Vom face aici un Top 5 mituri despre bateriile de smartphone și de ce în general sunt pure speculații.

Sunt multe zvonuri despre cum să-ți încarci sau să nu-ți încarci telefonul. Le știți și voi! Cele care spun să nu ții conectat telefonul toată noaptea la priză, să-ți “antrenezi” bateria pentru a ține mai mult, etc. Iată un Top 5 mituri.

  1. Dacă ții telefonul conectat continuu la priză, strici bateria

În mod sigur ai auzit asta: dacă ții conectat telefonul toată noaptea la priză, această acțiune va compleși bateria, stricând-o așa încât aceasta nu va mai rămâne încărcată.

De fapt, e doar o legendă urbană. Smartphone-ul e îndeajuns de inteligent încât să-și dea seama că bateria e încărcată și va opri alimentarea. Ba cele mai multe telefoane inteligente se încarcă în flux continuu până la 80%, iar apoi încărcarea se va face în reprize scurte până la încărcarea de 100%.

  1. Încarcă telefonul doar când bateria e complet descărcată

Acest mit este complet fals. Bateriile lithium-ion folosite la noile telefoane, tablete, etc, nu au ceea ce se numește efectul de memorie pe care îl aveau vechile baterii nickel-cadmium.

Se spunea că efectul de memorie al vechilor baterii pornea la momentul când începeai încărcarea înainte ca bateria să fie complet goală. Făcând acest lucru, resetai practic memoria de încărcare a bateriei. Adică, dacă începeai încărcarea la 50%, data viitoare când bateria ajungea la 50%, telefonul credea că aceasta e goală.

Nu se știe nici acum dacă acel zvon era real 100%, dar oricum, nu se aplică noilor baterii.

  1. Încărcarea telefonului distruge bateria în timp

Acest mit este în general real. Este adevărat că în timp, bateriile lithium-ion pierd din capacitatea de a menține energia într-un ciclu de încărcare. Producătorii spun că un ciclu de încărcare nu are legătură cu densitatea încărcărilor efectuate ci cu descărcarea completă a bateriei. Adică, dacă încarci bateria când este la 50% într-o zi și a doua zi faci aceeași încărcare de la 50%, asta nu reprezintă două cicluri de încărcare, ci doar unul.

În timp bateria va pierde din putere, dar nu atât de repede pe cât crezi.

  1. Nu folosi telefonul în timpul încărcării

Mitul spune că dacă folosești telefonul în timpul încărcării, există posibilitatea de a te electrocuta. Este o afirmație complet falsă. Sigur, dacă ții neapărat să te electrocutezi cu telefonul, o poți face sub duș sau în cadă de exemplu, sau poți folosi cine știe ce încărcător dubios, făcut de un copil de grădiniță în pauza de masă, altminteri poți folosi lejer telefonul în timpul încărcării. Sigur, dacă vrei ca încărcarea să fie făcută mai repede, atunci nu folosi telefonul!

  1. Folosirea încărcătorului unui alt producător îți va strica bateria

Și acest mit are un sâmbure de adevăr. Prin folosirea încărcătorului unui alt producător, e posibil să-ți afectezi bateria, dar asta doar în cazul încărcătoarelor ce nu îndeplinesc specificațiile încărcătorului original. Dacă cumperi un încărcător super ieftin, făcut pe vapor în drum spre Europa, s-ar putea să te trezești cu telefonul în flăcări (în cel mai rău caz). În schimb, dacă folosești un încărcător omologat, ce îndeplinește condițiile specificate de producătorul telefonului, poți sta liniștit.

Cam acestea ar fi cele mai cunoscute mituri. Mai cunoașteți și voi astfel de mituri?


Poate te intereseaza si