Au trecut doi ani de când au fost lansate Xbox One și PlayStation 4. Să vedem cum se compară acum

Dacă ești interesat de o consolă pentru jocuri, cel mai probabil vei fi nevoit să alegi înrte Xbox One și PlayStation 4. Amândouă au fost lansate în 2013 și sunt foarte bune, fiecare având avantaje și dezavantaje, și amândouă trecând prin schimbări de la lansare și până acum.

Xbox One(349$):Consola Microsft a avut parte de un început mai puțin promițător când vine vorba de numărul vânzărilor, însă pe parcursul a doi ani a revenit în forță. Pentru 350$ vei primi consola, 500GB spațiu de stocare (deși este și opțiunea 1TB spațiu de stocare pentru aproximativ 400$), un controller, căști, cablu de alimentare și cablu HDMI. Dacă îl vei achiziționa în perioada sărbătorilor, cel mai probabil vei primi și un joc cadou.

PlayStation 4(349$):Consola celor de la Sony a fost lider din punct de vedere al vânzărilor, dar asta nu înseamnă că e mai bună decât Xbox One. Pentru același preț vei primi consola cu 500GB spațiu de stocare, un controller, căști, cablu de alimentare și un cablu HDMI. Ca și Xbox, dacă vei cumpăra consola în perioada sărbătorilor, este foarte probabil să primești și un joc cadou.

Sunt foarte multe lucruri care pot fi comparate între aceste două console, așa că vom începe cu ceva general despre fiecare dintre ele.

Xbox One

  • Hardware: Xbox One este o consolă foarte mare. Jumătate din consolă este folosită pentru aerisire, așa că nu poți pune nimic pe ea. În partea din spate a consolei se găsesc 3 porturi USB și toți conectorii audio/visual de care ai avea nevoie la o consolă și un conector composit, de care e nevoie pentru funcționalitățile TV.

  • Controllere: Forma acestora nu s-a schimbat foarte mult față de controller-ul folosit de Xox 360, dar au fost aduse îmbunătățiri. Ciudat e însă faptul că nu sunt incluse și baterii pentru controller-ele wireless.

  • Interfață: Interfața prezentă pe un Xbox One este bazată pe Windows 8, așa că dacă ești familiar cu acesta, te vei simți ca acasă și pe Xbox One. Însă este prea complicată, cu multe anunțurie pentru diferite jocuri și filme prezente pe ecranul principal. Poți muta lucruri pe ecranul principal, lucru care nu poate fi făcut cu PlayStation 4. În luna Noiembrie, interfața Xbox One va fi modificată și va fi adusă la standardele Windows 10.

  • Stocare: Xbox One vine echipat cu un hard drive de 500GB, existând și varianta de 1TB. Deși nu poți să faci tu un upgrade al hard disk-ului, poți folosi un Hard Disk extern (pentru asta există și al treilea port USB)

PlayStation 4

  • Hardware: Comparat cu Xbox One, PlayStation 4 este mai mică. Cele două porturi USB sunt în partea din față iar aerisirea este în spate, așa încât poți pune ceva deasupra dacă ai nevoie.

  • Controllere: Comparativ cu cele folosit de PlayStation 3, controller-ul DualShok folosit de PlayStation 4 a avut parte de o schimbare radicală. Acum include și un touch-panel și un jack audio. Controller-ul poate fi reîncărcat prin USB, așa că îl poți încărca fie conectând-ul la consolă fie folosind un alt încărcator USB.

  • Interfață: În contrast cu Xbox One, PlayStation 4 are o interfață în care elementele sunt mai împrăștiate. Există un meniu principal cu cele mai recente jocuri și aplicații, și un meniu secundar cu majoritatea instrumentelor de sistem. Deși este mai ușor să găsești ce ai nevoie cu această interfață, nu o poți customiza aproape deloc.

