google si microsoft colaboreaza

Microsoft şi Google au anunţat că au renunţat la lupta pe care au dus-o în ceea ce priveşte brevetele de telefoane şi jocuri video. Anunţul pune capăt la 20 de procese pe care cele două companii le aveau în SUA şi Europa.

Niciuna dintre cele două companii nu a dezvăluit termenii financiar în cadrul cărora s-au împăcat, dar au precizat că decât să se lupte în instanţă pentru aceste tehnologii, cel mai înţelept ar fi să se înţeleagă şi chiar să colaboreze pe viitor, punând clienţii pe primul loc.

Într-o declaraţie comună, ele au anunţat: “Google şi Microsoft au fost de acord să colaboreze în ceea ce priveşte brevetele şi să anticipeze o colaborare şi în alte domenii pe viitor, în beneficiul clienţilor”.

În 2010, Microsoft a dat în judecată Google, acuzând că îi foloseşte tehnologia în crearea sistemului de operare Android, fără să plătească drepturile de autor. Au mai fost procese legate şi de alte tehnologii folosite în cazul Xbox, Microsoft acuzând că Motorola nu a luat licenţa în mod corect. Google a preluat acest proces după ce a cumpărat Motorola în urmă cu câţiva ani. Cele două companii s-au mai luptat şi pentru tehnologia ActiveSync, folosită de Motorola pentru a sincroniza calendarele între telefoane şi PC. De campania Scroogled nici nu mai trebuie să amintim.

Google şi Microsoft îşi doresc acum să colaboreze, ambele companii vor să se alăture lui Netflix şi Amazon pentru a realiza o tehnologie de compresie video pentru a creşte viteza de download. Mai vor să facă lobby pe lângă Guvernul European pentru un sistem mai unificat de brevetare pe continent. Google şi Microsoft sunt de părere acum că disputele legale pe această temă dăunează industriei.

Este greu de crezut însă că pacea dintre Microsoft şi Google va duce la dezvoltarea unor noi produse, în colaborare. Să nu uităm că cele două companii sunt concurente pe mai multe pieţe, de la calculatoare, smartphone-uri, tablete până la online searching şi browsing. Este adevărat însă şi faptul că procesele sunt o distracţie inutilă pentru ele, când ar putea să folosească timpul şi banii pentru a îmbunătăţi tehnologiile.

Poate te intereseaza si