Creativitatea si inovatia evolueaza pe masura ce noile tehnologii si materiale isi fac loc in viata noastra de zi cu zi. 

 Unul dintre prototipurilor cu adevarat interesante, care au potentialul de a schimba felul in care interactionam cu tehnologia in viata de zi cu zi este fereastra inteligenta a celor de la Samsung.  

Transparent Smart Windows ar putea sa inlocuiasca in viitor sticla din ferestrele caselor noastre. Gadgetul consta intr-un display transparent ce dispune de tehnologia touchscreen. Practic, vom putea naviga pe Internet in timp ce privim pe geam, sau vom putea accesa Facebook sau Twitter direct din widget-uri special construite in acest sens.  


My Fridge – cum arata frigiderul viitorului  

Designerii Fabian Kreuzer si Markus Lorenz Schilling prezinta conceptul unui frigider pe care l-am putea vedea in magazine in urmatorii 5 ani.  My Fridge propune un sistem inteligent de  management al produselor alimentare si bauturilor.   Frigiderul foloseste tehnologia RFID (Radio-Frequency Identification) pentru a colecta date despre calitatea, cantitatea si data expirarii produselor inmagazinate.  

Informatiile sunt prezentate pe un display touch-screen. Acesta prezinta inclusiv o imagine tridimensionala a produselor astfel ca nu va mai trebui sa deschidem usa pentru a vedea ce avem inauntru.   Sistemul permite, de asemenea, trimiterea datelor pe email sau printr-un sms. Astfel nu vom uita niciodata sa ne aprovizionam cu produsele din lista celor pe care le folosim de obicei.

In MY Fridge from fabian kreuzer on Vimeo.

Eco Light: Becul viitorului va fi realizat din… hartie  


Becurile de tip LED sunt inca foarte scumpe, cele clasice consuma mult, iar productia costa din ce in ce mai mult. Designerul Tien Ho Hsu a gasit o solutie ieftina si la indemana. Inventatorul a propus, in cadrul competitiei Liteon Awards, conceptul unui bec revolutionar, ieftin si ecologic.

Eco Light este cumpus dintr-un circuit clasic, ce asigura lumina, imbracat intr-un profil de hartie reciclata. “Becul” se ataseaza unei duze speciale, adaptata obiectelor de iluminat pe care le avem in casa. Designerul a calculat ca produsul inventat de el este cu pana la 60% mai ieftin decat un bec clasic si, in plus, asigura reciclarea deseurilor de hartie si, la fel de important, nu are nevoie de sticla.

Easy Read, un termometru revolutionar  


Designerii Wang Dongwei si Liu Yisha au realizat prototipul unui termometru care ar putea prefigura viitorul in materie.  

Easy Read Thermometer este realizat dintr-o structura formata de trei elemente – unul realizat dintr-un material compozit dotat cu senzori de temperatura, un altul intermediar, din fibre de bumbac, si un al treilea, adeziv, ce asigura legatura dintre senzori si piele.   Senzorii preiau caldura corpului, iar micro-procesorul integrat analizeaza datele, oferindu-le pe un display LED. Mai mult, materialul semnaleaza printr-un cod de culori, care este situatia termica a persoanei.  

Designerii afirma ca materialele senzitive exista, iar ideea lor ar putea fi pusa in practica in urmatorii 4-5 ani.

Slim Toaster  


Slim Toaster este un prajitor de paine foarte interesant, mai ales prin designul special.

Realizat de doi designeri turci, Muzaffer Kocer si Ayca Guvern, conceptul a intrat in atentia celor de la Electrolux care sunt interesati sa il produca.


Cuptorul cu microunde Proinjector    


Proinjector este un cuptor cu microunde care, dincolo de forma speciala si functiile clasice, este dotat cu un proiector care prezinta imagini din interior.  

Hwang Jungioon si Jaeryong Lee, cei doi inventatori, afirma ca astfel vom fi mult mai atenti la cum se prepara mancarea si vom evita astfel accidentele nedorite.  

O altfel de priza programabila  


The PumPing Tap este o priza imaginata de Seong Soyeon, Kim Seonmi, Lee Jeongjae, Park Jihye & Lee Yeontaek.

Aceasta iti permite sa opresti toate aparatele electrice fara sa mai fie nevoie sa le scoti din priza. Astfel vei economisi energie stiindu-se ca, si in stand-by, aparatele consuma electricitate.


Breeze Rack, un gadget util in baie  


Breeze Rack este un gadget care imbina mai multe functii foarte utile in baie. Dincolo de functia clasica de maner, acesta are si functie de incalzire, astfel ca iti vei putea usca prosoapele. Mai mult chiar, Breeze Rack poate fi detasat si folosit ca uscator de par.    


Pentru final v-am pastrat un clip video realizat de Microsoft care prezinta mai multe concepte legate de felul cum va arata tehnologia din urmatorii 15-20 de ani.   Imaginile arata ca ecranele terminalelor mobile si dispozitivele holografice ne vor influenta in mod puternic viata, in viitor.    

Poate te intereseaza si