  • Stocare: PlayStation 4 vine cu un hard drive de 500GB, dar pe care îl poți înlocui tu când vrei și poți folosi un hard de orice capacitate, atâta timp cât este mai subțire de 9.5mm. Spre deosebire de Xbox One, PlayStation 4 nu suportă un hard extern, însă înlocuirea hardului intern este foarte simplă.

Deși aceste console pot face destul de multe lucruri, în primul rând sunt sisteme de gaming, și jocurile disponibile diferă între cele două. De multe ori, decizia între a cumpăra un Xbox One sau PlayStation 4 depinde de ce jocuri sunt exclusive pentru fiecare platformă.

Xbox One

Printre jocurile care sunt exclusive pentru Xbox One se numără Halo 5 (27 Octombrie), Rise of the Tomb Raider (10 Noiembrie), Forza Motorsport 6, Gears of War Collection, Sunset overdrive, Titanfall, D4. Dark Dreams Don’t Die, Killer Instinct și Ori and the Blind Forest. Binînțeles, lista este mai lungă, dar acestea sunt principalele titluri.

Xbox One oferă și compatibilitate pentru unele jocuri, însă momentan lista acestora este foarte scurtă. Sperăm ca pe viitor mai multe jocuri să fie compatibile și cu Xbox 360.

PlayStation 4

Bloodborne, Infamous Second Son, The Last of Us Remastered, MLB 15:The Show, The Order1886, Until Dawn, Helldivers, Talos Principle, Hotline Miami2, Resogun, SOMA, Transistor și Journey sunt câteva dintre jocurile exclusive pentru PlayStation 4.

Spre deosebire de Xbox One, nu va exista compatibilitate directă între PlayStation 4 și PlayStation 3.

Când vine vorba despre capabilități online, Xbox 360 a distrus PlayStation 3. Însă PlayStation 4 și Xbox One sunt cam la eglitate în acest aspect.

Xbox Live Gold costă 59.99$ pe an și ai access la multiplayer, jocuri gratuite în fiecare lună cât timp ești abonat, mici reduceri la jocuri (de obicei câțiva dolari față de prețul de vânzare), și opțiuni de chat în grupuri. De asemenea poți face streaming direct de pe consolă pe Twitch și alte servicii similare. Chiar dacă nu plătești pentru Xbox Live Gold, vei continua să ai access la servicii precum Netflix, Hulu și Skype.

Playstation Plus costă 49.99$ pe an și ai access la multiplayer, jocuri gratuite în fiecare lună cât timp ești abonat, mici reduceri la jocuri (de obicei câțiva dolari față de prețul de vânzare) și opțiuni de streaming. Chiar și fără abonament ai access la jocurile free-to-play online și la serviciile Netflix, Hulu și Amazon.

Consolele nu mai sunt doar pentru jocuri acum, ci pot fi folosite și pentru redarea filmelor, fie ele online sau de pe hard drive.

Xbox One:

  • Aplicații de streaming: Netflix, YouTube, Hulu, Amazon, HBO Go și altele

  • Redare DLNA: Da, prin aplicația Media Player

  • Redare Video: Suport pentru formatele MKV, MOV, AVI, MPEG-2, MP4 și WMV

  • Media remote: Poți folosi o telecomandă sau chiar și telefonul pentru a controla redarea unui film

  • Live TV: Da, prin cablu sau satelit

  • Muzică: Groove Music, Pandora

PlayStation 4

  • Aplicații de streaming: Netflix, YouTube, Hulu, Amazon, Plex, HBO Go și altele

  • Redare DLNA: Da, prin aplicația Media Player

  • Redare Video: Suport pentru formatele MKV, AVI, MP4, MPEG-2 și AVCHD

  • Media Remote: Da

  • Live TV: Nu

  • Muzică: Spotify

După doi ani în care au fost aduse actualizări de software, a scăzut prețul și au apărut mai multe jocuri, încă este destul de greu să alegi între cele două. Însă oricare ar fi alegerea ta, cel mai probabil vei fi foarte mulțumit de consolă.


Poate te intereseaza si