Într-un briefing cu presa, susținut la Beijing, Huawei a dezvăluit oficial noul high-end chipset, Kirin 950.

Noul chipset are o arhitectură big.LITTLE și folosește patru chip-uri ARM Cortex A72 și patru chip-uri ARM Cortex A53, împreună cu un GPU Mali-T880, pentru a îmbunătăți performanța procesorului, rezultând o viteză de 2.53 GHz, ceea ce e mult mai bine decât sugerau rapoarte anterioare. Deși Huawei nu a dezvăluit care device-uri vor fi primele beneficiare ale noului Kirin 950, cei mai mulți analiști spun că Huawei Mate 8 este primul ce se va bucura de această onoare.

Pe lângă utilizarea arhitecturii ARM big.LITTLE, pentru a produce noul chip, Huawei a implementat un proces de producție 16nm FinFET. Similar altor chip-uri din linia Kirin, noul 950 suportă 4G LTE și mai adaugă suport pentru VoLTE. Huawei a implementat HSA (Heuristic Scheduling Algorithms), pentru o mai bună predictibilitate a momentelor când e nevoie de o “boostare” a performanței. Per total, Huawei încearcă să asigure o performanță de top, o eficientizare  în ceea ce privește încălzirea și utilizarea bateriei. Aceștia estimează că în momentul în care telefonul va fi inactiv, consumul bateriei va fi redus de la 90mA la doar 6.5mA, ceea ce va îmbunătăți major timpii în care device-ul va putea sta în standby. Un nou procesor denumit i5 (fără nici o legătură cu procesarele Intel) a fost inclus pentru a asigura funcții precum real-time location, un mod always-on și multe altele.

Kirin 950 ar trebui să fie o concurență destul de puternică pentru chip-urile Qualcomm și Exynos ce se vor regăsi pe flagship-urile ce urmează a fi lansate în 2016. În mod normal, linia Kirin a fost folosită de Huawei pe piața asiatica, dar cum extinderea lor a fost extrem de puternică pe piața europeană și nord-americană, e de așteptat ca acest nou chip să ajungă și pe aceste piețe.


Poate te intereseaza si