I se poate întâmpla oricui să rămână fără baterie la laptop în timpul unei călători şi să nu aibă un încărcător la îndemâmă! Ce se poate face în acest caz?

În general, laptopurile din ziua de azi sunt dotate cu microprocesoare îmbunătăţite şi există o mulţime de strategii care sporesc viaţa bateriei.

Îţi prezentăm câteva sfaturi şi trucuri care te vor ajuta să optimizezi viaţa bateriei:

1. Activează modul Save – Indiferent dacă ai Windows sau Mac, ai posibilitatea să activezi modul Save care te ajută să economoseşti energia. Tot ce trebuie să faci este să îl activezi din Control Panel/Power Options, pentru Windows, sau Open Energy Saver Saver Preferences, pentru Mac.
2. Scoate discurile pe care nu le foloseşti – calculatorul consuma multe energie atunci când citeşte un disc, astfel dacă vrei să prelungeşti viaţa bateriei tale îţi recomandăm să scoţi din hard drive discul pe care nu îl foloseşti.
3. Deconectează perifericele – dispozitivele precum webcam, USB sau carduri wireless consumă multă baterie. Ca să mai salvezi un pic din puţina energie este bine să dezactivezi Bluetooth-ul şi Wi-Fi-ul.
4. Închide aplicaţiile care rulează în background – Nici nu poţi să îţi imaginezi câtă energie consumi atunci când ai mai multe aplicaţii pornite! Ca să mai prelungeşti viaţa bateriei tale, închide aplicaţiile care rulează în background şi lasă-le doar pe cele de care chiar ai nevoie.
5. Instalează o baterie mai mare – Laptopurile mai vechi au o baterie de 6-cell care are o autonomie de până la 4 ore, în funcţie de aplicaţiile pe care le execută. Poţi să îţi cumperi o baterie mai mare de 8 sau 12-cell şi să o înlocuieşti pentru a avea mai multă energie.
6. Calibrează-ţi bateria – recalibrarea bateriei este recomandată la fiecare trei luni, pentru a recupera capacitatea pierdută. Recalibrarea se face respectând următorii paşi:

– încarcă bateria 100%. După ce s-a încărcat full, mai las-o la încărcat încă 2 ore
– deconectează cablul de alimentare şi lasă laptopul să funcţioneze până când bateria se descarcă total.
-după ce laptopul s-a închi, lasă-l aşa vreo două ore. Apoi pune-l la încărcat. Când ajunge la 100%, bateria s-a calibrat.

Alte sfaturi pentru ca bateria laptopului tău să aibă o viaţă mai lungă: instalează o aplicaţie care înregistrează “sănătatea” bateriei, instalează un SSD, defragmentează hard drive-ul, ai grijă ca driverele şi software-ul să fie updatate şi preveniţi încălzirea excesivă a laptopului.

Poate te intereseaza si