În anul 2005 Google a achiziționat o companie micuță numită Android Inc., având că scop intrarea pe piață telefoanelor inteligente. Abia în anul 2008 a apărut pe piață primul smarpthone ce rula sistemul de operare Android – un HTC Dream – iar de atunci multe s-au schimbat în lumea telefoanelor mobile inteligente.

Deși Android este cunoscut publicului că fiind un sistem de operare pentru mobil, acesta este întrebuințat și pe alte tipuri de dispozitive cum ar fi PC-uri, tablete, ceasuri intelgente sau televizoare smartTV.
Iată câteva lucruri interesante pe care nu toată lumea le știe despre Android.

  • Nu toate versiunile Android au purtat nume de dulciuri

android-dulciuri

Prima versiune oficială de Android a fost 1.5 Cupcake și de atunci înainte au urmat alte versiuni ce au purtat nume de deserturi – în ordine alfabetică – însă până atunci au mai existat câteva versiuni ne-comerciale ale Android ce au purtat nume ca Astro Boy, Bender, sau R2-D2 – inspirate din lumea Sci-Fi.

Acum s-a ajuns la versiunea 6.0 de Android și la litera M, astfel a luat naștere Android 6.0 Marshmallow.

  • Android Honeycomb nu merge pe smartphone

Android 3.0 Honeycomb – lansat în 2011 – a fost prima și singura versiune de Android special creată pentru tablete – adică dispozitive cu display mare.

android-honeycomb

Din pacate aceasta versiune a fost foarte criticata de specialisti si public in general, motiv pentru care cei de la Google si-au spalat pacatele repede prin lansarea versiunii 4.0 intitulata Ice Cream Sandwich – versiune ce a fost optimizata astfel incat sa functioneze la fel de bine atat pe smartphone-uri cat si pe tablete.

De atunci nu au mai existat versiuni Android dedicate pentru tablete, ci doar optimizari care sa imbunatatesca experienta utilizatorului pe ecrane de diferite dimensiuni.

  • 1 miliard de dispozitive Android

android-un-milion-dispozitive

Nu stiu la ce cifra s-a ajuns intre timp, dar in 2013 CEO-ul Google anunta ca a fost depasit pragul de 1 milion de activari ale sistemului lui de operare pentru mobil. Asta da progres, in doar 5 ani de la lansare.

  • Cel mai mare ecosistem de aplicatii

Google Play – depozitul de aplicatii si jocuri pentru Android – a devenit de curand cea mai mare platforma de acest fel, surclasand competitorul direct – App Store. Google Play a fost lansat in anul 2008, imediat dupa ce a fost lansat App Store si numara in acest moment peste 1.5 millioane de aplicatii gratuite sau platite.

android-google-play

Pana in anul 2012 platforma s-a numit Google Android Market, fiind apoi re-branduita si redenumita Google Play.

  • Cine a desenat logo-ul Android?

Robotelul simpatic pe care il recunoastem si asociem totdeauna cu sistemul de operare Android este si el tot un open source desenat de Irina Blok. Spun ca este open source pentru ca poate fi re-desenat, modificat si stilizat de oricine doreste fara nicio problema si fara nicio consecinta legala din partea Google.

android-logo

  • Eric Schmidt a plecat de la Apple din cauza Android

Cei mai multi dintre noi il stiu pe Eric Schmidt ca si CEO al Google, mai putini stiu insa ca acesta a fost in paralel si membru in board-ul de directori ai Apple.

eric-schmidt

In consecinta, la nici un an dupa lansarea Android de catre Google acesta a trebuit sa parasesca Apple, dat fiind ca cele doua companii rivale isi interesectau domeniul de activitate in tot mai multe zone. Anuntul plecarii lui Eric Schmidt de la Apple a fost facut de Steve Jobs.

Articol scris de Cristian de la iTablete. Mulțumim, Cristi! 


Poate te intereseaza si