Baterie Litiu Ion

Acumulatorii cu litiu-ion sunt folosiţi pentru marea majoritate a dispozitivelor din ziua de azi, dar ce se întâmpla cu ei când se supraîncălzesc?

Oamenii de ştiinţă de la Unversitatea College din Londra au efectuat un test pentru a afla ce se întâmplă atunci când bateria se supraîncălzeşte.
Cercetătorii au încălzit bateria până la 250 de grade Celsius şi au văzut ce se întâmplă in acumulator folosind tehnologia 3D şi imaginea termică. Au putut să vadă cum se comportă bateria înainte, în timpul şi după supraîncălzire.

Acumulatorul a fost încălzit până ce a ajuns la o temperatură critică, care a fost denumită “thermal runaway”. La acest punct, materialele din interiorul bateriei încep să “cedeze”.

Acest fenomen are loc doar în cazul bateriilor care nu au niciun suport intern, iar acestea pot să ajungă la temperatura de 1000 de grade Celsius. La acest punct, cuprul din interior începe să se topească favorizând apariţia fenomenului de “thermal runaway”.

Evident, bateriile litiu-ion cu care sunt dotate dispozitivele pe care le folosim noi zilnic, precum telefon, tabletă sau laptop  nu ajung la acest punct de supraîncălzire, dar aceste teste trebuie făcute pentru ca să ştim cum se comportă acumulatorii în aceste condiţii.


Poate te intereseaza si