamentul arată astfel: Note 5 pe primul loc cu 652 minute, urmat de Moto X Force și BlackBerry cu aproximativ 490 minute, Nexus cu 420 minute, LG V10 cu 350 minute și Xperia Z5 cu 330 minute.

Concluzie

S-au folosit mai multe teste, de diferite tipuri, pe diferite tipuri de baterii. Timpul de încărcare a lui Moto X Force este extraordinar de bun și s-a descurcat binișor în mai multe teste. Din păcate, are cel mai prost timp din toate la testul standby. Deși Nexus s-a descurcat foarte bine la timpul standby, dar testele de playback și browsing l-au tras în jos. Per total, se pare că cea mai bună baterie o deține Samsung Galaxy Note 5. Acesta s-a clasat în frunte la mai toate testele, iar timpul de încărcare de 89 minute este unul decent, iar în opinia noastră, dacă vreți un telefon de top cu baterie foarte bună, Galaxy Note 5 este cea mai bună alegere.

Poate te intereseaza si