Ce telefon este mai potrivit pentru tine: OnePlus X sau OnePlus 2?

OnePlus X, OnePlus Mini, OnePlus 3 – indiferent cum îi spui, este noul membru al familiei de telefoane ieftine, cu ajutorul căruia compania chinezească pornește într-o nouă direcție. OnePlus X este un telefon care se axează mai mult pe still decât pe performanță, producătorul făcând niște alegeri surprinzătoare legate de componente și design.

Însă cât de mare este diferența între noul OnePlus X și recentul lansat OnePlus 2?

Design

Cum am menționat, OnePlus X pune accent mai mult pe design-ul telefonului decât pe performanța acestuia și vine în două variante: Onyx Glass și Fired Ceramic. Este foarte ușor, având o greutate de doar 136g de grame pentru varianta din sticlă, și fiind doar puțin mai greu pentru varianta premium din ceramică.

Însă OnePlus 2 nu e deloc urât, chiar dacă nu e la fel de elegant ca și fratele său mai mic, OnePlus X. Ecranul este mai plat și capacul din spate poate fi schimbat și se axează mai mult pe performanță, așa încât calitatea construcției este mai mare decât în OnePlus X.

Display

Display-ul prezent în OnePlus X este mai mic decât cel folosit de OnePlus 2: are doar 5 inchi, comparat cu 5.5 inchi al fratelui mai mare. Însă, spre deosebire de OnePlus 2 care are un display LCD, OnePlus X folosește un display OLED și, fiind mai mic ca dimensiune dar având aceeași rezoluție (1080p), este imaginea va fi mai clară, având o densitate de 441 ppi, comparat cu 401.

Iar fiindcă folosește un display OLED, autonomia bateriei va avea de câștigat, întrucât display-ul este folosit doar cât este nevoie.

Performanță

La acest capitol, OnePlus 2 excelează. OnePlus X folosește procesorul Qualcomm Snapdragon 801, un cip din 2013. Chiar dacă este quad-core, nu se compară cu procesorul Snapdragon 810 folosit de OnePlus 2. Pe lângă procesorul mai slab, OnePlus X are ‘doar’ 3GB de RAM, comparat cu cei 4GB prezenți în OnePlus 2, și deși 3GB sunt destui pentru uzul zilnic, telefonul va rula mai greu pentru sarcinile solicitante.

Camera

Ambele telefoane au camere principale cu senzori de 13MP, și deși camera din OnePlus X este produsă de Samsung, nu este în aceeași categorie ca cea prezentă în OnePlus 2, cea din urmă având și pixeli mai mari.

Însă dacă îți plac selfie-urile, camera frontală prezentă în OnePlus X este mai perfromantă.

Sistemul de Operare

Aici ambele telefoane sunt la egalitate: amândouă folosesc OxygenOS, varianta personalizată de OnePlus a sistemului de operare Android 5.1.

Caracteristici

Sunt multe caracteristici prezente în OnePlus X pe care nu le vei găsi și la OnePlus 2, însă cea mai importantă este probabil prezența unui slot pentru cardul microSD. Poți folosi un card de până la 128GB ca memorie internă pentru aplicații, dar poți de asemenea să stochezi foarte mult conținut media.

OnePlus 2 are totuși un senzor de amprente care nu este prezent și în OnePlus X și care ar fi ajutat foarte mult cu securitatea telefonului, lucru care e din ce în ce mai căutat de utilizatori.

Baterie

OnePlus 2 învinge clar în această categorie, având o baterie de 3300mAh, care eclipsează bateria de 2525mAh folosită de OnePlus X. Folosind un procesor mai vechi, ar fi posibil ca autonomia bateriei din OnePlus X să se apropie de autonomia lui OnePlus 2, însă întrucât nucleele procesorului sunt tactate la o viteză superioară, îmbunătățirea adusă autonomiei nu va fi foarte mare.

Preț și disponibilitate

OnePlus X este mai ieftin: aproximativ 249$, comparat cu prețul lui OnePlus 2, care este aproximativ 329$. Prețul lui OnePlus X crește pentru varianta ceramică, și vei avea doar 16GB de memorie internă, iar dacă alegi o variantă mai scumpă de OnePlus 2 vei avea 64GB de memorie internă.

Ambele telefoane sunt disponibile însă doar prin invitație, fie prin înscriindu-te pe o listă oficială, fie având un prieten care deține deja telefonul sau, dacă ești mai optimist, așteptând în fața birourilor OnePlus, sperând să i se facă cuiva milă de tine.

OnePlus X va fi disponibil la începutul lui Noiembrie, însă pentru varianta ceramică mai avem de așteptat până spre sfârșitul lunii.

Concluzie

Ambele telefoane sunt foarte bune și atractive în felul lor, dar trebuie să te hotărăști dacă vrei un telefon cu stil care încape foarte bine în buzunar, sau un telefon cu ultimele specificații.


Poate te intereseaza si