Un cunoscut analist al pieței tehnologiei, Ben Bajarin, a făcut o predicție șocantă: în maxim cinci ani, Samsung se va retrage de pe piața smartphone-urilor.

De multe ori analiștii se pot înșela în unele previziuni, iar în acest caz, afirmația făcută de Ben Bajarin că Samsung va ieși din această industrie,  pare destul de deplasată. Asta dacă nu are cumva informații foarte sigure.

Afirmația este cu atât mai greu de înghițit cu cât Samsung a anunțat un profit operațional pentru ultimul semestru fiscal de peste 6 miliarde de dolari, iar aici vorbim strict de divizia de telefonie. Ben Bajarin aduce în sprijinul afirmației sale conceptul „Innovators Dilemma”. Conform acestui concept, o companie ce este lider de piață la un moment dat, începe să piardă cote de piață în favoarea unor companii mai mici.

Până la un anumit punct, Samsung deja trăiește acest fenomen, aceștia anunțând un relativ declin al vânzărilor. Totuși, nu putem să ne imaginăm că eroziunea va fi atât de puternică încât să determine ieșirea de pe piață a companiei, mai ales că vânzările noilor flagshipuri Galaxy sunt foarte bune. Tot Bajarin afirmă că Apple (o altă companie ce se poate încadra în conceptul Innovators Dilemma) este o excepție a acestui fenomen, pentru că ar fi singurul producător ce folosește platforma iOS.

Avem mari rezerve în ceea ce privește pronosticul făcut de Ben Bajarin și ar trebui să vină și cu alte date în suportul teoriei sale pentru a fi luat în seamă.

Descrierea conceptului Innovators Dilemma

Pe măsură ce o piață se maturizează, primele companii ce au intrat pe această piață (inovatorii) vor fi atacați de noi competitori ce vor intra pe piață cu produse mai ieftine, de calitate cel puțin apropiată și astfel vor „fura” din cota de piață a primilor sosiți. Odată ce pe piață se va instala mentalitatea de “e foarte bun și ăsta”, inovatorii nu vor mai putea marja pe inovații premium și astfel valoarea lor va scădea. De exemplu, marea majoritate a utilizatorilor de Android se mulțumesc cu produse ce au prețuri de 200-400 euro, ceea ce ar supune la stres produsele Samsung ce au prețuri de 600 euro sau prețuri chiar mai mari.


Poate te intereseaza si