Android 6.0 MarshMellow update

Nu a fost niciodată ușor de răspuns la întrebare „Ce e Android?” într-o singură frază care să explice totul. Întotdeauna a fost un sistem de operare complex, care se schimba constant pentru a satisface nevoile celui care îl folosea.

Sistemul de operare Android 6.0 Marshmallow, care a fost lansat anul acesta, a adus o îmbunătățire a Designului Material, care a fost folosit pentru prima oară în Android 5.0 Lollipop. Această îmbunătățire include, în unele locuri, posibilitatea de a înlocui aplicațiile și serviciile Google cu orice altceva dorește utilizatorul, iar pentru dezvoltatori este mai ușor să construiască acele alternative care să funcționeze la fel de bine ca ce oferă Google în mod implicit. Cu Android 6.0 Marshmallow, putem spune că Android a devenit cel mai personal sistem de operare pe care îl putem folosi peun telefon sau tabletă.

Android 5.0 Lollipop ne-a arătat că Google a început să pună mai mult accent pe design-ul visual și să se concentreze asupra unei interfețe fluide. Noua versiune a sistemului de operare, 6.0 Marshmallow, este următorul pas în această direcție, pentru a completa experiența Designului Material, cum a fost a numit de Google. Deși sunt prezente modificări ușor de remarcat, există și unele așa de mici că sunt foarte greu de observat.

Noul launcher Google

Noul launcher implicit nu arată foarte diferit față de cel din 5.0 la prima vedere, însă interacționând cu pictogramele prezente vor dezvălui noile animații. Lista aplicațiilor este acum verticală și sortată alfabetic, fiind mult mai ușor să ajungi la aplicația dorită.

Deasupra listei cu aplicațiile instalate există 4 aplicații care se comportă diferit față de restul. Aceste aplicații sunt cele recomandate de Google, astfel încât dacă folosești o aplicație des, aceasta va putea fi accesată mai ușor.

Notificări

În Android 5.0, Google a adus câteva schimbări modului în care sunt primite notificările, schimbări care, pentru majoritatea utilizatorilor, au fost prea confuze.

Cu Android 6.0, Google a schimbat din nou notificările. Setările pentru notificări a fost mutat în panoul de setări rapide, de unde poate fi selectat modul „Do Not Disturb” foarte ușor. Trecând în modul „Total silence” vor fi dezactivate toate sunetele, iar în modul „Doar alarme” vei fi deranjat doar de alarmele setate de tine.

Selecția textului

În versiunile anterioare, când selectai text, apărea un meniu în care erau prezente câteva operațiuni posibile, ca decupare, copiere sau lipire. Acum, aceste operațiuni vor apărea exact deasupra textului selectat, de unde vor putea fi folosite mai ușor.

În ziua de azi, aplicațiile instalate și modul în care interacționăm cu aceste aplicații sunt foarte importante. Însă mai important este modul în care interacționează aplicațiile cu sistemul de operare.

Spațiu de stocare

Modul în care a fost folosită memoria externă într-un telefon Android până acum a fost unul foarte prost. Aproape toate cardurile microSD sunt mai lente decât memoria internă a telefonului, forțând o aplicație să treacă constant de la o citire rapidă a memoriei interne la o citire lentă a memorie externe. Există o metodă mai bună pentru a folosit o memorie externă, iar Android 6.0 a implementat în sfârșit această metodă.

Se numește „Adoptable storage” și permite sistemului de operare să profite de spațiul de stocare secundar într-un nou mod. În loc să trateze memoria externă ca un „vizitator temporar”, făcând imposibilă stocarea datelor importante, sistemul de operare poate „adopta” memoria externă și o poate folosi ca memorie internă. Asta înseamnă că pe ce cardul microSD pot fi instalate aplicații și pot fi stocate date importante ale aplicațiilor, dar înseamnă și că scoaterea cardului din telefon ar fi o idee foarte proastă.

Backup automat

Deși Google face o treabă foarte bună la a salva informațiile în cloud, astfel încât acestea îți vor fi disponibile oricând, pe orice alt telefon cu Android, asta nu includea, până acum, informațiile și setările altor aplicații instalate. Începând cu Android 6.0, dacă o aplicație a fost actualizată și oferă suport pentru acest lucru, o dată pe zi se va face un backup care va fi salvat pe Goolge Drive.

Când faci trecerea la un alt telefon sau pe orice alt dispozitiv cu Android în care te loghezi cu același cont Google, dacă vei instala o aplicație pentru are există un backup, acesta va fi descărcat și aplicat automat. Însă va dura puțin până aplicația ta preferată va suporta acest lucru.

Modul de încărcare în mod implicit

Deși e folositor ca atunci când conectezi telefonul la un PC să ți se deschidă un folder cu toate fișierele personale de pe telefon, este și un risc de securitate. Așa că, pentru a evita potențialele probleme, modul implicit de conectare la PC va fi „Doar încărcare”. Asta înseamnă că dacă vrei să copii fișiere de pe telefon pe PC, va trebui să selectezi acest lucru manual de pe telefon.

Suport pentru amprente

În ultimul an au apărut mai multe telefoane cu cititor de amprente, și funcționează foarte bine, însă aceste sisteme sunt întreținute de producători și sunt foarte diferite între ele. Noul API pentru amprente oferă un singur set de instrucțiuni pe care un cititor de amprente îl poate folosi ca o bază de pornire, iar dezvoltatorilor de aplicații le va fi mai ușor să adauge suport pentru acest lucru în aplicațiile lor.

Folosire mai eficientă a bateriei

Google a încercât întotdeauna să îmbunătățească consumul de energie al sistemului de operare și a introdus mai multe unelte pentru gestionarea energiei, însă până acum a fost nevoie și ca dezvoltatorii aplicațiilor să implementeze aceste unelte în aplicațiile, lor, lucru care nu prea se întâmpla. Începând cu Android 6.0, Google intervine și se asigură că aplicațiile nu vor consuma mai multă energie decât au defapt nevoie.

Cum e cazul cu Android, acesta e doar începutul capitolului 6.0 Marshmallow. HTC, Samsung, LG și alte companii vor ajusta sistemul de operare pentru a se potrivi dispozitivelor produse. Însă prima impresie a noii versiuni a sistemului de operare este puțin mai mult decât impresionantă.

Ce părere ai despre Android 6.0 Marshmallow ?

Poate te intereseaza si