Surface Book vs Macbook Pro

Noul laptop al celor de la Microsoft, Surface Book, a fost dezvăluit recent, dar deja a fost comparat cu MacBook Pro. Și nu de oricine, ci chiar de Microsoft.

Surface Book și MacBook Pro au multe lucruri în comun, precum construcția din metal a șasiului, tipul tastaturii, display-ul cu rezoluție mare și trackpad din sticlă. Pentru un necunoscător nu ar fi deloc greu să fie confundate.

Însă chiar dacă Surface Book împrumută din designul caracteristic Apple, Microsoft lansează noul laptop ca un competitor direct al MacBook Pro. Panos Panay, Director Hardware la Microsoft, declară că Surface Book este de două ori mai performant decât MacBook Pro.

Similaritățile însă se opresc aici, întrucât Microsoft și Apple au viziune diferite pentru tablete și laptopuri.

Design

Deși atât Surface Book și MacBook Pro au un frame de 13 inch și un șasiu construit din metal, Surface Book este mai modern cu marginile ascuțite și designul dramatic, comparat cu marginile curbate ale laptopului de la Apple.

Surface Book are, de asemenea, un design special al pivotului, pe care îl numeșste Dynamic Fulcrum Hinge. Acest design accentuează designul futuristic al laptopului, dar nu este în totalitate nou. Acesta este foarte similar cu pivotul introdus de Lenovo și care este folosit pe Yoga 3 Pro, cu diferența că pivotul folosit de Surface Book nu se poate roti la 360 degrade.

Când este închis, Surface Book are profilul unei pene, cu un mic spațiu între display și tastatură, care accentuează designul minimalist și aerisit. Dezavantajul este că spațiul deschis poate atrage mizerie și praf când laptopul este transportat.

Atât MacBook Pro cât și Surface Book au tastatura luminată și o aranjare a tastelor în stilul „island”, izolate una de alta, și ambleme folosesc un trackpad de sticlă. Însă, spre deosebire de laptopurile din clasa business, tastaturile acestor două laptopuri nu sunt rezistente la lichide.

Greutatea celor două laptop-uri este similară, Surface Book cântărind 1.51Kg în timp ce MacBook Pro cântărește 1.57Kg. Impresionat este faptul că deși Surface Book are un display detașabil, dimensiunea totală nu este cu mult mai mare față de cea a MacBook Pro. Astfel, Surface Book măsoară 31.24 x 23.22 x 2.29cm, iar MackBook Pro măsoară 31.37 x 21×89 x1.80cm.

Există trei elemente de design care diferențiază Surface Book de MacBook Pro.
În primul rând, Surface Pro are un ecran tactil. În al doilea rând, ecranul este detașabil. Și în al treilea rând, odată detașat, utilizatorul poate interacționa cu display-ul folosind ecranul tactil sau noul Surface Pen.

Performanță

Pentru a te bucura de performanța maximă a noului Surface Book, ecranul trebuie să fie atașat de tastatură, întrucât acolo este cipul nVidia GeForce amplasat. Pe lângă cipul nVidia, avem și cipul Intel HD Graphics, componenta a generației a 6-a a arhitecturii Skylake, care este ascunsă sub display.

Deși e foarte probabil ca Apple să facă trecerea la arthitectura Skylake în viitor, momentan MacBook-ul Pro de 13 inch folosește a cincea generație a arhitecturii Intel Broadwell și Intel Iris Graphics 6100, astfel că, din punct de vedere al performanței, este puți în urma lui Surface Book. De asemenea, varianta de 13 inch nu oferă opțiunea alegerii unui cip video dedicat, pentru acest lucru fiind necesară trecerea la MacBook Pro de 15 inch.

„Surface Book este probabil cel mai rapid laptop de 13 inch produs vreodată”, spune Panay în prezentarea sa, menționând că performanța este aproape dublată față de un MacBook Pro.

Baterie

Surface Book are două baterii, câte una pentru fiecare componentă: display și tastatură. Folosite împreună, autonomia laptop-ului ar trebui să fie de 12 ore, ceea ce e cu 2 ore mai mult decât autonomiepromisă de Apple pentr MacBook Pro. Însă nu este foarte clar cum măsoară Microsoft această autonomie și dacă cipul nVidia va avea un efect advers. Microsoft susține că atunci când Surface Book este în modul standby, acesta nu va folosi deloc energie, lungind astfel autonomia.

Display

MacBook Pro de 13 inch are un display Retina cu o rezoluție de 2560×1600 pixeli, și un raport de 16:10. Surface Book are un display de 13.5 inch și o rezoluție puțin mai mare decât MacBook Pro, și anume 3000×2000 pixeli.

Datorită aspectului de 3:2, Surface Book este mai natural de folosit ca o tabletă, încât are aceleași dimensiuni ca o foaie de hârtie A4, însă ecranul nu este optimizat pentru redare video. Așadar, la redarea unui film în format 16:9, vor fi prezenta marginile negre.

Conectivitate și alte specificații

Atât Surface Book cât și MacBook Pro au specificații asemănătoare „sub capotă”. Ambele dispozitive pot fi configurate cu până la 16GB RAM, între 128GB și 512GB memorie de stocare SSD, Bluetooth 4.0 și Wi-Fi 802.11ac.

Sunt câteva diferențe notabile între cele două, în special când vine vorba de porturile prezente. MackBook Pro vine cu două porturi Thunderbolt 2, două porturi USB 3.0, un cititor de carduri SD și un port HDMI, în timp ce Surface Book nu are prezente porturile Thunderbolt și în loc de portul HDMI folosește Mini DisplayPort.

Surface Book are două camere video: una frontală de 5 megapixeli și una principală de 8 megapixeli, amplasată pe spatele ecranului. MacBook Pro are doar o cameră FaceTime HD.

Concluzie

Ca performanță, Surface Book este deasupra unui MacBook Pro, dar dacă optezi pentru mai mult spațiu de stocare și mai mult RAM, prețul poate ajunge de la 1500$ până la 2700$ pentru un sistem configurat complet. MacBook Pro începe de la 1300$ iar un sistem configurat complet nu depășește 1800$.

Însă chiar dacă vei plăti mai puțin pentru un MacBook Pro, dacă vei avea nevoie de un iPad sau iPad Pro, vei ajunge să plătești mai mult, în timp ce Surface Book poate fi folosit și ca laptop dar și ca tabletă dacă e nevoie.


Poate te intereseaza si