Sistemul digestiv descompune alimentele pe care le consumăm în forme mai simple de substanțe nutritive pe care organismul nostru le poate absorbi pentru a-și satisface nevoile. Este foarte important să avem grijă de sănătatea sistemului digestiv deoarece neglijarea acestuia poate duce uneori la probleme grave.

Alimentele pe care le consumăm și stilul nostru de viață au un impact direct asupra sănătății noastre digestive. Drept urmare, este foarte important să avem un stil de viață sănătos și să avem o alimentație adecvată.

Importanța gastroenterologiei în menținerea unei bune funcționări

Gastroenterologia se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și recuperarea pacienților cu afecțiuni ale ficatului, tubului digestiv și pancreasului. O bună mobilitate a întregului sistem gastro-intestinal contribuie la menținerea unei digestii sănătoase, dar și la îmbunătățirea capacității de absorbție a nutrienților și la eliminarea deșeurilor.

Problemele de sănătate tratate la o clinică de gastroenterologie din Cluj, sau din alte orașe, se află adesea în strânsă legătură cu restul corpului nostru, un număr mare de tulburări prezentând manifestări gastrointestinale. Motiv pentru care, gastroenterologii colaborează frecvent cu specialiști din alte domenii ale medicinei.

Drept urmare, gastroenterologia este o specialitate medicală care se concentrează pe afecțiuni precum reflux gastroesofagian, sindromul colonului iritabil, boli hepatice, obezitate, pancreatită sau alte boli ale stomacului. Este importantă deoarece ajută la diagnosticarea bolilor aflate în strânsă legătură cu sistemul digestiv și la aflarea cauzei apariției simptomelor.

Gastroenterologia poate fi deosebit de utilă în cazul persoanelor supraponderale deoarece medicul le poate oferi informații utile cu privire la pierderea în greutate înainte ca starea lor de sănătate să se agraveze. De asemenea, îi ajută să evite alte afecțiuni asociate cu obezitatea.

Sfaturi și recomandări pentru o digestie optimă

  • Mestecă suficient. Ideea este deosebit de simplă dar importantă. Corpul nostru are nevoie să transforme toată mâncarea pe care noi i-o oferim, în lichide. Cu alte cuvinte, dacă noi mestecăm mâncarea bine de tot până când aceasta se transformă în lichide, dacă putem chiar și să o bem, acest lucru ne va ajuta enorm digestia. Cu cât mesteci mai mult, cu atât mai ușor își va fac treaba organele digestive, ceea ce te ajută să eviți refluxul
  • Redu cantitățile de mâncare și evită ronțăitul între mese. Astfel, digestia nu va fi suprasolicitată. O pauză digestivă este întotdeauna binevenită pentru a stimula vitalitatea. Dacă digestia este mai dificilă și necesită prea multă energie, din cauza unor mese grele spre exemplu, această energie nu mai poate fi folosită în mod corespunzător pentru alte activități – sportive, intelectuale, menajere, etc.
  • Consumă fructe și legume bio. Fructele și legumele proaspete, de sezon, bio, reprezintă bombe nutriționale, pline de micronutrienți precum vitamine, minerale sau enzime, elemente esențiale pentru o digestie optimă.
  • Consumă fructele înainte sau după masă. Deoarece fructele proaspete au nevoie de aproximativ 30 de minute pentru a fi digerate, dacă sunt consumate ca și desert, acestea tind să fermenteze, să provoace balonare și numeroase neplăceri digestive. De aceea, te sfătuim să le consumi cu minim 30 de minute înainte de o masă sau după masa. Digestia ta îți va mulțumi.
  • Alege combinațiile alimentare potrivite. Cu alte cuvinte, evită alimentele cu un conținut ridicat de amidon – paste, orez – combinate cu alimente acidifiante sau cu un conținut ridicat de proteine precum carnea roșie. Consumă pește cu cartofi mai degrabă decât cu orez.

Felul în care consumi mâncarea este la fel de important ca și calitatea acesteia. Atunci când pregătești o masă bună și o împarți într-o companie bună și într-o stare de spirit bună, digestia va atinge un nivel optim.

Poate te intereseaza si