AMD se împarte în două departamente!

Firma producatoare de cipuri Advanced Micro Devices este în plin proces de revizuire dacă să se împartă în două sau să divizeze afacerea, ca să-şi salveze averea şi să îi ajungă din urmă pe cei de la Intel Corp.

Deliberările sunt preliminare și nici o decizie nu a fost luată până acum. Şefa companiei Lisa Su este determinată să ia în considerare toate opţiunile posibile pentru a salva compania.

AMD a apelat la o firmă de consultanţă să îi ajute să revizuiască opţiunile şi să întocmească scenariile despre cum ar funcţiona o separare sau o diviziune.

O opțiune luată în considerare este separarea graficii de afacerea de acordare a licențelor, care vinde procesoare. AMD s-a mai gândit la această mişcare şi în trecut, dar nu s-a decis să nu fie pusă în aplicare. Su, care a preluat funcţia de conducere în octombrie anul trecut, consideră că AMD ar trebui să revizuiască această opţiune. Surse din interior au declarat că nu există nicio certitudine că se va produce o ruptură sau o diviziune. Purtătorul de cuvânt al companiei a refuzat să comenteze pe seama acestor informaţii.

AMD, care are o capitalizare de piață de aproximativ 2 miliarde dolari, este în concurenţă cu Intel din 1980 şi a invadat piaţa cu PC-urile şi cipurile sale. AMD a încheiat un acord extins cross-licențiere cu Intel şi orice problemă cu AMD trebuie studiată cu atenţie în cazul unei separări.

În ultimii ani, compania se confruntă cu probleme financiare. Doar în ultimele 12 luni, acţiunile au scăzut la 40%. În timp ce rivalii mari, cum ar fi Intel au mulţi bani pentru finanţarea cercetării de produse noi, AMD se confruntă cu scăderea fluxurilor de numerar și are un bilanț mai modest.

Pierderea netă AMD a crescut la 180 milioane dolari, sau 23 de cenţi pe acţiune, în trimestrul care s-a încheiat pe 28 martie, de la 20 milioane dolari, sau 3 cenţi pe acţiune, cu cât s-a încheiat un an mai devreme. Se prognozează o revenire a profitului în a doua jumătate a anului.


Poate te intereseaza si